2024.04.19, Péntek

Kultúra

Székesfehérvár polgármestere azt szeretné, hogy augusztus 20-át Szent István városaiban ünnepeljük

2019.11.06

Székesfehérvár fideszes polgármestere kezdeményezni fogja, hogy amíg az új fővárosi vezetés nem talál méltó helyet Szent István szobrának, addig augusztus 20-án a központi megemlékezéseket az államalapító király városaiban, évente váltva Esztergomban és Székesfehérváron rendezzék meg.

Három 1956-os emlékhelyen is tisztelgett Székesfehérvár diáksága a hősök előtt

2019.10.22

Iskolai megemlékezésekkel tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt kedden délelőtt Székesfehérváron. Az intézmények diákjai az Ötvenhatosok terén, a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél és a Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál adtak ünnepi műsort, felidézve az országos és a fehérvári eseményeket verssel, zenével, a történések megjelenítésével. A megemlékezéseket koszorúzás és főhajtás zárta.

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019 - sokszínű programkínálat Székesfehérváron

2019.10.14

„A világ csodái - Felfedezések kora!” - ez a Múzeumok Őszi Fesztiváljának idei mottója. Székesfehérváron előadásokkal, gyermekeknek szóló múzeumi felfedező programokkal várják az érdeklődőket november 10-ig.

Van, aki marad - Ziffer Sándor kiállítás nyílt a Deák Gyűjteményben

2019.10.12

Van, aki marad… címmel nyílt meg pénteken az a kiállítás a Deák Gyűjteményben, amely Ziffer Sándor (1880–1962) festőművész mintegy hatvan alkotását mutatja be. A tárlatot Barki Gergely művészettörténész, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Czóbel Múzeumának kurátora ajánlotta a közönség figyelmébe.

Új arculatot kapott a 15 éves Kultura.hu portál

2019.10.08

A honlap tematikájában felöleli a teljes kulturális spektrumot.

A Játék a kastélyban premierjére készülnek a Vörösmarty Színházban

2019.10.02

A nagyszínpadon október 5-én vígjátékkal indul az évad, a műfaj klasszikusa Molnár Ferenc művét Szikora János viszi színpadra. A történet egy olasz kastélyban játszódik, ahová bejelentkezés nélkül, váratlanul betoppan Ádám, a fiatal zeneszerző, hogy meglepje menyasszonyát, Annie-t.

POKET könyvautomata Székesfehérváron a Vörösmarty Színházzal szemben

2019.09.30

Hétfőtől a Fő utcán POKET könyvautomata várja az irodalom rajongóit. A város polgármestere a közösségi oldalán adott hírt az automata telepítéséről. A POKET-gép helyére még nyáron, Instagram-oldalán kért javaslatot Cser-Palkovics András, így került a Vörösmarty Színházzal szembeni területre, ahol remélhetőleg sokan megállnak majd néhány percre, és választanak olvasnivalót maguknak a zsebkönyvkínálatból.

Félezren énekelnek és zenélnek együtt a zene világnapján

2019.09.25

Több mint félezren énekelnek és muzsikálnak együtt jövő kedden az Alba Regia Sportcsarnokban, október 1-jén ismét közösen ünnepli a város a zene világnapját. Este a helyi zenekarok és kórusok lépnek fel ünnepi műsorral: megemlékeznek a 120 éve született Bárdos Lajosról, de felcsendülnek mezőföldi és ukrán népdalok is.

A Vörösmarty Színház Chicago-ja kapta meg a Színikritikusok Díját

2019.09.23

A Vörösmarty Színház Chicago előadása elnyerte a legjobb zenés előadásnak járó Színikritikusok Díját. Az elismerést szeptember 22-én az előadás rendezője, Horváth Csaba és a két főszereplő, Kiss Diána Magdolna és Varga Gabriella vette át a Katona József Színházban rendezett ünnepségen.

Antik japán gyermekkimonókból nyílt kiállítás Budapesten

2019.09.09

A japán gyermekkimonók sokféleségét mutatja be a Nakano Kazuko-gyűjteményből a Hagyományok házában hétfőn megnyílt kiállítás.

Évadnyitó a Vörösmarty Színházban - 25 éves évfordulóját ünnepli az önálló társulat

2019.09.02

A Vörösmarty Színház 2019/2020-as évadában olyan klasszikusokat láthat a közönség, mint a Játék a kastélyban, a Rómeó és Júlia, vagy a Mágnás Miska és két magyarországi ősbemutatóra is sor kerül. Az évadnyitón Szikora János igazgató megemlékezett arról, hogy a színház ebben az évadban ünnepli önálló társulata megalakulásának 25. évfordulóját.

Újdonságok várják a nézőket a fehérvári Barátság moziban

2019.08.21

Az évad Quentin Tarantino új, világsztárokat felvonultató filmjével indul, szeptembertől pedig a Szépkorúak szerdája és Csajos est is minden hónapban kétszer szerepel a repertoárban.

Ma kezdődött a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron

2019.08.17

Ma kezdődött és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

Augusztusban országszerte várja a közönséget az OrgonaPont sorozat

2019.08.09

Az ország 23 városában 31 koncerttel várja augusztusban a közönséget az OrgonaPont sorozat a Filharmónia Magyarország szervezésében - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.

Primadonnák, bonvivánok, szubrettek – Első Királyi Operett Napok Székesfehérváron

2019.07.26

Telt házas előadással indult az első Királyi Operett Napok Székesfehérváron. A Feketehegy-Szárazréti Közösség Központ szabadtéri színpadán, a három napos rendezvény első napján, pénteken a Királyi Operett Gálára várták a nézőket a szervezők.

