2023.03.30, Csütörtök

Országos hírek

MTÜ: a tavalyinál 11 százalékkal több a foglalás húsvétra a belföldi szálláshelyeken

2023.03.28

Már csaknem 410 ezer foglalásnál tartanak a belföldi szálláshelyek, ami 11 százalékkal több a tavalyinál - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kedden az MTI-vel.

A hétvégi óraátállítás néhány éjszakai belföldi és nemzetközi vonatot érint

2023.03.24

Március 26-án, vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat hivatalosan hajnali kettőkor három órára állítják előre. Az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonat menetrendjét érinti. A Volánbusznál az óraátállítás miatt néhány busz közlekedése módosul Érd, Kiskunhalas és Hódmezővásárhely térségében.

Elindult a Magyar Sportcsillagok ösztöndíjprogram

2023.03.22

Már lehet jelentkezni a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramba a 2022/23-as tanév II. félévére - jelentette be szerdán közösségi oldalán Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.

Hajtsuk be a visszapillantót, takarjuk a tükörfelületeket, életeket menthetünk vele!

2023.03.20

Évről évre érkeznek tavaszi bejelentések olyan madarakról, amelyek épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében akár napokon át is a saját tükörképüket támadják.

Meteorológia: 66 éves napi melegrekord dőlt meg a héten

2023.03.16

A Baranya vármegyei Sellyén kedden 24,1 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet március 14-én, ezzel pedig megdőlt a Szentgotthárdon 66 évvel ezelőtt mért napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján szerdán.

Ismét nyelvi tudatosságot fejlesztő pályázatot hirdetnek diákoknak

2023.03.13

Nyelvi tudatosságot fejlesztő pályázatot hirdet 14 év feletti középiskolásoknak az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Nyelvtudományi Kutatóközpont (NYTK) Nyelvhasználati és Nyelvi Tanácsadási Kutatócsoportja.

Újra nekifut egy magyar annak, ami eddig még nem sikerült a Mount Everesten

2023.03.09

Suhajda Szilárdnak az öt legmagasabb hegycsúcs közül a 8611 méteres K2-t és a 8516 méteres Lhoce-t is sikerült meghódítania oxigénpalack nélkül. Most a világ legmagasabb hegyére készül.

Elindult a Magyarország jó tanulója, jó sportolója - 2022 pályázat

2023.03.07

Elindult a Magyarország jó tanulója, jó sportolója - 2022 nyílt pályázat.

Vándortábor extra: új programsorozat indul iskolásoknak

2023.03.03

Vándortábor extra programsorozat indul iskolásoknak: az Aktív Osztálykirándulás Program eseményeire már várják a jelentkezéseket.

Szabadidős horgászok segítségét kérik a hazai vizek állapotának felméréséhez a kutatók

2023.03.01

Szabadidős horgászok segítségét kéri a hazai vizek állapotának felméréséhez az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Vízi Ökológiai Intézetének Vizes Élőhelyek Funkcionális Ökológiai Kutatócsoportja - áll az intézmény szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Magyar animáció varázsolta el a Berlinale zsűrijét: elismerés a Szemem sarka című MOME diplomafilmnek  

2023.02.27

A Berlinale ifjúsági zsűrijének külön méltatásában részesült a Szemem sarka című animációs film. Az alkotó Erhardt Domonkos a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Animáció szakán a Nemzeti Filmintézet támogatásával készítette a rövidfilmet, amelyet a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljának Generation 14+ programjában mutattak be.

Rohamos fejlődésnek indult a vegetáció, de vasárnaptól visszatér a télies idő

2023.02.23

A tavaszias időjárásban rohamos fejlődésnek indult a vegetáció, de vasárnaptól országszerte visszatérnek a 0 és mínusz 5 Celsius-fok közötti éjszakai fagyok - írta agrometeorológiai elemzésben az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Március 15-én kezdi 29. országos turnéját a Magyar Nemzeti Cirkusz Budapesten

2023.02.21

A több mint kétórás show-ban szerepel a tavalyi Latinai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon arany díjjal jutalmazott magyar lovasakrobata szám.

ELTE-kutatás: a kutyakölykök spontán lemásolják az ember viselkedését

2023.02.17

A kutyakölykök hajlamosak spontán utánozni az ember által mutatott egyszerűbb viselkedéseket, még akkor is, ha nem kapnak érte jutalmat, míg a macska- és a farkaskölykökre ez nem jellemző - derül ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatóinak tanulmányából, amely csütörtökön jelent meg a Scientific Reports című folyóiratban.

A lakosság bevonásával folytatódik a veszélyes betegségeket terjesztő kullancsok hazai felmérése

2023.02.15

Kora tavasztól folytatódik az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Kullancsfigyelő programja, amelynek során a szakemberek a lakosság bevonásával gyűjtenek adatokat a Magyarországon újonnan megjelenő veszélyes fajokról.

