2023.09.27, Szerda

Kultúra

Kulturális programokkal várják augusztusban a látogatókat a Villa Romana Baláca régészeti parkban

2023.07.08

Augusztus 4. és 6. között színdarabokat és balettelőadásokat láthatnak az érdeklődők a Villa Romana Baláca régészeti parkban a Veszprémi Petőfi Színház és a Székesfehérvári Balett Színház társulatának előadásában - tájékoztatta csütörtökön Török Katalin, a Villa Romana Baláca főosztályvezetője az MTI-t.

Jön a 9. Országos Rajzfilmünnep

2022.10.09

Idén november 18-a és 20-a között 9. alkalommal kerül megszervezésre az Országos Rajzfilmünnep.

Kulturális Örökség Napjai Székesfehérváron

2021.09.18

A program célja, hogy a kultúra, a művelődés és épített környezetünk értékeire irányítsa a figyelmet.

Közlekedéstörténeti kiállítás nyílik a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban

2021.09.04

A MOGIM kiállítótermében többek közt a székesfehérvári Szent István Király Múzeum időszaki kiállításának anyagát is bemutatják.

Augusztus 29-ig még látható az összetartozunk kiállítás a Csók István képtárban

2021.08.24

Augusztus 29-ig látogatható a határokon túli magyar képzőművészet remekeiből nyílt kiállítás a Csók István Képtárban, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján meghirdetett Összetartozás Évének a tiszteletére.

Véget értek a Rákóczi Szövetség színjátszótáborai Székesfehérváron

2021.08.18

A fiatalok a leghitelesebb helyen idézhették meg a magyar történelmet, hiszen a városban koronázták az ország királyait ötszáz éven át.

Piramisvilág a Pelikán Galériában - a hónap végéig lehet még megnézni Koppány Attila kiállítását

2021.07.14

Koppány Attila festőművész a piramisok geometrikus alapformáját gondolta és alkotta újra. Így született meg az a 27 kép, ami a Pelikán Galéria jelenlegi tárlatának az anyagát képezi. A piramisvilágot július végéig nézheti meg a közönség. A kiállítás keddtől péntekig, naponta 10-től 18 óráig látogatható egészen július 30-ig, a belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várnak!

Sakk-világranglista - Változatlanul Carlsen vezet, Rapport a tizenegyedik

2021.05.03

Továbbra is a világbajnoki címvédő norvég Magnus Carlsen áll az élen a férfi sakkozók világranglistáján. A nemzetközi szövetség (FIDE) legfrissebb rangsorában a magyarok közül a legjobb helyen Rapport Richárd található, aki a 11., s az első százban még további három honfitársa szerepel.

Fejér megyéhez kapcsolódó földrajzi kvíz megoldásait várja a könyvtár

2021.04.17

A Vörösmarty Mihály Könyvtár a Földrajz Éjszakája 2021-es online programjai között kvízjátékra hívta az olvasókat

Közép-Európa legnagyobb rockzenei flashmobjára készülnek Kolozsváron és Dunaújvárosban

2021.02.25

CityRocks 2021 névvel Közép-Európa legnagyobb rockzenei flashmobját rendezik meg nyáron Kolozsváron és Dunaújvárosban, a rendezvényekre már lehet jelentkezni - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Azonosították a Hunyadi-család DNS-profilját

2021.02.10

A Magyarságkutató Intézet archeogenetikusai azonosították a Hunyadi-család DNS-profilját - mondta el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! keddi műsorában Makoldi Miklós, az intézet Régészeti Kutatóközpontjának vezetője.

A hét végéig még látogatható a NÉGYEK és A kagán lovasa kiállítás

2020.10.26

Ezen a héten láthatjuk még a NÉGYEK és A kagán lovasa - avagy egy avar páncélos lovas életre keltése című kiállításokat Székesfehérváron. Az előbbi október 30-ig, a Pelikán Galériában, az utóbbi október 31-ig, a Csók István Képtárban fogadja a látogatókat.

Négy bemutatót tervez az új évadban a Székesfehérvári Balett Színház

2020.08.31

Négy bemutatót tervez az új évadban a Székesfehérvári Balett Színház, az első a tervek szerint októberben lesz - mondta el a pénteki évadnyitó társulati ülésen a teátrum igazgatója.

Augusztus 22. és 24. között rendezik meg az Alba Regia Fesztet

2020.08.13

Augusztus 22. és 24. között rendezik meg az Alba Regia Fesztet, amelyen három nap alatt 12 ingyenes, szabadtéri dzsesszkoncerttel várják a közönséget - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Szűkebb programmal, de megtartják a Székesfehérvári Királyi Napokat

2020.08.11

A korábbi években megszokottnál szűkebb programkínálattal, de az ünnephez méltó keretek között megtartják idén is a Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozatát augusztus 14. és 23. között.