Tizenkilenc megye 19 települése a januári Pajtaszínházi Szemlén

2019.10.31

Tizenkilenc megye 19 települése képviselteti magát a januári Pajtaszínházi Szemlén, amelyen immár ötödik alkalommal mutatkozhatnak be a vidéki színházi körök, csoportok, amatőr társulatok - mondta el Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora szerdán az M1 aktuális csatornán.

Jubileumi koncertre készül a 20 éves Szent György Kórus

2019.10.17

Koncerttel ünnepli október 18-án alapításának huszadik évfordulóját a Szent György Kórus. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház énekkara orvosokból, asszisztensekből és a betegápolásban közvetlenül nem dolgozó szakemberekből alakult meg 1999-ben.

Ünnepi koncert - 30 éves a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar

2019.10.13

Jubileumi koncerttel ünnepelte születésnapját a 30 éves Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar. A nézőtéren, illetve a színpadon a közben felnőtté váló alapító tagok közül is többen ültek, akár együtt zenélve gyermekeikkel – ami az eltelt évtizedek erős és megtartó közösségéről szól a színvonalas művészi munka mellett.

Országszerte bemutatják az Erasmus+ program eredményeit

2019.10.09

Országszerte csaknem 80 program várja az érdeklődőket csütörtöktől szombatig az Erasmus-napokon - közölte a programot koordináló Tempus Közalapítvány szerdán az MTI-vel.

Félelmekről, egyedül maradásról és elmúlásról a tánc nyelvén a Székesfehérvári Balettel

2019.10.03

A Balett Színház idei évadának első bemutatójára október 16-án lesz a Vörösmarty Színházban. A Homokrajzok című előadásban három kortárs balettet, táncverset láthat majd a közönség. Az új etűdök közül kettőt – Homokrajzok és Félhomály – Egerházi Attila balettigazgató koreografál, a harmadik, az Eltűnőben című rész pedig Kristian Ole Tangen norvég vendég koreográfus rendezésében kerül színpadra.

Megnyílt a Kokas Ignác hagyatékát bemutató Felcsúti Képtár

2019.10.01

Megnyílt szombaton a Felcsúti Képtár, amely a Váli-völgyben született, ott felnövő Kokas Ignác hagyatékának jelentős részét mutatja be.

A Föld iránti felelősségre hívja fel a figyelmet az Országos Könyvtári Napok programsorozata

2019.09.29

A Föld iránti felelősségre hívja fel a figyelmet a 2019-es Országos Könyvtári Napok programsorozata, amelyet országszerte 700 településen rendeznek meg szeptember 30. és október 6. között.

Kutatók éjszakája - ezek lesznek a székesfehérvári ingyenes programok

2019.09.25

Idén is rengeteg ingyenes program várja az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján Székesfehérváron. Szeptember 27-én, pénteken országszerte mintegy kettőszáz helyszínen lesznek programok. Fehérváron a Grundfos, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Óbudai Egyetem, a Corvinus Egyetem, a Terkán Lajos Csillagvizsgáló és a Logiscool Székesfehérvár is rendkívül érdekes programokkal készül.

Mága Zoltán folytatja jótékonysági koncertsorozatát

2019.09.11

Folytatja jótékonysági koncertsorozatát Mága Zoltán. A Liszt-díjas hegedűművész magyarországi és határon túli települések templomaiban lép fel.

Öt hangversenyt kínál az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Farkas Ferenc-bérlete

2019.09.09

Öt hangversenyt kínál a székeshehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar Farkas Ferenc-bérlete a Vörösmarty Színházban - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői adásában,.

Négy bemutatót tervez az új évadban a Székesfehérvári Balett Színház

2019.08.28

Négy bemutatót tervez az új évadban a Székesfehérvári Balett Színház, amely műsoron tartja tavalyi darabjait is - közölte az intézmény igazgatója szerdai székesfehérvári sajtótájékoztatóján.

Augusztus 20 Székesfehérváron - ezek lesznek a Királyi Napok programjai Szent István ünnepén

2019.08.20

A Székesfehérvári Királyi Napok zárónapján, az Államalapítás ünnepén, augusztus 20-án Szent István királyra és Magyarország alapítására emlékezünk. Az ünnepi programok már reggel 10 órakor Népművészeti Fesztivállal kezdődnek és egészen este 11 óráig tartanak majd, tökéletes keretbe foglalva a Székesfehérvári Királyi Napok tizenkét napos programsorozatát.

IV. Béla király életét bemutató kiállítás nyílt Székesfehérváron

2019.08.10

Hősök, Szentek, Hódítók - IV. Béla élete és uralkodása címmel nyílt kiállítás szombaton Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeumban.

Csütörtöktől Alba Regia Feszt jazzel és borral a Zichy ligetben

2019.07.31

Augusztus 1-3-ig minden zenekedvelőnek a királyok városában a helye, ahol 12 ingyenes koncerttel, díjnyertes magyar borokkal és minőségi ételekkel várják a közönséget! Többek között Deseő Csaba, Vörös Janka, a MÖRK, a BIN-JIP és Török Ádám nevével fémjelzett Mini Acoustic Word koncertjeit élvezhetjük a fesztiválon.

Három nap alatt tucatnyi koncert az Alba Regia Feszten

2019.07.25

Három nap alatt tizenkét ingyenes koncerttel várja az Alba Regia Feszt a közönséget: augusztus 1. és 3. között fellép Székesfehérváron Deseő Csaba, Vörös Janka, a Mörk, a Bin-Jip, valamint a Török Ádám nevével fémjelzett Mini Acoustic World is.