2020.06.02, Kedd

Kultúra

Idén eddig az Így neveld a sárkányodat harmadik része érdekelte a legtöbb mozinézőt

2019.05.28

Az Így neveld a sárkányodat 3. című animációs filmet nézték meg a legtöbben 2019 első negyedévében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatai szerint.

A magyar fotográfia legsikeresebb korszakát bemutató kiállítás nyílt Székesfehérváron

2019.05.27

A magyar fotográfia legsikeresebb korszakát bemutató kiállítás nyílt csütörtökön Fehérváron: André Kertész, Moholy-Nagy László, Robert Capa, Brassai, Martin Munkácsi és további csaknem húsz, különleges magyar fotóművész alkotása látható a Nóri Pintérban.

Idén is 100 jótékonysági koncerten gyűjt a rászorulóknak Mága Zoltán

2019.05.17

Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész idén is 100 állomásból álló jótékonysági koncertsorozaton gyűjt rászoruló emberek és közösségek javára, pénteken Szabadkán lép fel.

Átadták a Pákozd-Sukorói arborétum és vadaspark legújabb fejlesztéseit

2019.05.12

Új muflonkertet, madárröpdét, emufuttatót és vízimadár-megfigyelő pontot adott át pénteken a Pákozd-Sukorói arborétum és vadasparkban a fenntartó Vadex Zrt.

Emlékhelyek Napja és a Magyar Honvédség születésének 170. évfordulója Pákozdon

2019.05.09

A Magyar Honvédség születésének és dicső küzdelmeinek 170. évfordulója alkalmából ünnepélyes megemlékezésre, rendhagyó történelem- és testnevelésórára kerül sor május 11-én, szombaton Pákozdon. Az „Iskolák csatájában” öt intézmény kétszáz diákja méri össze tudását és ügyességét.

A tánc világnapja - Gálaesttel és díjátadóval ünnepelnek hétfőn Budapesten

2019.04.29

Gálaesttel és díjátadóval ünnepli a tánc világnapját a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége (MTSZ) a Müpa Fesztivál Színházában hétfőn este.

Új nagyszínházi bemutatóra készül a Székesfehérvári Balett Színház

2019.04.27

Shakespeare klasszikus műve alapján, Prokofjev zenéjére készült Rómeó és Júlia című háromfelvonásos balettet május 12-én láthatja először a közönség a Vörösmarty Színházban. A produkcióról dr. Cser-Palkovics András polgármester és Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója, a darab rendező-koreográfusa tartott sajtótájékoztatót.

Székesfehérváron is vetítik a BIDF Extra filmjeit

2019.04.14

Csütörtök óta több vidéki városban is vetítik a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál filmjeit a BIDF Extra programsorozat keretében.

Hirtling István különleges estét tart a székesfehérvári színház kávézójában

2019.04.08

A művészt Márai Sándor különleges világát idézi meg az eseményen.

Fejér megyei képző- és iparművészeti kiállítás nyílt a Csók István Képtárban

2019.04.06

Pénteken este nyílt meg a Fejér megye kortárs képző- és iparművészetét bemutató tárlat a Csók István Képtárban. A több évtizedes hagyományokkal bíró Fejér Megyei Tárlat az alkotóknak az utóbbi két évben készült műveit mutatja be.

555 éve koronázták Mátyást királlyá Székesfehérváron

2019.03.29

Az alig tizenöt éves Mátyást ugyan 1458. január 24-én választotta magyar királlyá a rendi országgyűlés, azonban királlyá, azaz legitim uralkodóvá csak hat évvel később, ma 555 éve koronázták. 1464. március 29-én, Székesfehérváron a Szent Koronát az esztergomi érsek tette Mátyás fejére.

Bach Mindenkinek Fesztivál Székesfehérváron is

2019.03.20

Ötödik alkalommal rendezik meg Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Bach Mindenkinek Fesztivált. A tíznapos programsorozathoz 71 település, köztük Székesfehérvár is csatlakozott. A Városház téren és az Evangélikus templomban az ökumenikus kórus ad koncertet csütörtökön és szombaton.

Dunaújváros is bejutott a POSZT versenyprogramjába

2019.03.14

Tizennégy produkció - köztük 8 budapesti, egy vidéki és fővárosi koprodukció, valamint 3 vidéki és 2 határon túli előadás - kapott helyet a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) kedden nyilvánosságra hozott versenyprogramjában.

Hivatásos énekművészekből álló kamarakórus alakult Székesfehérváron

2019.03.12

Ars Oratoria névvel, hivatásos énekművészekből álló kamarakórus alakult Székesfehérváron, amelynek első koncertje március 29-én lesz a Szemináriumi templomban.

Húshagyókeddi tikverőzés Mohán

2019.03.05

A falucska legalább egy évszázada élő, alakoskodó népszokása 2011-ben felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe.

