2023.12.06, Szerda
Véget értek a Rákóczi Szövetség színjátszótáborai Székesfehérváron
Illusztráció, pexels.com

Véget értek a Rákóczi Szövetség színjátszótáborai Székesfehérváron

MTI

2021.08.18. 16:15

A fiatalok a leghitelesebb helyen idézhették meg a magyar történelmet, hiszen a városban koronázták az ország királyait ötszáz éven át.

Hirdetés

Véget ért a Rákóczi Szövetség külhoni régióból érkező középiskolás fiatalok számára rendezett színjátszó tábora Székesfehérváron. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Közös kincsnek nevezte a magyar kultúrát a színjátszó tábor záróeseményén hétfőn.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy a Rákóczi Szövetség mintegy 400 vajdasági és kárpátaljai diák számára indított nyári táborokat. A tábort két helyszínen rendezték meg: Sátoraljaújhelyen anyanyelvi, Székesfehérváron pedig színjátszótáborban vehettek részt a középiskolás diákok.

 

Rétvári Bence így fogalmazott:

"1100 év magyar történelme van a Kárpát-medencében. Ez alatt számtalan népcsoport felbukkant és eltűnt itt, nekünk mégis megvan a saját történelmünk, mítoszaink, legendáink, irodalmi alkotásaink, amelyekre büszkék lehetünk."

Kiemelte: az elmúlt évtizedben 185 százalékkal nőttek a kultúrára fordított költségvetési források Magyarországon. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha egy nemzet nem őrzi, erősíti, éli meg kultúráját, akkor nehéz helyzetbe kerül, mert más országok ráerőltethetik sajátjukat, gazdasági befolyásra is használva azt.

"A fiatalok a leghitelesebb helyen idézhették meg a magyar történelmet, hiszen a városban koronázták az ország királyait ötszáz éven át."

- szólalt fel Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki reményét fejezte ki, hogy folytatódik az együttműködés a Rákóczi Szövetség, a Vörösmarty Színház és az önkormányzat között.

Vargha Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője rámutatott arra is, hogy a fiatalok a táborban és az ott létrehozott koronázási előadásukkal összekötötték a történelmi örökséget a székesfehérvári színjátszási hagyományokkal.


Nagy sikert arattak idén is szövetség táborai

Negyedszer rendezték meg a színjátszó tábort Székesfehérváron, idén több mint húsz fiatal részvételével. A szövetség táboraiban összesen több mint ötezren vesznek részt idén - szólalt fel a tábor záróeseményén Csáky Csongor a szövetség elnöke. Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója pedig arról beszélt, hogy a tábor résztvevői is hozzájárulnak a magyar hagyományok továbbviteléhez.

Az elmúlt héten betekinthettek a résztvevők a kulisszák mögé, és részeseivé váltak a színházi próbáknak, majd egy közönség előtti bemutatóval zárták a tábort.

KultúraSzékesfehérvárkultúraszínháztáborRákóczi Szövetség