2021.06.17, Csütörtök

Kultúra

Árpád-kori település került elő Szabadbattyán határában

2021.04.18

A leletek Szabadbattyán és Balatonfüred közötti vasútvonal villamosítási munkálataihoz kapcsolódó régészeti feltárás során kerültek elő.

Székesfehérvári kutatók és művészek jelentkezését várják az ösztöndíjra

2021.04.13

A pályázaton még nem publikált művekkel, tervekkel vagy művészeti alkotásokkal lehet részt venni.

Ének-zenei meghallgatás lesz leendő elsősöknek a fehérvári Kodályban hétfőn és kedden

2021.02.24

Március 8-9-én tartanak játékos ének-zenei meghallgatást a Kodályban a 2021-22-es tanévben induló leendő elsősöknek. A meghallgatásra regisztrálni kell, és a járványhelyzet miatt a kisgyermekeket csak egy szülő kísérheti el.

Téli tárlat online - negyven alkotást láthatunk

2020.11.29

A Téli tárlat csoportos kiállítást most nem lehet élőben megnézni a járványhelyzet miatt, azonban a székesfehérvári művészek majd negyven alkotásáról az újranyitásig online felületeken kaphatunk képet. Az adventi időszakhoz kapcsolódó tárlat kísérőprogramjait később rendezik meg.

A Székesfehérvári Romkert kapta az első alkalommal átadott Év emlékhelye díjat

2020.08.31

Első alkalommal adták át az Év emlékhelye díjat szombaton, az emlékhelyek napján; a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által alapított elismerést a Székesfehérvári Romkert nemzeti emlékhely kapta. Az ünnepséggel egy időben megnyílt a Nemzeti Emlékezet Múzeumának Széllel szállni, gyökérrel kapaszkodni című kültéri kiállítása a Fiumei úti Sírkertben.

Székesfehérvári társulat nyerte a hatodik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

2020.08.24

A székesfehérvári Szabad Színház előadása nyerte el a hatodik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját - tájékoztatták a szervezők a fesztivál vasárnapi zárását követően az MTI-t.

Tizenkét bemutatót tart az új évadban a dunaújvárosi Bartók Színház

2020.08.12

Tizenkét premiert, köztük egy musical-ősbemutatót tart az új évadban a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház, amely a Város Évadát nyitja meg ősszel.

Tragédiával indul és nevetéssel folytatódik az új évad a Vörösmarty Színházban

2020.08.03

Az Ember tragédiája 2.- vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével. Székesfehérvár polgármestere az évadnyitón arra kérte a színházbarátokat, hogy bérletvásárlással segítsék a társulatot.

Megnyitotta kapuit a KULTIK Dunaújváros Mozi

2020.07.21

Hosszú várakozást követően újra megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a megújult Dózsa Mozicentrum csütörtökön, amely a KULTIK mozi hálózat tagjaként került be újra a kulturális vérkeringésbe.

Balettet, népzenét, harcművészeti bemutatót is tartogat a szombati Művészkorzó

2020.07.16

Folytatódik július 18-án, szombaton a Művészkorzó Székesfehérvár Belvárosában. A programkavalkád keretében ezúttal balettel, kórusmuzsikával, kardforgatók bemutatójával, nép- és klasszikus zenével szórakoztatják a közönséget.

Újra szólhat Székesfehérváron a Vörösmarty Rádió

2020.07.10

A Fehérvár Médiacentrum Kft. lett a Székesfehérvár 99,2 MHz frekvenciára kiírt pályázati eljárás nyertese a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának e heti döntése szerint - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot Martonvásáron

2020.06.28

A Beethoven-emlékév keretében átadták a megújult Beethoven Emlékmúzeumot és a Brunszvik-kert új szökőkútját pénteken a Fejér megyei Martonvásáron.

Éves szinten csaknem félmilliárd forinttal támogatja az állam a székesfehérvári Vörösmarty Színházat

2020.06.18

Éves szinten 485 millió forinttal támogatja az állam 2024-ig a székesfehérvári Vörösmarty Színházat - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Élj! Láss! Érezz! - bemutatták Székesfehérvár új imázsfilmjét

2020.06.15

Székesfehérvár új imázsfilmjének bemutatójára került sor hétfőn délelőtt a Hiemer-házban. Az Élj! Láss! Érezz! című rövidfilm a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. gondozásában készült és városunk élettel teli, hangulatos tereit, programjait mutatja be egy fiatal pár kalandozásán keresztül. A filmet a város Youtube csatornáján keresztül bárki megnézheti.

Több tízmilliós beruházás készül - prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

2020.05.29

A KULTIK mozihálózat nyerte el a dunaújvárosi mozi üzemeltetését. Az erről szóló pályázatra összesen három céget hívott meg az önkormányzat – köztük a korábbi üzemeltetőt – pályázatot azonban végül csak a KULTIK adott be. Az új üzemeltető nem is késlekedett, a szerdai műszaki átadás után elkezdték a belső munkálatokat, hiszen bár az épület és annak környezete szépen megújult, a belső terek még üresek.