Nagybányai festők alkotásaiból nyílik kiállítás Kecskeméten

2023.05.03

A kiállítás ingyenes és június 16-ig tekinthető meg.

Márton-napi családi táncházas programot rendez az Alba Regia Táncegyesület

2021.11.11

A Malom utcai Táncházban lesz kézműveskedés, játék, gyermek és felnőtt tánctanítás, illetve éjszakába nyúló mulatság.

Kábítószer-ellenes rajz- és fotópályázatra várnak alkotásokat Székesfehérváron

2021.09.09

A rajzok és fotók esetében stílusbeli és egyéb megkötés nincs, a beadási határidő 2021. október 15-e.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar több új sorozatot indít az idei hangversenyévadban

2021.09.03

A székesfehérvári zenekar jövő tavasszal két koncerttel tiszteleg a zenetörténet egyik óriása, Beethoven művészete előtt, továbbá a nagy zenei világnapokon is fellépnek.

Augusztus 20: Ezek lesznek a programok hétvégén Dunaújvárosban

2021.08.19

A népszerű városi piknik, a Parázs - Varázs idén új helyszínen, a Szalki - szigeten várja a sütögetni és kikapcsolódni vágyókat.

Művészeti Mini Fesztivál lesz jövő hétvégén Székesfehérváron

2021.08.11

A slam est pénteken lesz, a képzőművészeti kiállítást szombaton mutatja be a Paraba Terasz.

Bibliatörténeti kiállítás nyílt Dunaújvárosban

2021.05.21

"A bibliák papírvilága" címmel nyílt időszaki kiállítás a Magyar Papírmúzeumban csütörtök délelőtt. Az egyedülálló bibliatörténeti tárlatot Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg. Az eseményen Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester is részt vettek. A résztvevőket Pelbárt Jenő múzeumigazgató és a múzeumnak helyet adó Hamburger Hungária ügyvezetője, Bencs Attila fogadta.

Árpád-kori település került elő Szabadbattyán határában

2021.04.18

A leletek Szabadbattyán és Balatonfüred közötti vasútvonal villamosítási munkálataihoz kapcsolódó régészeti feltárás során kerültek elő.

Székesfehérvári kutatók és művészek jelentkezését várják az ösztöndíjra

2021.04.13

A pályázaton még nem publikált művekkel, tervekkel vagy művészeti alkotásokkal lehet részt venni.

Ének-zenei meghallgatás lesz leendő elsősöknek a fehérvári Kodályban hétfőn és kedden

2021.02.24

Március 8-9-én tartanak játékos ének-zenei meghallgatást a Kodályban a 2021-22-es tanévben induló leendő elsősöknek. A meghallgatásra regisztrálni kell, és a járványhelyzet miatt a kisgyermekeket csak egy szülő kísérheti el.

Téli tárlat online - negyven alkotást láthatunk

2020.11.29

A Téli tárlat csoportos kiállítást most nem lehet élőben megnézni a járványhelyzet miatt, azonban a székesfehérvári művészek majd negyven alkotásáról az újranyitásig online felületeken kaphatunk képet. Az adventi időszakhoz kapcsolódó tárlat kísérőprogramjait később rendezik meg.

A Székesfehérvári Romkert kapta az első alkalommal átadott Év emlékhelye díjat

2020.08.31

Első alkalommal adták át az Év emlékhelye díjat szombaton, az emlékhelyek napján; a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által alapított elismerést a Székesfehérvári Romkert nemzeti emlékhely kapta. Az ünnepséggel egy időben megnyílt a Nemzeti Emlékezet Múzeumának Széllel szállni, gyökérrel kapaszkodni című kültéri kiállítása a Fiumei úti Sírkertben.

Székesfehérvári társulat nyerte a hatodik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

2020.08.24

A székesfehérvári Szabad Színház előadása nyerte el a hatodik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját - tájékoztatták a szervezők a fesztivál vasárnapi zárását követően az MTI-t.

Tizenkét bemutatót tart az új évadban a dunaújvárosi Bartók Színház

2020.08.12

Tizenkét premiert, köztük egy musical-ősbemutatót tart az új évadban a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház, amely a Város Évadát nyitja meg ősszel.

Tragédiával indul és nevetéssel folytatódik az új évad a Vörösmarty Színházban

2020.08.03

Az Ember tragédiája 2.- vel kezdődik az új évad a Vörösmarty Színházban, ezt követően azonban bőven lesz alkalma az önfeledt szórakozásra a nézőknek a Boeing, Boeing, leszállás Párizsban című bohózat, a Mágnás Miska, vagy a Koccanás megtekintésével. Székesfehérvár polgármestere az évadnyitón arra kérte a színházbarátokat, hogy bérletvásárlással segítsék a társulatot.