Ma van a színházi világnap, számos teátrum készül programokkal

2023.03.27

Ma van a színházi világnap, amelyre számos teátrum készül programokkal; a színházi ünnep alkalmából az előadások előtt felolvassák a világnap nemzetközi üzenetét, amelyet az idén Samiha Ayoub egyiptomi színésznő írt.

Hamarosan kezdődik a tavaszi rókavakcinázás

2023.03.23

Április 1-jén kezdődik a rókák veszettség elleni immunizálása, ezért az ország déli és keleti vármegyéiben ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Keresik Magyarország legsikeresebben sportoló-tanuló diákjait

2023.03.21

A legutóbbi tanulmányi eredmény és a meghatározott sportágakban elért helyezések döntenek a pályázatok sorsáról.

3 milliárd forintos beruházás az ALDI-nál: országszerte minden üzletet érintő modernizáció indul

2023.03.17

Az összes magyarországi üzletét érintő beruházást jelentett be az ALDI Magyarország. A modernizáció során új húshűtőkkel látja el áruházait a vállalat, így nagyobb árukínálat lesz elérhető kisebb helyen. Az új biatorbágyi hűtőházának is köszönhetően az áruházlánc az elmúlt évben 7 milliárd forinttal nagyobb értékű megrendelést adott a magyar húsipar számára. Az ALDI továbbra is kizárólag magyar forrásból szerzi be frisshús-termékeit. Változik az áruházak belső elrendezése is, valamennyi papír- és vegyi áru immár egy helyen lesz megtalálható.

Március 15. - FKF: hulladékszállítás lesz az ünnep alatt, más szolgáltatás nem

2023.03.14

A hulladékszállítást a szokásos munkarend szerint végzi a fővárosban az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió március 15-én, a lakossági hulladékudvarok és az ügyfélszolgálati irodák a nemzeti ünnepen zárva tartanak - közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő társaság kedden az MTI-vel.

Folytatódik a változékony idő, szombaton lehűlés érkezik

2023.03.10

Folytatódik a változékony, tavaszias idő: pénteken még 15 és 20 Celsius-fok közötti hőmérséklet várható többfelé záporral, zivatarral, majd szombaton csökken a hőmérséklet, és akár havas eső, hózápor is eshet. Vasárnap nem valószínű csapadék, de a legmelegebb órákban mindössze 6 és 10 fok valószínű - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez

Perzsa leopárd született a Miskolci Állatkertben

2023.03.08

A perzsaleopárd-kölyök született a Miskolci Állatkertben, szerdán tartották az első állatorvosi vizsgálatát.

Meteorológia: a második legenyhébb volt ez a tél 1901 óta

2023.03.06

A 2022/2023-as tél országos átlagban a második legenyhébb volt a 2006/2007-es után 1901 óta, ugyanakkor a szokásos csapadékmennyiségnek a másfélszerese esett, amivel ez lett a kilencedik legcsapadékosabb tél a 20. század kezdete óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Elkészült a 20. Országos és 6. Pannon-régiós Sasleltár

2023.03.02

Elkészült az idei, 20. Országos és 6. Pannon-régiós Sasleltár. A hat résztvevő ország összesítésében 1360 rétisast és 807 parlagi sast, 9 szirti sast és 12 fekete sast figyeltek meg.

Negyvenkét új csigafajt fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport

2023.02.28

Negyvenkét eddig ismeretlen csigafajt fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport, amelynek tagja volt Páll-Gergely Barna, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatója is.

Az SMA újszülöttkori szűrés fontosságára hívják fel a figyelmet a ritka betegségek világnapja alkalmából

2023.02.24

A gerincvelő-eredetű izomsorvadás, az SMA ritka genetikai betegség, amely évi 12-15 újszülöttet érint Magyarországon, de ha korán észlelik és kezelik, a gyermek az egészséges társaihoz hasonló ütemben is fejlődhet.

Télire vált a kora tavasziból a hétvégére az időjárás

2023.02.22

Bár kedden még tíz Celsius-fokkal haladta meg az átlagos maximum-hőmérséklet az ilyenkor szokásosat, a hétvégére visszatér a télies időjárás - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdai Facebook-bejegyzéseiből.

Korszakalkotó változás a közösségi közlekedésben - Jön az új vármegyebérlet és az országbérlet

2023.02.20

Május elsejétől minden eddiginél kedvezőbb bérletrendszer használatával teljes vármegyét, sőt akár az egész országot be lehet utazni a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV járatainak igénybe vételével.

Bankkártyaméretű menetjegyeket vezetett be a MÁV-START

2023.02.16

A teljes méretű jegyek továbbra is használatban maradnak, olyan termékeknél, ahol a feltüntetendő információk nem férnének el a bankkártya méreten.

Szálló por - Javult a levegő minősége az ország nagy részén

2023.02.14

Javult a levegő minősége az ország nagy részében - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.