2024.04.19, Péntek

Kultúra

Ma kezdődik a FEZEN! - programok kicsiknek, nagyoknak, rokkereknek, reppereknek

2019.07.24

Dream Theater, Thomas Anders a Modern Talkingból, Fedde Le Grand, Dub Fx, Ákos, Halott Pénz - hazai- és világsztárok egész sorát hozzák Székesfehérvárra ismét a szervezők. Négy napon át, hat színpadon, több mint 120 fellépőt láthatunk. Kedden délután a még épülő fesztiválhelyszínen a város alpolgármestere Mészáros Attila és Kovács Antal főszervező közösen tartottak sajtótájékoztatót.

Szőnyeggé szőtt álom - megnyílt Vimmer Gergő tárlata a Királykút Emlékházban

2019.07.18

Az alkotó gyerekkora óta él fogyatékkal, az influenza A-vírusa következtében épült le a teste. Hosszú ideje már, hogy beszélni sem tud, táblagépen próbál kommunikálni a külvilággal. Legfontosabb kifejező eszköze a művészet: szőttesei csütörtöktől tekinthetők meg a Királykút Emlékházban.

Először rendezik meg az Orgonák éjszakáját szombaton

2019.07.16

Első alkalommal rendezi meg Orgonák éjszakája elnevezésű országos zenei programsorozatot szombaton a Filharmónia Magyarország, amelynek keretében a többi között orgonatörténeti előadásokat, hangszerbemutatót és mini orgonakoncerteket is tartanak.

Rockmaraton - Négy színpadon százhatvan fellépő hat napon át

2019.07.09

Elkezdődött hétfőn a 29. Rockmaraton fesztivál a dunaújvárosi Szalki-szigeten, ahol négy színpadon 125 magyar és 35 külföldi banda zenél hat napon át.

Székesfehérvári Királyi Napok - IV. Béla király lesz a középpontban

2019.07.08

A "második honalapító", IV. Béla király élete és uralkodása lesz az idei Székesfehérvári Királyi Napok központi témája: a Koronázási Szertartásjátékon IV. Béla koronázása elevenedik meg, de tudományos konferencián és kiállításon is foglalkoznak a tatárjárás utáni újjáépítést levezénylő uralkodóval.

Idén is borral és két színpaddal várja a jazz kedvelőket Székesfehérváron az Alba Regia Feszt

2019.07.03

Augusztus 1 és 3 között ismét Alba Regia Feszt Székesfehérváron. A Bartók Béla tér felújítása miatt idén átköltözik a fesztivál a Zichy Ligetbe két színpaddal, 12 koncerttel, díjnyertes magyar borokkal, fantasztikus ételekkel, civil programokkal. Ami viszont nem változik: Minden program ingyenes!

Pannonhalmán és Zircen koncertezik a székesfehérvári Primavera Kórus

2019.06.27

A Primavera Kórus szép utazásra és feladatokra készül június végén: fellépnek a Zirci Ciszterci Apátsági Bazilikában és a Pannonhalmi Bencés Főapátsági Bazilikában is. A zirci koncerten az apátsági bazilikában új műsorral, 300 esztendő szakrális kórusműveivel lépnek fel.

Múzeumok éjszakája - Változatos programok Fejérben

2019.06.20

Növény- és talajvédelmi kiállítás, étel- és borkóstolók, hadtörténelmi időutazás, tárlatvezetések és koncertek várják a látogatókat Fejér megyében a Múzeumok éjszakájához kapcsolódóan.

A Hal négyesben a fehérvári nyári színház műsorán

2019.06.13

A Hal négyesben című, két felvonásos, zenés krimi-komédia lesz az idei székesfehérvári nyári színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak.

A Magyar Táncművészek Szövetségében a Székesfehérvári Balett Színház

2019.06.02

A Magyar Táncművészek Szövetsége – a magyar táncszakma legjelentősebb és legrangosabb grémiuma – május 27-i elnökségi ülésén felvette tagjai sorába a Székesfehérvári Balett Színházat.

Az Ikarus-gyár történetéről nyílt kiállítás Székesfehérváron

2019.05.29

Az Ikarus - A busz címmel az Ikarus-gyár történetéről nyílt időszaki kiállítás kedden Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeumban.

Önálló társulatával a huszonötödik évadot kezdi ősztől a székesfehérvári Vörösmarty Színház

2019.05.28

A székesfehérvári Vörösmarty Színház önálló társulatának huszonötödik évada lesz a 2019/2020-as, ennek jegyében számos klasszikus színdarab lesz műsoron, mint a Rómeó és Júlia, a Mágnás Miska, a Játék a kastélyban vagy a Bűn és bűnhődés.

Régészet napja - Fókuszban a múlt

2019.05.25

A múlt "sötét" oldala: az alvilág, a boszorkányság, az erotika és a háború lesz a 6. Régészet napja központi témája; a rendezvénysorozat országszerte előadásokkal, tárlatvezetésekkel, raktár- és lelőhely-látogatásokkal, interaktív foglalkozásokkal és digitális kalandjátékokkal várja az érdeklődőket pénteken és szombaton.

A Rómeó és Júliát mutatta be a Székesfehérvári Balett Színház

2019.05.13

Vasárnap láthatta először a közönség a Vörösmarty Színházban a Rómeó és Júlia című háromfelvonásos balettet. A Shakespeare klasszikus műve alapján, Prokofjev zenéjére készült klasszikust öt további alkalommal láthatja majd a közönség májusban és júniusban.

