2024.04.20, Szombat

Kultúra

A 100 éve elhunyt Ady Endrére emlékeznek a fehérvári Új Magyar Képtárban

2019.02.06

Február 8-án, pénteken 18 órától Imre Zoltán kulturális antropológus Nagyvárad város múzeumainak kultúráért felelős főigazgató-helyettese "Párizs, a Szajna -parti Várad" címmel tart előadást az Új Magyar Képtárában.

Hétfőn lesz a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság első konferenciája Székesfehérváron

2019.02.01

Székesfehérvár Közgyűlésének döntése értelmében az elmúlt esztendő végén Trianon Centenáriumi Emlékbizottság alakult Székesfehérváron.

Tizedszer rendezik meg a Fehérvári Versünnepet

2019.01.24

Tizedik alkalommal rendezik meg a Fehérvári Versünnepet, amely az elmúlt években sok száz diáknak adott lehetőséget tehetsége megmutatására.

Forralt bor, disznóvágás és pezsgőkészítés is lesz a hétvégi Etyeki Pikniken

2019.01.18

A hagyományos borkóstolók mellett disznóvágáson vehetnek részt, valamint a helyi kézművesek termékeivel és azok elkészítésével is megismerkedhetnek a látogatók hétvégén a téli Etyeki Pikniken.

Felnőttképzési tanfolyam is indult a székesfehérvári Alba Innovár Élményközpontban

2019.01.15

Az intelligens gyártási technológiák kezelését, menedzselését tanuló húsz résztvevő az Arconic Európai Keréktermék Kft. dolgozója és egy 320 órás tanfolyamon vesznek részt az egyedülálló digitális műhelyben. A 320 órás digitálisszakember-képzési program elvégzésével a résztvevők intelligens gyártási technológiák kezelésére, menedzselésére lesznek képesek.

Tolcsvay László koncertezik Fehérváron a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2019.01.15

Január 21-én, hétfőn este "Az első villamos már elindult felém" címmel Tolcsvay László ad koncertet az Öreghegyi Közösségi Házban a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Megnyílt az év első kiállítása Dunaújvárosban

2019.01.11

Két grafikusművész életművét foglalja össze a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza legújabb kiállítása, amely egy hónapon át látogatható.

December 30-ig látható a II. András-kiállítás a székesfehérvári Rendházban

2018.12.28

A Múzeum a két ünnep között is várja látogatóit: a Rendház, a Csók Képtár, a Patikamúzeum és a Játékmúzeum tárlatain csemegézhetünk december 30-ig. Az ideiglenes kiállítások között a II. András életét bemutató installációkat és tárgyi emlékeket, imádságos könyveket, valamint Jankovics Marcell TRIANON-grafikáit nézhetjük meg, ezenkívül a Réber-kiállítás is fogadja az érdeklődőket.

Március 30-ig lehet pártolójegyet váltani a fehérvári Pelikán udvar kapujának felújításáért

2018.12.21

A Pelikán udvar bejárata napjainkban korántsem annyira tiszteletet parancsoló, mint amilyen volt néhány évvel, évtizeddel ezelőtt, pedig a boltív mögött maga a fehérvári színjátszás történelme bújik meg. Pontosan 200 évvel ezelőtt a Pelikán Fogadó Színházterme adott otthont ugyanis az akkor frissen alakult Székesfehérvári Nemzeti Játék Színi Társulatnak.

Diótörő - bemutatta első nagybalettjét a Székesfehérvári Balett Színház

2018.12.16

Pénteken este a Vörösmarty Színházban mutatta be a Székesfehérvári Balett Színház Csajkovszkij Diótörő című balettjét. Csajkovszkij remekműve, a Diótörő olyan klasszikus értékeket hordozó zenemű, amely az ünnep fontosságát hangsúlyozza és a hétköznapok szürkeségétől való eltávolodást jelenti.

Trianon címmel nyílt kiállítás Jankovics Marcell munkáiból Székesfehérváron

2018.12.05

Trianon címmel nyílt kiállítás Jankovics Marcell munkáiból szerdán Székesfehérváron, a Csók István Képtárban: a grafikusművész közel kétszáz alkotásból álló, grandiózus tárlata 1526-tól 2016 végéig jeleníti meg a magyar történelem eseményeit a trianoni békediktátummal való összefüggéseiket megragadva.

Tudományos élményközpont létesül Székesfehérváron

2018.12.04

Tudományos élményközpont létesül 436 millió forintból Székesfehérváron, amelynek célja a fiatalok természettudományos érdeklődésének felkeltése, tudásuk elmélyítése.

Vivaldi és Bach műveivel idézi meg a régi teleket Fehérváron és Dunaújvárosban Rákász Gergely

2018.11.26

A 340 éve született Antonio Vivaldi és nagy csodálója, Johann Sebastian Bach műveivel idézi meg a régi korok ünnepi hangulatát Tél című országos hangversenysorozatán Rákász Gergely.

Több mint egymilliárdból újult meg a Sóstó természetvédelmi terület Fehérváron

2018.11.19

A helyi és országos védettséget is élvező Sóstó természetvédelmi terület 1,1 milliárd forintból újult meg Székesfehérváron: a felújított természeti környezetet és a szomszédságában álló Sóstói Stadionban kialakított látogatóközpontot csütörtökön adták át.

