2024.04.19, Péntek

Kultúra

Megalakult a Székesfehérvári Balett Színház

2018.08.02

Hivatalosan is megkezdte működését szerdán Székesfehérvár új kulturális intézménye, a Székesfehérvári Balett Színház.

Megdőlhet a Fehérvári Zenei Napok nézőcsúcsa

2018.07.24

Hetekkel ezelőtt elfogytak a diákjegyek, mostanra pedig a bérletek és a kempingjegyek is, így akár nézőcsúcsot dönthet a XXI. Fehérvári Zenei Napok (Fezen), amelyet szerdától rendeznek Székesfehérváron, az egykori MÁV-pályán.

Grammy-díjas világsztár és az egészséges életmód áll a székesfehérvári FEZEN fesztivál középpontjában

2018.07.22

A Grammy-díjas Pitbull, több mint száz fellépő és az egészséges életmódot népszerűsítő programok is várják a közönséget július 25. és 28. között Székesfehérváron a FEZEN-en - közölték a fesztivál szervezői az MTI-vel.

Felújítják a székesfehérvári Szent István király-székesegyházat

2018.07.19

Kezdődik a Szent István király-székesegyház belső felújítása, azonban a kivitelezés előtt még a régészek veszik birtokba a templomot, ahol a szakemberek reményei és az előzetes kutatások szerint az egykor itt álló középkori épület és a négykaréjos koronázóbazilika összekötésének nyomait is megtalálják.

Korlátozott számban kaphatók még jegyek a fehérvári nyári színházra

2018.07.12

A Jövőre veled ugyanitt I-II. című romantikus vígjátékra várják július végén a nyári színház közönségét Feketehegy-Szárazrét szabadtéri színpadán. A romantikus, nagysikerű vígjátékot Váradi Eszter Sára és Keller János játsszák, a darab rendezője Hargitai Iván. A Kultúrudvar rendezvényére korlátozott számban még kaphatók jegyek.

Három vendégegyüttes is érkezik a Fehérvári Fúvószenekari Fesztiválra

2018.07.10

A hétvégén ismét fúvószenekari fesztivál lesz a belvárosban. Július 14-én a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar három együttest lát vendégül, akik egy-egy koncertet adnak a belvárosban. A program végén közös műveket játszanak a zenészek.

Koronázási Szertartásjáték: II. András élete elevenedik meg Székesfehérváron

2018.07.08

II. András élete elevenedik meg a hatodik Koronázási Szertartásjátékon a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen, augusztus 18-án és 19-én - közölték a témában tartott szombati sajtótájékoztatón.

Kecskeméti Bányais tanulók Erdélyben kirándultak

2018.06.21

A Határtalanul! program anyagi támogatásának segítségével Bács-Kiskun megye legsikeresebb iskolájának egyik legjobb osztálya 5 napot tölthetett el Székelyföldön önköltség befizetése nélkül ( A pályázati forrás közel 5 millió Ft-ot biztosított).

Újra dübörög a Leghosszabb Nap zenei fesztivál Székesfehérváron

2018.06.20

Néhány év szünet után újra rendez Leghosszabb Nap zenei fesztivált a Fejér Megyei Művelődési Központ Székesfehérváron: a számos zenei műfajt felvonultató eseménynek a Rác utcai Mesterségek Háza ad otthont június 23-án, szombaton 17 órától.

Térítésmentes informatikai képzést indít a Székesfehérvári Szakképzési Centrum

2018.06.19

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum 35 órás tanfolyamokat indít, melyek célja az alapfokú informatikai ismeretek megszerzése és bővítése, ezáltal a résztvevők munkaerőpiaci helyzetének javítása.

Hatvanezres közönségre számítanak a Fehérvári Zenei Napok szervezői

2018.06.16

Hatvanezres közönségre, napi 15 ezer látogatóra számítanak a szervezők az idei Fehérvári Zenei Napokon (Fezen), amelyet július 25-28. között rendeznek Székesfehérváron.

Árpád-ház program: 2020-ra készül el a kőtár és látogatóközpont Székesfehérváron

2018.06.14

Folyik a kőtár, az Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont kiállítási és kiviteli terveinek elkészítése, az épület 2020-ban nyitja meg kapuit - jelentette be Székesfehérvár polgármestere az Árpád-ház program kormánybiztosával közös szerdai sajtótájékoztatóján.

Romantikus vígjátékok a Vörösmarty Színház nyári kínálatában

2018.06.12

A tavalyi helyszínváltoztatás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ezért a Pelikán Udvar helyett idén is a Szárazréten található Kultúrudvarban tartják nyári színházi előadásaikat.

Szombaton kezdődik a Nyári Etyeki Piknik

2018.06.08

Szombaton kezdődik a kétnapos Nyári Etyeki Piknik, a gasztrosétányon széles borválaszték, kézműves vásár, kulturális és gyermekprogramok várják az érdeklődőket - mondta el a Rókusfalvy Pál, a piknik főszervezője az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Középkori tölgyfa cölöpsort is találtak a fehérvári Szent István Király Múzeum ásatásánál

2018.06.06

A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének hátsó udvarán, a szoborpark területén végeztek ásatásokat a régészek, ami a napokban fejeződött be.