Kortárs Művészeti Fesztivál huszadszor Székesfehérváron

2019.05.10

Huszadik alkalommal rendezik meg péntektől Székesfehérváron a Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek középpontjában ezúttal az újrahasznosítás lesz, és ahogy az megszokott, a város szinte minden amatőr és profi művésze, formációja jelen lesz a többnapos rendezvénysorozaton.

Fájdalom és dicsőség - Pedro Almodóvar legújabb filmje a Barátság moziban

2019.07.20

Július 22-én, hétfőn 18 órakor Pedro Almodóvar: Fájdalom és dicsőség című filmjét vetítik a Barátság moziban. Pedro Almodóvar megannyi kín és dicsőség után karrierje egyfajta összegzéséhez érkezett.

Székesfehérváron is látható lesz a Fonó Zenekar Atyai ág című produkciója

2019.07.16

Szeptemberben több helyszínen is látható lesz az Atyai ág című színpadi produkció a Fonó Zenekar és vendégei előadásában.

Tizenhárom zenei helyszínen több mint kétszáz fellépővel várja a fesztiválozókat az EFOTT vasárnapig Velencén

2019.07.11

Tizenhárom zenei helyszínen több mint kétszáz fellépővel és harmincötféle sportprogrammal várja a fesztiválozókat az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) vasárnapig Velencén.

Beethoven életművének legszebb darabjai a martonvásári kastélyparkban

2019.07.09

A Nemzeti Filharmonikusok a martonvásári Brunszvik-kastély parkjában Beethoven életművének legszebb, legkülönlegesebb darabjait szólaltatják meg július 13-tól három szombaton át.

Székesfehérvár ad otthont a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 51. Vándorgyűlésének

2019.07.04

A ma világában kiemelten fontosak a hiteles helyek, márpedig a könyvtárak ilyenek - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára szerdán Székesfehérváron, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 51. vándorgyűlésének megnyitóján.

Az EFOTT lesz idén a WWF Nagy Ugrás kampányának központi helyszíne

2019.07.01

A Velencei-tónál megrendezendő EFOTT lesz idén a WWF Nagy Ugrás elnevezésű kampányának központi magyarországi helyszíne, ahol július 14-én 15 órakor közös vízbe ugrással hívják fel a résztvevők a figyelmet éltető vizeinkre.

Idén is kedvezményesen utazhatnak vonattal a Múzeumok Éjszakája rendezvényeire

2019.06.21

Idén is számos programmal készül a szombati Múzeumok éjszakájára a nemzeti vasúttársaság. A MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról a rendezvény kiemelt helyszíneire.

Székesfehérvár történetének eddigi legnagyobb egyetemi fejlesztése készült el

2019.06.18

Szeptembertől birtokba vehetik a diákok a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának B épületét. A beruházás során az épület teljes gépészeti és esztétikai rekonstrukción esett át. A közel 2000 négyzetméteres épület öt előadóteremnek, több konferenciateremnek, labornak és a campus könyvtárának is helyet ad.

Több mint kétszáz fellépő az EFOTT-on

2019.06.05

Több mint kétszáz fellépővel - köztük Rita Orával - rendezik meg az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját (EFOTT) július 9. és 15. közt Velencén - közölte a fesztivál igazgatója a rendezvény szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Kaláka koncerttel és Lackfi esttel nyílt meg a Fehérvári Ünnepi Könyvnapok

2019.05.31

Egészen június 6-ig író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatókkal, előadásokkal, kiállításokkal és koncertekkel is várja a könyvbarátokat a Fehérvári Ünnepi Könyvnapok. A csütörtöki megnyitón Lackfi János irodalmi estje után a Kaláka együttes koncertezett. A megnyitón átadták a Vajda János díjat is, amelyet Bobory Zoltán költő, író vehetett át.

Idén eddig az Így neveld a sárkányodat harmadik része érdekelte a legtöbb mozinézőt

2019.05.28

Az Így neveld a sárkányodat 3. című animációs filmet nézték meg a legtöbben 2019 első negyedévében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatai szerint.

A magyar fotográfia legsikeresebb korszakát bemutató kiállítás nyílt Székesfehérváron

2019.05.27

A magyar fotográfia legsikeresebb korszakát bemutató kiállítás nyílt csütörtökön Fehérváron: André Kertész, Moholy-Nagy László, Robert Capa, Brassai, Martin Munkácsi és további csaknem húsz, különleges magyar fotóművész alkotása látható a Nóri Pintérban.

Idén is 100 jótékonysági koncerten gyűjt a rászorulóknak Mága Zoltán

2019.05.17

Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész idén is 100 állomásból álló jótékonysági koncertsorozaton gyűjt rászoruló emberek és közösségek javára, pénteken Szabadkán lép fel.

Átadták a Pákozd-Sukorói arborétum és vadaspark legújabb fejlesztéseit

2019.05.12

Új muflonkertet, madárröpdét, emufuttatót és vízimadár-megfigyelő pontot adott át pénteken a Pákozd-Sukorói arborétum és vadasparkban a fenntartó Vadex Zrt.

Emlékhelyek Napja és a Magyar Honvédség születésének 170. évfordulója Pákozdon

2019.05.09

A Magyar Honvédség születésének és dicső küzdelmeinek 170. évfordulója alkalmából ünnepélyes megemlékezésre, rendhagyó történelem- és testnevelésórára kerül sor május 11-én, szombaton Pákozdon. Az „Iskolák csatájában” öt intézmény kétszáz diákja méri össze tudását és ügyességét.