Fejér megyéhez kapcsolódó földrajzi kvíz megoldásait várja a könyvtár

2021.04.17

A Vörösmarty Mihály Könyvtár a Földrajz Éjszakája 2021-es online programjai között kvízjátékra hívta az olvasókat

Közép-Európa legnagyobb rockzenei flashmobjára készülnek Kolozsváron és Dunaújvárosban

2021.02.25

CityRocks 2021 névvel Közép-Európa legnagyobb rockzenei flashmobját rendezik meg nyáron Kolozsváron és Dunaújvárosban, a rendezvényekre már lehet jelentkezni - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Azonosították a Hunyadi-család DNS-profilját

2021.02.10

A Magyarságkutató Intézet archeogenetikusai azonosították a Hunyadi-család DNS-profilját - mondta el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! keddi műsorában Makoldi Miklós, az intézet Régészeti Kutatóközpontjának vezetője.

A hét végéig még látogatható a NÉGYEK és A kagán lovasa kiállítás

2020.10.26

Ezen a héten láthatjuk még a NÉGYEK és A kagán lovasa - avagy egy avar páncélos lovas életre keltése című kiállításokat Székesfehérváron. Az előbbi október 30-ig, a Pelikán Galériában, az utóbbi október 31-ig, a Csók István Képtárban fogadja a látogatókat.

Négy bemutatót tervez az új évadban a Székesfehérvári Balett Színház

2020.08.31

Négy bemutatót tervez az új évadban a Székesfehérvári Balett Színház, az első a tervek szerint októberben lesz - mondta el a pénteki évadnyitó társulati ülésen a teátrum igazgatója.

Augusztus 22. és 24. között rendezik meg az Alba Regia Fesztet

2020.08.13

Augusztus 22. és 24. között rendezik meg az Alba Regia Fesztet, amelyen három nap alatt 12 ingyenes, szabadtéri dzsesszkoncerttel várják a közönséget - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Szűkebb programmal, de megtartják a Székesfehérvári Királyi Napokat

2020.08.11

A korábbi években megszokottnál szűkebb programkínálattal, de az ünnephez méltó keretek között megtartják idén is a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozatát augusztus 14. és 23. között.

Elmarad a Strand Fesztivál, az EFOTT, a Fishing On Orfű is

2020.07.31

A zamárdi Strand Fesztivál, a velencei-tavi EFOTT, a Fishing On Orfű, a szegedi SZIN, a Paloznaki Jazzpiknik és az adyligeti Kolorádó Fesztivál is elmarad a kormány csütörtöki döntése, az 500 főnél nagyobb rendezvényekre továbbra is vonatkozó tiltás értelmében.

Új időszaki kiállítással nyit a Csók István Képtár

2020.07.21

A Kagán lovasa – avagy egy avar páncélos lovas életre keltése című vándorkiállítás megérkezett Székesfehérvárra és július 24-én pénteken, 17 órai kezdettel kurátori tárlatvezetés keretében tekinthető meg először a Csók István Képtárban.

Kölcsönadott fehérvári Réber-rajzok Budapesten

2020.07.12

A 100 éve született Réber László grafikusművészre emlékezik a Virág Benedek Házban nyílt kiállítás szépirodalmi illusztrációkból álló anyaga Budapesten. A tárlatra a Szent István Király Múzeum Vonnegut-könyvhöz készült tusrajzokat is kölcsönadott. A fehérvári Réber-emlékkiállítás továbbra is várja a látogatókat a Hetedhét Játékmúzeumban.

Székesfehérvárra érkezik a Zenélő Magyarország koncertsorozat vasárnap

2020.07.04

Ezen a hétvégén is folytatódik a Zenélő Magyarország programsorozat. A Magyar Rádió Művészeti Együttesei ingyenes, szabadtéri koncerteket adnak Budapesten és az ország számos településén, köztük Székesfehérváron is. A királyi városban vasárnap délután hallhatjuk az énekkar tagjait.

Idén online rendezik meg a Múzeumok éjszakáját

2020.06.24

Idén online rendezik meg a Múzeumok éjszakáját: szombaton filmekkel, nyereményjátékkal és kvízzel is várják a látogatókat a virtuális térben.

Megújult a nézőtér a Gorsium Régészeti Park szabadtéri színházában

2020.06.18

A következő színpadi előadást már az új ülőkékkel felszerelt nézőtérről láthatjuk a Gorsium Régészeti Park szabadtéri színházában. A római korhoz hű vörösfenyő és borovi fenyő keresztezéséből készült padok húsz évig szolgálják majd a kulturális rendezvényeket.

Székesfehérvári táncpedagógusok kaptak országos elismerést

2020.06.10

Székesfehérváron oktató táncpedagógusokat ismert el a Táncpedagógusok Országos Szövetsége. A pedagógusnapi köszöntésben Egerházi Attilának, a Balett Színház igazgatójának, valamint Kuthy Mercedesnek és Nagy Kuthy Zoltánnak, a Nagy-Kuthy Dance Studio vezetőinek is gratuláltak.

Virágkötők kompozícióival díszítik fel Székesfehérvár belvárosát a pünkösdi hétvégén

2020.05.26

Helyi virágkötők kompozícióival díszítik fel Székesfehérvár belvárosát a pünkösdi hosszú hétvégén, az alkotásokra a város mobilapplikációján keresztül szavazni is lehet majd.