2024.03.29, Péntek

Kultúra

Négy bemutatót tervez az új évadban a Székesfehérvári Balett Színház

2020.08.31

Négy bemutatót tervez az új évadban a Székesfehérvári Balett Színház, az első a tervek szerint októberben lesz - mondta el a pénteki évadnyitó társulati ülésen a teátrum igazgatója.

Augusztus 22. és 24. között rendezik meg az Alba Regia Fesztet

2020.08.13

Augusztus 22. és 24. között rendezik meg az Alba Regia Fesztet, amelyen három nap alatt 12 ingyenes, szabadtéri dzsesszkoncerttel várják a közönséget - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Szűkebb programmal, de megtartják a Székesfehérvári Királyi Napokat

2020.08.11

A korábbi években megszokottnál szűkebb programkínálattal, de az ünnephez méltó keretek között megtartják idén is a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozatát augusztus 14. és 23. között.

Elmarad a Strand Fesztivál, az EFOTT, a Fishing On Orfű is

2020.07.31

A zamárdi Strand Fesztivál, a velencei-tavi EFOTT, a Fishing On Orfű, a szegedi SZIN, a Paloznaki Jazzpiknik és az adyligeti Kolorádó Fesztivál is elmarad a kormány csütörtöki döntése, az 500 főnél nagyobb rendezvényekre továbbra is vonatkozó tiltás értelmében.

Új időszaki kiállítással nyit a Csók István Képtár

2020.07.21

A Kagán lovasa – avagy egy avar páncélos lovas életre keltése című vándorkiállítás megérkezett Székesfehérvárra és július 24-én pénteken, 17 órai kezdettel kurátori tárlatvezetés keretében tekinthető meg először a Csók István Képtárban.

Kölcsönadott fehérvári Réber-rajzok Budapesten

2020.07.12

A 100 éve született Réber László grafikusművészre emlékezik a Virág Benedek Házban nyílt kiállítás szépirodalmi illusztrációkból álló anyaga Budapesten. A tárlatra a Szent István Király Múzeum Vonnegut-könyvhöz készült tusrajzokat is kölcsönadott. A fehérvári Réber-emlékkiállítás továbbra is várja a látogatókat a Hetedhét Játékmúzeumban.

Székesfehérvárra érkezik a Zenélő Magyarország koncertsorozat vasárnap

2020.07.04

Ezen a hétvégén is folytatódik a Zenélő Magyarország programsorozat. A Magyar Rádió Művészeti Együttesei ingyenes, szabadtéri koncerteket adnak Budapesten és az ország számos településén, köztük Székesfehérváron is. A királyi városban vasárnap délután hallhatjuk az énekkar tagjait.

Idén online rendezik meg a Múzeumok éjszakáját

2020.06.24

Idén online rendezik meg a Múzeumok éjszakáját: szombaton filmekkel, nyereményjátékkal és kvízzel is várják a látogatókat a virtuális térben.

Megújult a nézőtér a Gorsium Régészeti Park szabadtéri színházában

2020.06.18

A következő színpadi előadást már az új ülőkékkel felszerelt nézőtérről láthatjuk a Gorsium Régészeti Park szabadtéri színházában. A római korhoz hű vörösfenyő és borovi fenyő keresztezéséből készült padok húsz évig szolgálják majd a kulturális rendezvényeket.

Székesfehérvári táncpedagógusok kaptak országos elismerést

2020.06.10

Székesfehérváron oktató táncpedagógusokat ismert el a Táncpedagógusok Országos Szövetsége. A pedagógusnapi köszöntésben Egerházi Attilának, a Balett Színház igazgatójának, valamint Kuthy Mercedesnek és Nagy Kuthy Zoltánnak, a Nagy-Kuthy Dance Studio vezetőinek is gratuláltak.

Virágkötők kompozícióival díszítik fel Székesfehérvár belvárosát a pünkösdi hétvégén

2020.05.26

Helyi virágkötők kompozícióival díszítik fel Székesfehérvár belvárosát a pünkösdi hosszú hétvégén, az alkotásokra a város mobilapplikációján keresztül szavazni is lehet majd.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház szeptemberben tervezi bemutatni Az ember tragédiája folytatását

2020.05.20

A székesfehérvári Vörösmarty Színház nagy vállalkozásba fogott, négy kortárs szerző segítségével szeptember 12-én be kívánják mutatni Madách Imre drámai költeményének, Az ember tragédiájának folytatását új színekkel.

Bob Dylan júniusban új dupla albumot jelentet meg

2020.05.10

A lepel lehullott: Bob Dylan közzétette, hogy június 19-én új, méghozzá dupla albummal jelentkezik. A Rough and Rowdy Ways című anyag előfutáraként az elmúlt hetekben két dalt publikált az amerikai sztár, péntekre virradóra érkezett a harmadik, a False Prophet.

Április 28-tól indul a Vörösmarty Színház online közvetítés-sorozata

2020.04.27

A Vörösmarty Színház Facebook-oldalán április 28-ától minden kedden és csütörtökön 21 órától a színházra vágyó közönség újranézheti sikerdarabjainkat. Az előadások 48 órán keresztül elérhetőek lesznek.

A Netflix majdnem 16 millióval növelte előfizetői számát az első negyedévben

2020.04.22

Majdnem 16 millióval növelte előfizetői számát a Netflix streamingszolgáltató 2020 első negyedévében - számolt be róla kedden a Variety.com.

