2023.12.06, Szerda

Kultúra

Szűkebb programmal, de megtartják a Székesfehérvári Királyi Napokat

2020.08.11

A korábbi években megszokottnál szűkebb programkínálattal, de az ünnephez méltó keretek között megtartják idén is a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozatát augusztus 14. és 23. között.

Elmarad a Strand Fesztivál, az EFOTT, a Fishing On Orfű is

2020.07.31

A zamárdi Strand Fesztivál, a velencei-tavi EFOTT, a Fishing On Orfű, a szegedi SZIN, a Paloznaki Jazzpiknik és az adyligeti Kolorádó Fesztivál is elmarad a kormány csütörtöki döntése, az 500 főnél nagyobb rendezvényekre továbbra is vonatkozó tiltás értelmében.

Új időszaki kiállítással nyit a Csók István Képtár

2020.07.21

A Kagán lovasa – avagy egy avar páncélos lovas életre keltése című vándorkiállítás megérkezett Székesfehérvárra és július 24-én pénteken, 17 órai kezdettel kurátori tárlatvezetés keretében tekinthető meg először a Csók István Képtárban.

Kölcsönadott fehérvári Réber-rajzok Budapesten

2020.07.12

A 100 éve született Réber László grafikusművészre emlékezik a Virág Benedek Házban nyílt kiállítás szépirodalmi illusztrációkból álló anyaga Budapesten. A tárlatra a Szent István Király Múzeum Vonnegut-könyvhöz készült tusrajzokat is kölcsönadott. A fehérvári Réber-emlékkiállítás továbbra is várja a látogatókat a Hetedhét Játékmúzeumban.

Székesfehérvárra érkezik a Zenélő Magyarország koncertsorozat vasárnap

2020.07.04

Ezen a hétvégén is folytatódik a Zenélő Magyarország programsorozat. A Magyar Rádió Művészeti Együttesei ingyenes, szabadtéri koncerteket adnak Budapesten és az ország számos településén, köztük Székesfehérváron is. A királyi városban vasárnap délután hallhatjuk az énekkar tagjait.

Idén online rendezik meg a Múzeumok éjszakáját

2020.06.24

Idén online rendezik meg a Múzeumok éjszakáját: szombaton filmekkel, nyereményjátékkal és kvízzel is várják a látogatókat a virtuális térben.

Megújult a nézőtér a Gorsium Régészeti Park szabadtéri színházában

2020.06.18

A következő színpadi előadást már az új ülőkékkel felszerelt nézőtérről láthatjuk a Gorsium Régészeti Park szabadtéri színházában. A római korhoz hű vörösfenyő és borovi fenyő keresztezéséből készült padok húsz évig szolgálják majd a kulturális rendezvényeket.

Székesfehérvári táncpedagógusok kaptak országos elismerést

2020.06.10

Székesfehérváron oktató táncpedagógusokat ismert el a Táncpedagógusok Országos Szövetsége. A pedagógusnapi köszöntésben Egerházi Attilának, a Balett Színház igazgatójának, valamint Kuthy Mercedesnek és Nagy Kuthy Zoltánnak, a Nagy-Kuthy Dance Studio vezetőinek is gratuláltak.

Virágkötők kompozícióival díszítik fel Székesfehérvár belvárosát a pünkösdi hétvégén

2020.05.26

Helyi virágkötők kompozícióival díszítik fel Székesfehérvár belvárosát a pünkösdi hosszú hétvégén, az alkotásokra a város mobilapplikációján keresztül szavazni is lehet majd.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház szeptemberben tervezi bemutatni Az ember tragédiája folytatását

2020.05.20

A székesfehérvári Vörösmarty Színház nagy vállalkozásba fogott, négy kortárs szerző segítségével szeptember 12-én be kívánják mutatni Madách Imre drámai költeményének, Az ember tragédiájának folytatását új színekkel.

Bob Dylan júniusban új dupla albumot jelentet meg

2020.05.10

A lepel lehullott: Bob Dylan közzétette, hogy június 19-én új, méghozzá dupla albummal jelentkezik. A Rough and Rowdy Ways című anyag előfutáraként az elmúlt hetekben két dalt publikált az amerikai sztár, péntekre virradóra érkezett a harmadik, a False Prophet.

Április 28-tól indul a Vörösmarty Színház online közvetítés-sorozata

2020.04.27

A Vörösmarty Színház Facebook-oldalán április 28-ától minden kedden és csütörtökön 21 órától a színházra vágyó közönség újranézheti sikerdarabjainkat. Az előadások 48 órán keresztül elérhetőek lesznek.

A Netflix majdnem 16 millióval növelte előfizetői számát az első negyedévben

2020.04.22

Majdnem 16 millióval növelte előfizetői számát a Netflix streamingszolgáltató 2020 első negyedévében - számolt be róla kedden a Variety.com.

Vidéki színházak programjai - Kaposvár, Dunaújváros

2020.04.04

A vidéki színházak közül a dunaújvárosi és a kaposvári teátrum is kínál programokat az online térben, a somogyi megyeszékhelyen "házhoz" viszik a kultúrát.

POSZT - Tizennégy előadás a versenyprogramban

2020.03.12

Tizennégy produkció - köztük 8 budapesti, 4 vidéki és 2 határon túli előadás - kapott helyet a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) csütörtökön nyilvánosságra hozott versenyprogramjában.