Fezen: Pitbull helyett Flo Rida lép fel szombaton

2018.07.27

Elmarad az amerikai rapper, Pitbull szombatra meghirdetett fellépése a Fehérvári Zenei Napokon (Fezen), a megüresedett helyre a szintén amerikai dalszerző-rapper, Flo Rida érkezik.

Musica Sacra: ismét egy Rossini-mű csendül fel Székesfehérváron

2018.07.23

A 2016-os Stabat Mater után ismét Gioachino Rossini egyik egyházzenei műve, a Petite messe solennelle (Kis ünnepi mise) csendül fel a Musica Sacra keretében Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhely fölé emelt színpadon augusztus 12-én.

Ütős Fesztivált rendeznek a hétvégén Agárdon

2018.07.20

Idén is megrendezik az Ütős Fesztivált a Velencei-tónál: az ingyenes rendezvényre péntektől három napon át várják a közönséget az agárdi szabadstrandon - közölték a szervezők az MTI-vel.

EFOTT - Látogatócsúcs, 115 ezren szórakoztak Velencén

2018.07.16

Látogatócsúcs született az idei, immár 43. EFOTT-on: 115 117 ember fesztiválozott Velencén - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Több mint száz fellépő várja az EFOTT-ra érkezőket vasárnapig Velencén

2018.07.11

Minden eddiginél erősebb felhozatal, több mint száz fellépő várja az idei Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójára (EFOTT) érkezőket vasárnapig Velencén - közölte a fesztivál igazgatója a rendezvény szerdai hivatalos megnyitóján.

Ismét Fehérváron rendezik a Kandó Kálmán Nyári Egyetemet

2018.07.09

A szakmai fejlődés, a tehetségek kibontakoztatása jegyében szervezik meg a XXIX. Kandó Kálmán Nyári Egyetemet Székesfehérváron. Az egyhetes programon mérnök hallgatók vesznek részt főként a határon túlról. A megnyitót hétfőn a Városházán tartották.

Megnyílt a Fehérvár Szalon 2018 kiállítás

2018.06.28

Megnyílt szerdán a Fehérvár Szalon 2018 kiállítás, amely - kapcsolódva a város barokk emlékévéhez - kortárs képzőművészek barokk inspirációit gyűjtötte egybe.

A Harmonia Albensis négy templomi koncertet tart Székesfehérváron

2018.06.21

Júliusban, tizenhatodik alkalommal rendezik meg Székesfehérváron a Harmonia Albensis templomi koncertsorozatot, amelynek középpontjában ezúttal a barokk zene lesz a város barokk emlékéve jegyében.

A pásztorélet lesz idén a székesfehérvári Tűzzel-Vassal Fesztivál középpontjában

2018.06.20

Rekordszámú, 52 kiállító jelezte részvételét a székesfehérvári Tűzzel-Vassal Fesztiválra, amelynek középpontjában ezúttal a pásztorok, a pásztorélet bemutatása áll - közölte a város önkormányzata kedden az MTI-vel.

5236 látogatója volt a székesfehérvári Alba Innovár központnak

2018.06.18

Az országban elsőként világszínvonalú, csúcstechnológiájú digitális eszközöket és rendszereket ismerhetnek meg a diákok az Alba Innovárban.

Múzeumok éjszakája - Mintegy száz program Székesfehérváron

2018.06.15

A család és a kultúra áll a múzeumok éjszakája programjai középpontjában Székesfehérváron, ahol több mint száz program várja az érdeklődőket június 23-án, szombaton.

Múzeumok éjszakája - Csaknem 2 ezer program országszerte

2018.06.13

Országszerte mintegy 400 intézmény csaknem 2 ezer programmal várja a közönséget június 23-án, a Múzeumok éjszakáján - közölte Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Nyári kulturális programok két és fél hónapon át Székesfehérváron

2018.06.09

Jövő pénteken a Helló Nyár! rendezvénnyel kezdődik és augusztus 31-én a Bye Summer! programmal zárul Székesfehérvár idei nyári kulturális rendezvénysorozata, melynek keretében könnyű- és komolyzenei koncertek, színházi produkciók sora várja az érdeklődőket.

Hajrá Zenemanók – jótékonysági futás lesz Székesfehérváron a zenéért

2018.06.06

Hajrá Zenemanók címmel jótékonysági célú közösségi futást szervez a Tálos Edit Alapítvány június 9-én szombaton 16 órától a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola támogatására. A programban négy hazai ultrafutó is részt vesz, a családokat pedig táncházzal, hangszerkiállítással és fajátékokkal várják.

Újra összecsapnak a habsburgokkal a magyar szabadságharcosok

2018.06.05

A Kiskunságon előre megkomponált, pirotechnikával és elképesztő gépparkkal megtámogatott interaktív csatajelenetekbe lehet belecsöppenni a hétvégén - a napóleoni koroktól a második világháborúig.