Székesfehérvári társulat nyerte a hatodik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

2020.08.24

A székesfehérvári Szabad Színház előadása nyerte el a hatodik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját - tájékoztatták a szervezők a fesztivál vasárnapi zárását követően az MTI-t.

Tizenkét bemutatót tart az új évadban a dunaújvárosi Bartók Színház

2020.08.12

Tizenkét premiert, köztük egy musical-ősbemutatót tart az új évadban a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház, amely a Város Évadát nyitja meg ősszel.

Tragédiával indul és nevetéssel folytatódik az új évad a Vörösmarty Színházban

2020.08.03

Az Ember tragédiája 2.- vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével. Székesfehérvár polgármestere az évadnyitón arra kérte a színházbarátokat, hogy bérletvásárlással segítsék a társulatot.

Megnyitotta kapuit a KULTIK Dunaújváros Mozi

2020.07.21

Hosszú várakozást követően újra megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a megújult Dózsa Mozicentrum csütörtökön, amely a KULTIK mozi hálózat tagjaként került be újra a kulturális vérkeringésbe.

Balettet, népzenét, harcművészeti bemutatót is tartogat a szombati Művészkorzó

2020.07.16

Folytatódik július 18-án, szombaton a Művészkorzó Székesfehérvár Belvárosában. A programkavalkád keretében ezúttal balettel, kórusmuzsikával, kardforgatók bemutatójával, nép- és klasszikus zenével szórakoztatják a közönséget.

Újra szólhat Székesfehérváron a Vörösmarty Rádió

2020.07.10

A Fehérvár Médiacentrum Kft. lett a Székesfehérvár 99,2 MHz frekvenciára kiírt pályázati eljárás nyertese a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának e heti döntése szerint - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot Martonvásáron

2020.06.28

A Beethoven-emlékév keretében átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot és a Brunszvik-kert új szökőkútját pénteken a Fejér megyei Martonvásáron.

Éves szinten csaknem félmilliárd forinttal támogatja az állam a székesfehérvári Vörösmarty Színházat

2020.06.18

Éves szinten 485 millió forinttal támogatja az állam 2024-ig a székesfehérvári Vörösmarty Színházat - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Élj! Láss! Érezz! - bemutatták Székesfehérvár új imázsfilmjét

2020.06.15

Székesfehérvár új imázsfilmjének bemutatójára került sor hétfőn délelőtt a Hiemer-házban. Az Élj! Láss! Érezz! című rövidfilm a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. gondozásában készült és városunk élettel teli, hangulatos tereit, programjait mutatja be egy fiatal pár kalandozásán keresztül. A filmet a város Youtube csatornáján keresztül bárki megnézheti.

Több tízmilliós beruházás készül - prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

2020.05.29

A KULTIK mozihálózat nyerte el a dunaújvárosi mozi üzemeltetését. Az erről szóló pályázatra összesen három céget hívott meg az önkormányzat – köztük a korábbi üzemeltetőt – pályázatot azonban végül csak a KULTIK adott be. Az új üzemeltető nem is késlekedett, a szerdai műszaki átadás után elkezdték a belső munkálatokat, hiszen bár az épület és annak környezete szépen megújult, a belső terek még üresek.

Augusztus végén lesz az idei EFOTT

2020.05.22

Augusztus végén lesz az idei EFOTT, az előzetesen bejelentett Flo Rida már elfogadta az új időpontra történő meghívást és a hazai együttesek többsége is szerepelni fog a programban - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Újraindulnak a próbák a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban

2020.05.18

Társulati ülést tartott hétfőn a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház; május 25-től újraindulnak a próbák, a megfelelő óvintézkedéseket betartva.

Nyáron nem lesz FEZEN - szeptemberi meglepetéssel készülnek

2020.04.28

Csak a 2021-es fesztiválon lép majd fel a Danzig, az Amon Amarth, az Anthrax, a CRO-MAGS és a Death Angel is - írta közleményében a FEZEN. A fesztivál szervezői arra kérik a rajongókat, hogy szeptember 11-e és szeptember 13-a között "ne nagyon táblázzák be magukat", részleteket hamarosan ígérnek.

798 esztendeje adta ki II. András király az Aranybullát Székesfehérváron

2020.04.24

Nevét a rajta függő hitelesítő pecsétről, az aranyból készült díszes bulláról kapta. Az 1222. évi Aranybulla egyfelől modernizálta a késő Árpád-kor jogrendszerét, másfelől lerakta a rendi társadalom jogi alapjait, szabályozva a kiváltságokat és kötelességeket, évszázadokon keresztül.

Így vészelte át Székesfehérvár az előző századok nagy járványait

2020.04.20

Székesfehérvár lakosságának a XVIII., a XIX. és a XX. században is számos járvánnyal kellett szembenéznie akár a pestis, a kolera vagy a spanyolnátha kapcsán. A járványok megváltoztatták a város hétköznapjait, gazdasági és társadalmi viszonyait és számos halálos áldozatot követeltek. Az összegzésben Szima Viktória, a Fejér Megyei Levéltár munkatársa volt segítségünkre, aki több éve foglalkozik a járványok történetével Fejér megyére vonatkozóan.