Tragédiával indul és nevetéssel folytatódik az új évad a Vörösmarty Színházban

2020.08.03

Az Ember tragédiája 2.- vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével. Székesfehérvár polgármestere az évadnyitón arra kérte a színházbarátokat, hogy bérletvásárlással segítsék a társulatot.

Megnyitotta kapuit a KULTIK Dunaújváros Mozi

2020.07.21

Hosszú várakozást követően újra megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a megújult Dózsa Mozicentrum csütörtökön, amely a KULTIK mozi hálózat tagjaként került be újra a kulturális vérkeringésbe.

Balettet, népzenét, harcművészeti bemutatót is tartogat a szombati Művészkorzó

2020.07.16

Folytatódik július 18-án, szombaton a Művészkorzó Székesfehérvár Belvárosában. A programkavalkád keretében ezúttal balettel, kórusmuzsikával, kardforgatók bemutatójával, nép- és klasszikus zenével szórakoztatják a közönséget.

Újra szólhat Székesfehérváron a Vörösmarty Rádió

2020.07.10

A Fehérvár Médiacentrum Kft. lett a Székesfehérvár 99,2 MHz frekvenciára kiírt pályázati eljárás nyertese a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának e heti döntése szerint - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot Martonvásáron

2020.06.28

A Beethoven-emlékév keretében átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot és a Brunszvik-kert új szökőkútját pénteken a Fejér megyei Martonvásáron.

Éves szinten csaknem félmilliárd forinttal támogatja az állam a székesfehérvári Vörösmarty Színházat

2020.06.18

Éves szinten 485 millió forinttal támogatja az állam 2024-ig a székesfehérvári Vörösmarty Színházat - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Élj! Láss! Érezz! - bemutatták Székesfehérvár új imázsfilmjét

2020.06.15

Székesfehérvár új imázsfilmjének bemutatójára került sor hétfőn délelőtt a Hiemer-házban. Az Élj! Láss! Érezz! című rövidfilm a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. gondozásában készült és városunk élettel teli, hangulatos tereit, programjait mutatja be egy fiatal pár kalandozásán keresztül. A filmet a város Youtube csatornáján keresztül bárki megnézheti.

Több tízmilliós beruházás készül - prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

2020.05.29

A KULTIK mozihálózat nyerte el a dunaújvárosi mozi üzemeltetését. Az erről szóló pályázatra összesen három céget hívott meg az önkormányzat – köztük a korábbi üzemeltetőt – pályázatot azonban végül csak a KULTIK adott be. Az új üzemeltető nem is késlekedett, a szerdai műszaki átadás után elkezdték a belső munkálatokat, hiszen bár az épület és annak környezete szépen megújult, a belső terek még üresek.

Augusztus végén lesz az idei EFOTT

2020.05.22

Augusztus végén lesz az idei EFOTT, az előzetesen bejelentett Flo Rida már elfogadta az új időpontra történő meghívást és a hazai együttesek többsége is szerepelni fog a programban - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Újraindulnak a próbák a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban

2020.05.18

Társulati ülést tartott hétfőn a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház; május 25-től újraindulnak a próbák, a megfelelő óvintézkedéseket betartva.

Nyáron nem lesz FEZEN - szeptemberi meglepetéssel készülnek

2020.04.28

Csak a 2021-es fesztiválon lép majd fel a Danzig, az Amon Amarth, az Anthrax, a CRO-MAGS és a Death Angel is - írta közleményében a FEZEN. A fesztivál szervezői arra kérik a rajongókat, hogy szeptember 11-e és szeptember 13-a között "ne nagyon táblázzák be magukat", részleteket hamarosan ígérnek.

798 esztendeje adta ki II. András király az Aranybullát Székesfehérváron

2020.04.24

Nevét a rajta függő hitelesítő pecsétről, az aranyból készült díszes bulláról kapta. Az 1222. évi Aranybulla egyfelől modernizálta a késő Árpád-kor jogrendszerét, másfelől lerakta a rendi társadalom jogi alapjait, szabályozva a kiváltságokat és kötelességeket, évszázadokon keresztül.

Így vészelte át Székesfehérvár az előző századok nagy járványait

2020.04.20

Székesfehérvár lakosságának a XVIII., a XIX. és a XX. században is számos járvánnyal kellett szembenéznie akár a pestis, a kolera vagy a spanyolnátha kapcsán. A járványok megváltoztatták a város hétköznapjait, gazdasági és társadalmi viszonyait és számos halálos áldozatot követeltek. Az összegzésben Szima Viktória, a Fejér Megyei Levéltár munkatársa volt segítségünkre, aki több éve foglalkozik a járványok történetével Fejér megyére vonatkozóan.

Online tárlatokat és ritka hangfelvételeket is kínál a Petőfi Irodalmi Múzeum

2020.03.26

Online tárlatokat, ritka hangfelvételeket, valamint a József Attila-díjas szerzőket bemutató sorozat első portréfilmjét is kínálja online a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

Vörösmarty-emlékév - Országos rajzpályázatot hirdettek általános- és középiskolásoknak

2020.03.06

A Vörösmarty Emlékház a Vörösmarty-emlékév keretében országos rajzpályázatot hirdetett Vörösmarty 220 címmel, amelyre a 11-14 és l a 15-18 éves korosztály pályaműveit várják május 8-ig.