2020.06.02, Kedd

Kultúra

Ezeket a régi magyar sikerfilmeket ingyen nézhetjük a hétvégén

2019.02.27

A Filmarchívum videómegosztó csatornáján a harmincas évek sztárrendezőjét ünnepelik.

Aki világhíressé tette a Velencei-tavat – előadás Gárdonyban

2019.02.20

Szabó Imre címzetes levéltárigazgató előadása 2019. március 1., 18.00 órai kezdettel Gárdonyban a Nemzedékek Házában (Gárdony, Gárdonyi Géza utca 1.)

Ma kezdődik a Kultúrházak éjjel-nappal sorozat

2019.02.15

Ma kezdődik és vasárnapig tart a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat, amelyet több száz helyszínen rendeznek meg Magyarországon és nyolc külföldi helyszínen.

A mohai tikverőzésről nyílik kiállítás február 15-én Székesfehérváron

2019.02.12

Fejér megye legismertebb hagyományát, a mohai tikverőzést bemutató tablókból, babákból, életnagyságú tikverőzős figurákból álló kiállítás nyílik február 15-én, pénteken 17 órakor a Rác utcai Mesterségek Házában.

Jövő hétvégén lesz a VIII. Székesfehérvári Toros Pálinkafesztivál

2019.02.10

Február 15-e és február 17-e között nyolcadik alkalommal ad otthont Székesfehérvár a Toros Pálinkafesztiválnak. Az eseményre tavaly is majd száz kiállító akkreditálta magát: a hazai húsipari kistermelők, pálinkafőzdék és kézműves gasztronómiai különlegességek legjava lesz jelen a fesztiválon.

Márciusban érkezik Budapestre Az inkák aranya című kiállítás

2019.02.03

Márciusban nyílik Budapesten Az inkák aranya című kiállítás, amely az Andok vidékét egykoron uraló népek különleges kincseit mutatja be interaktív formában a közönségnek.

A trianoni békediktátum témájában hirdetnek vetélkedőt iskolásoknak

2019.01.24

Három tagú általános és középiskolás csapatok jelentkezhetnek az Itt élned, halnod kell elnevezésű, a trianoni békediktátum témájában meghirdetett Kárpát-medencei történelmi vetélkedőre - közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az MTI-vel.

A magyar kultúra napja - Koncertek, kiállítások Fejér megyében

2019.01.18

Koncertekkel, kiállításokkal ünneplik a magyar kultúra napját Fejér megyében.

Új múzeumigazgatót választott pénteken Székesfehérvár képviselőtestülete

2019.01.18

Pénteken délelőtt tartotta idei első ülését Székesfehérvár képviselőtestülete, melyen Pokrovenszki Krisztiánt választották a Szent István Király Múzeum igazgatójának.

A horvát és a magyar csipkekészítés örökségéről nyílt kiállítás Budapesten

2019.01.15

A horvát és a magyar csipkekészítés örökségét mutatja be az a kiállítás, amely kedden nyílt Budapesten, a Hagyományok Házában.

A magyar kultúra napját ünneplik Martonvásárban

2019.01.11

A magyar kultúra napja jeles alkalmából január 19-én (szombaton) 17 órától kamarakoncertet szervez a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Erkel, Goldmark és Mosonyi műveiből a Brunszvik-kastélyban.

Fezen - A Dream Theater új albumával jön Székesfehérvárra

2019.01.10

Az amerikai együttes eddig tíz alkalommal zenélt már Magyarországon, legutóbb 2017-ben. A nyári fehérvári fesztiválon bemutatják az jövő hónapban megjelenő új albumuk dalait is.

Szóval győzni - egyedülálló vetélkedőt hirdet Székesfehérvár

2018.12.21

Országosan egyedülálló versenyt hirdet Székesfehérvár, helyi középiskolások számára! A Szóval győzni elnevezésű kommunikációs bajnokságra minden 10−13. évfolyamos, kreatívan gondolkodó középiskolást várnak, aki képes sikerre vinni az ötleteit, és készen áll a jövőre.

Lipcsében adott koncertet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

2018.12.17

Beethoven IX. szimfóniáját szólaltatta meg az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Dubóczky Gergely vezényletével pénteken és vasárnap a lipcsei Gewandhausban az Armel Opera Festival felkérésére.

Átadták a Magyar Teátrum Díjakat - elismerésben részesült a fehérvári Vörösmarty Színház munkatársa

2018.12.13

Átadták a színházi háttér- és kiszolgálószakmák művelőit elismerő Magyar Teátrum Díjakat hétfőn este a Nemzeti Színházban, Budapesten.