Székesfehérváron is fellép az orosz Beriozka Együttes

2018.11.15

Tizenhat helyszínen lép fel az orosz Beriozka Állami Akadémiai Táncművészeti Együttes magyarországi turnéja keretében november 17. és december 5. között.

Márciusban érkezik Budapestre Az inkák aranya című kiállítás

2019.02.03

Márciusban nyílik Budapesten Az inkák aranya című kiállítás, amely az Andok vidékét egykoron uraló népek különleges kincseit mutatja be interaktív formában a közönségnek.

A trianoni békediktátum témájában hirdetnek vetélkedőt iskolásoknak

2019.01.24

Három tagú általános és középiskolás csapatok jelentkezhetnek az Itt élned, halnod kell elnevezésű, a trianoni békediktátum témájában meghirdetett Kárpát-medencei történelmi vetélkedőre - közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az MTI-vel.

A magyar kultúra napja - Koncertek, kiállítások Fejér megyében

2019.01.18

Koncertekkel, kiállításokkal ünneplik a magyar kultúra napját Fejér megyében.

Új múzeumigazgatót választott pénteken Székesfehérvár képviselőtestülete

2019.01.18

Pénteken délelőtt tartotta idei első ülését Székesfehérvár képviselőtestülete, melyen Pokrovenszki Krisztiánt választották a Szent István Király Múzeum igazgatójának.

A horvát és a magyar csipkekészítés örökségéről nyílt kiállítás Budapesten

2019.01.15

A horvát és a magyar csipkekészítés örökségét mutatja be az a kiállítás, amely kedden nyílt Budapesten, a Hagyományok Házában.

A magyar kultúra napját ünneplik Martonvásárban

2019.01.11

A magyar kultúra napja jeles alkalmából január 19-én (szombaton) 17 órától kamarakoncertet szervez a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Erkel, Goldmark és Mosonyi műveiből a Brunszvik-kastélyban.

Fezen - A Dream Theater új albumával jön Székesfehérvárra

2019.01.10

Az amerikai együttes eddig tíz alkalommal zenélt már Magyarországon, legutóbb 2017-ben. A nyári fehérvári fesztiválon bemutatják az jövő hónapban megjelenő új albumuk dalait is.

Szóval győzni - egyedülálló vetélkedőt hirdet Székesfehérvár

2018.12.21

Országosan egyedülálló versenyt hirdet Székesfehérvár, helyi középiskolások számára! A Szóval győzni elnevezésű kommunikációs bajnokságra minden 10−13. évfolyamos, kreatívan gondolkodó középiskolást várnak, aki képes sikerre vinni az ötleteit, és készen áll a jövőre.

Lipcsében adott koncertet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

2018.12.17

Beethoven IX. szimfóniáját szólaltatta meg az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Dubóczky Gergely vezényletével pénteken és vasárnap a lipcsei Gewandhausban az Armel Opera Festival felkérésére.

Átadták a Magyar Teátrum Díjakat - elismerésben részesült a fehérvári Vörösmarty Színház munkatársa

2018.12.13

Átadták a színházi háttér- és kiszolgálószakmák művelőit elismerő Magyar Teátrum Díjakat hétfőn este a Nemzeti Színházban, Budapesten.

Először rendezik meg a Székesfehérvári Zsidó Napokat

2018.12.04

Első alkalommal rendezik meg csütörtöktől vasárnapig a Székesfehérvári Zsidó Napokat, ahol a zsidó kultúra és gasztronómia lesz előtérben.

Több mint 70 fiatal művész és kutató nyert támogatást a Mol alapítványi pályázatán

2018.12.03

A Mol Tehetségtámogató program 72 fiatal művész- és kutató-jelölt pályafutását segíti 18 millió forinttal ebben a tanévben - közölte a Mol Nyrt. az MTI-vel.

Vasárnap kezdődik a Nemzetközi Csellófesztivál Székesfehérváron

2018.11.22

November 25-én, vasárnap 18.00 órakor koncerttel kezdődik a IV. Nemzetközi Csellófesztivál egyhetes programsorozata. Németország, Brazília és Chile után Székesfehérváron rendezik a fesztivált november 25-e és december 2-a között. A mesterkurzusok és a magánórák mellett több helyszínen koncertekkel örvendeztetik meg a fehérváriakat a világ minden tájáról érkező, kiemelkedő tehetségű csellisták. A koncertekre a belépés díjtalan.

Székesfehérváron kerül megrendezésre a 4. Nemzetközi Csellófesztivál

2018.11.15

Nemzetközi csellófesztivált rendeznek november 25. és december 2. között Székesfehérváron: a résztvevőknek nemzetközi hírű gordonkaművészek tartanak mesterkurzusokat, de lesznek zongorás egyéni órák, valamint különböző kamarazenei formációkban is fellépnek a hallgatók.

8,5 millió forint értékű hangszer beszerzési támogatással segítik a bicskei fiatalok zenei nevelését

2018.11.08

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára 8,5 millió forint értékű hangszert ad át a Bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskolának a Kodály Program keretében.