2024.04.20, Szombat
Augusztus 29-ig még látható az összetartozunk kiállítás a Csók István képtárban
Illusztráció, pixabay.com

Augusztus 29-ig még látható az összetartozunk kiállítás a Csók István képtárban

szekesfehervar.hu

2021.08.24. 10:10

Augusztus 29-ig látogatható a határokon túli magyar képzőművészet remekeiből nyílt kiállítás a Csók István Képtárban, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján meghirdetett Összetartozás Évének a tiszteletére.

Hirdetés

Több mint nyolcvan határon túli magyar alkotást láthatunk a Csók István Képtárban Összetartozunk címmel, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből - olvasható a szekesfehervar.hu-n.

A kiállítás az elmúlt száz év korszakaiból, a legváltozatosabb műfajokból (festmény, szobor, térplasztika, grafika, installáció) válogat: összesen 82 műtárgy 9 tematikus szekcióba rendezve látható, amelyek értelmezését teremfeliratok, irodalmi idézetek és számos rövid műelemzés segíti, kiegészítve a színes katalógusban olvasható művészéletrajzokkal.

A Magyarországon is számontartott művészek (Mattis Teutsch János, Szervátiusz Jenő és Tibor, Nagy Imre, a nagybányaiak közül Mund Hugó, Nagy Oszkár, Jándi Dávid) mellett a trianoni határokon innen kevésbé ismert alkotók (például Erdélyi Béla, Szabó Gyula, Bartusz György, Király Ferenc) művei is láthatók a tárlaton.

A tárlat augusztus 29-ig a Csók István Képtárban látogatható hétfőtől péntekig, valamint vasárnap 10–18 óráig, szombaton 9-18 óráig.

A tárlat az összetartozást hagsúlyozza

A tárlat festményein, szobrain, térplasztikáin, grafikáin és installációin a hagyományos falu és a modern város életének, a tájfestészetnek a témái jelennek meg, érzékeltetve a kortársi tendenciákat. A tárlat alkotásai párbeszédbe lépnek egymással, és a határokon átnyúló, az összetartozást hangsúlyozó szellemiségre irányítják a figyelmet. Az értelmezést teremfeliratok, irodalmi idézetek és rövid műelemzések segítik, a katalógusban olvasható művészéletrajzokkal.

KultúrakiállítástárlatmúzeumCsók István Képtárfestmények