Önálló társulatával a huszonötödik évadot kezdi ősztől a székesfehérvári Vörösmarty Színház

2019.05.28

A székesfehérvári Vörösmarty Színház önálló társulatának huszonötödik évada lesz a 2019/2020-as, ennek jegyében számos klasszikus színdarab lesz műsoron, mint a Rómeó és Júlia, a Mágnás Miska, a Játék a kastélyban vagy a Bűn és bűnhődés.

Régészet napja - Fókuszban a múlt

2019.05.25

A múlt "sötét" oldala: az alvilág, a boszorkányság, az erotika és a háború lesz a 6. Régészet napja központi témája; a rendezvénysorozat országszerte előadásokkal, tárlatvezetésekkel, raktár- és lelőhely-látogatásokkal, interaktív foglalkozásokkal és digitális kalandjátékokkal várja az érdeklődőket pénteken és szombaton.

A Rómeó és Júliát mutatta be a Székesfehérvári Balett Színház

2019.05.13

Vasárnap láthatta először a közönség a Vörösmarty Színházban a Rómeó és Júlia című háromfelvonásos balettet. A Shakespeare klasszikus műve alapján, Prokofjev zenéjére készült klasszikust öt további alkalommal láthatja majd a közönség májusban és júniusban.

Kortárs Művészeti Fesztivál huszadszor Székesfehérváron

2019.05.10

Huszadik alkalommal rendezik meg péntektől Székesfehérváron a Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek középpontjában ezúttal az újrahasznosítás lesz, és ahogy az megszokott, a város szinte minden amatőr és profi művésze, formációja jelen lesz a többnapos rendezvénysorozaton.

Száznál is több programot szerveznek az idei magyar film napján

2019.04.29

Kedden, a magyar film napján száznál is több programot, vetítéseket, előadásokat, közönségtalálkozókat, beszélgetéseket szerveznek Ankarától Washingtonig 35 városban.

Szent Györgyöt ábrázoló domborművet avattak Kápolnásnyéken

2019.04.28

Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló terrakotta domborművet avattak szombaton a kápolnásnyéki Halász-kastély kertjében álló egykori istállóépület falán.

Tavaszköszöntő Floralia ünnepet tartanak a hétvégén Gorsiumban

2019.04.23

Tavaszköszöntő Floralia ünnepet rendeznek Gorsiumban a hétvégén: a Tác melletti régészeti parkban az ókori Róma egyik leglátványosabb eseménye, a Flora istennő tiszteletére rendezett pompás ünnepség elevenedik meg szombaton és vasárnap.

Elkezdődött a Művészeti Egyetemek Találkozója Székesfehérváron

2019.04.13

Elkezdődött a II. Művészeti Egyetemek Találkozója pénteken Székesfehérváron, a háromnapos rendezvényt a Vörösmarty Színházban és a Pelikán Kamaraszínházban tartják.

Hatodik alkalommal rendezik meg a Keresztény Színházi Fesztivált az Újszínházban

2019.04.07

Az idén hatodik alkalommal rendezik meg a Keresztény Színházi Fesztivált a budapesti Újszínházban április 26. és 30. között.

Gasztronómiai és kulturális programok idén is az Etyeki Pikniken

2019.03.31

Bor- és pezsgőkóstolókkal, sonka, sajt és édességek gazdag kínálatával, párlatokkal, kézműves sörökkel, szörpökkel és kulturális programokkal várja a közönséget idén is a tavaszi Etyeki Piknik, április 6-án és 7-én.

Székesfehérváron is fellép a Magyar Rádió Gyermekkórusa

2019.03.24

Hat bérletet indítanak útjára a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) a 2019/20-as évadban, a koncerteknek a Zeneakadémia, a Müpa, a Mátyás-templom és a Pesti Vigadó ad otthont.

Egyesület alakult a fiatalok biztonságos szórakozásáért Székesfehérváron

2019.03.18

Megalakult a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesülete, amely a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel együttműködve biztonságos, drogmentes szórakozást kíván nyújtani a jövőben a város és a környék fiataljainak.

Székesfehérváron is bemutatja gálaműsorát a 25 éves Magyar Nemzeti Cirkusz

2019.03.13

Októberig összesen 22 városba viszi el jubileumi gálaműsorát a 25 éves Magyar Nemzeti Cirkusz - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Elkezdődik Székesfehérváron a Nemzeti Emlékhely Sétaút kialakítása

2019.03.07

Elkezdődik Székesfehérváron az Árpád-ház program első elemének megvalósítása, a Nemzeti Emlékhely Sétaút kialakítása.

Tudományos élményközpontot adtak át Székesfehérváron

2019.02.27

Titkok Háza néven tudományos élményközpontot avattak hétfőn Székesfehérváron.