2024.03.29, Péntek

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar több új sorozatot indít az idei hangversenyévadban

MTI

2021.09.03. 10:22

A székesfehérvári zenekar jövő tavasszal két koncerttel tiszteleg a zenetörténet egyik óriása, Beethoven művészete előtt, továbbá a nagy zenei világnapokon is fellépnek.

Hirdetés

A megszokott bérletek mellett több új sorozatot is indít a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar az idei hangversenyévadban - derül ki a zenekar csütörtöki közleményéből.

A zenekar új művészeti vezetéssel - Ruff Tamás igazgató, Dobszay Péter vezető karmester, művészeti vezető, Dobri Dániel kortárs zenei művészeti vezető és Szabó Balázs művészeti tanácsadó - indítja a 2021/22-es évadot, amelyben több újdonsággal találkozhat közönségük. Ilyen lesz a Kortárs klub, amelynek keretében rendeznek zenés beavatást a kortárs zene eszközeivel, de lesz jazz-szaxofonos koncert és több ősbemutatóval tarkított hangverseny is. Szintén újdonság az Ünnepi bérlet halottak napi, karácsonyi, újévi, illetve húsvéti koncertekkel.

A zenekar jövő tavasszal, két koncerttel tiszteleg a zenetörténet egyik óriása, Beethoven művészete előtt, továbbá a nagy zenei világnapokon is fellépnek, mint a Zene világnapja vagy a Magyar Klasszikus Zene Napja.

A megszokott bérletsorozatok közül a Farkas Ferenc-bérlet indítja az évadot szeptemberben, Gyöngyszemek Prágából címmel, ahol Smetana és Dvořák művek csendülnek fel. A sorozat következő előadása novemberben lesz Schubert és Mozart zenéivel, majd januárban Haydn és a nálunk talán kevéssé ismert, sokféle stílusban alkotó, igen termékeny finn zeneszerző, Einojuhani Rautavaara csellóversenyét hallhatja a közönség. A sorozat zárásaként, júniusban Mahler, Weber és Brahms műveit adják elő a Vörösmarty Színházban.

 

Színes koncert tervvel készült a zenekar 

A Somorjai-bérlet első hangversenyén, szeptemberben a vonósok játsszák a főszerepet Respighi, Gorecki, Farkas Ferenc, valamint Csajkovszkij egy-egy darabjában. A második alkalommal, októberben a Reformáció emléknapjához kapcsolódva német barokk mesterek, Scheidt, Schein és Buxtehude protestáns egyházzenei műveit hallhatják a zenekedvelők, majd novemberben Fúvósszerenád címmel Mozart két remekét adja elő a zenekar. A jövő tavaszi, utolsó koncerten az együttes szólistái mutatkoznak be Bach, Solti Árpád és Hidas Frigyes műveivel.

Az ifjúsági korosztálynak szánt Partitúra bérlet első koncertjén, októberben Bartók Béla, Muszorgszkij, Haydn és Grieg zenéjét játsszák, míg december elején a mesés Kelet zenéje varázsolja el a fiatal zenehallgatókat, akik februárban Évszázadok szórakoztató zenéje címmel kalandozhatnak a zenetörténetben stílusok és szerzők között. Május elején A jelen hangjaival a kortárs zene titkaiba avatja be az érdeklődőket a zenekar.

A Filharmónia-bérletben januárban Brahms, Schumann és Schubert darabjait tűzi műsorra az együttes, a bérlet másik előadásán, május végén pedig Bellini, Csajkovszkij, Borogyin művei csendülnek fel a Vörösmarty Színházban.

KultúraSzékesfehérvárrendezvényAlba Regia Szimfonikus Zenekar