Mórra látogat Mazsola és Tádé

2019.02.21

Gyermekkorunk nagy kedvencei, Mazsola és Tádé eljön hozzánk március 24-én, vasárnap 16:00 órakor az Erzsébet téri Művelődési Házba!

Útjára indul a Fejér menetszázad

2019.02.16

A Magyar Tartalékosok Szövetsége 2019-ben XIX. alkalommal szervezi meg a Doni Hősök Emléktúrát, amelynek résztvevői valós teljesítménnyel tisztelegnek a Don kanyarban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba esett honvédek előtt.

Európai turnéra indul a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar

2019.02.13

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tavaly az országhatárokon túl is nevet szerzett magának és a Királyok Városának először a Moszkvai Városi Balettel közös angliai turnéval, majd lipcsei koncertsorozatával. Idén újabb meghívásoknak tesznek eleget a zenekar: február végén az Opéra d'Avignon színpadán szerepelnek.

Középkori piactér és hagyományos télboszorka égetés vár a Velence Korzón

2019.02.10

Velencei Karnevál 2019. február 23-án 10:00 órai kezdettel a Velence Korzón.

A 100 éve elhunyt Ady Endrére emlékeznek a fehérvári Új Magyar Képtárban

2019.02.06

Február 8-án, pénteken 18 órától Imre Zoltán kulturális antropológus Nagyvárad város múzeumainak kultúráért felelős főigazgató-helyettese "Párizs, a Szajna -parti Várad" címmel tart előadást az Új Magyar Képtárában.

Hétfőn lesz a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság első konferenciája Székesfehérváron

2019.02.01

Székesfehérvár Közgyűlésének döntése értelmében az elmúlt esztendő végén Trianon Centenáriumi Emlékbizottság alakult Székesfehérváron.

Tizedszer rendezik meg a Fehérvári Versünnepet

2019.01.24

Tizedik alkalommal rendezik meg a Fehérvári Versünnepet, amely az elmúlt években sok száz diáknak adott lehetőséget tehetsége megmutatására.

Forralt bor, disznóvágás és pezsgőkészítés is lesz a hétvégi Etyeki Pikniken

2019.01.18

A hagyományos borkóstolók mellett disznóvágáson vehetnek részt, valamint a helyi kézművesek termékeivel és azok elkészítésével is megismerkedhetnek a látogatók hétvégén a téli Etyeki Pikniken.

Felnőttképzési tanfolyam is indult a székesfehérvári Alba Innovár Élményközpontban

2019.01.15

Az intelligens gyártási technológiák kezelését, menedzselését tanuló húsz résztvevő az Arconic Európai Keréktermék Kft. dolgozója és egy 320 órás tanfolyamon vesznek részt az egyedülálló digitális műhelyben. A 320 órás digitálisszakember-képzési program elvégzésével a résztvevők intelligens gyártási technológiák kezelésére, menedzselésére lesznek képesek.

Tolcsvay László koncertezik Fehérváron a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2019.01.15

Január 21-én, hétfőn este "Az első villamos már elindult felém" címmel Tolcsvay László ad koncertet az Öreghegyi Közösségi Házban a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Megnyílt az év első kiállítása Dunaújvárosban

2019.01.11

Két grafikusművész életművét foglalja össze a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza legújabb kiállítása, amely egy hónapon át látogatható.

December 30-ig látható a II. András-kiállítás a székesfehérvári Rendházban

2018.12.28

A Múzeum a két ünnep között is várja látogatóit: a Rendház, a Csók Képtár, a Patikamúzeum és a Játékmúzeum tárlatain csemegézhetünk december 30-ig. Az ideiglenes kiállítások között a II. András életét bemutató installációkat és tárgyi emlékeket, imádságos könyveket, valamint Jankovics Marcell TRIANON-grafikáit nézhetjük meg, ezenkívül a Réber-kiállítás is fogadja az érdeklődőket.

Március 30-ig lehet pártolójegyet váltani a fehérvári Pelikán udvar kapujának felújításáért

2018.12.21

A Pelikán udvar bejárata napjainkban korántsem annyira tiszteletet parancsoló, mint amilyen volt néhány évvel, évtizeddel ezelőtt, pedig a boltív mögött maga a fehérvári színjátszás történelme bújik meg. Pontosan 200 évvel ezelőtt a Pelikán Fogadó Színházterme adott otthont ugyanis az akkor frissen alakult Székesfehérvári Nemzeti Játék Színi Társulatnak.

Diótörő - bemutatta első nagybalettjét a Székesfehérvári Balett Színház

2018.12.16

Pénteken este a Vörösmarty Színházban mutatta be a Székesfehérvári Balett Színház Csajkovszkij Diótörő című balettjét. Csajkovszkij remekműve, a Diótörő olyan klasszikus értékeket hordozó zenemű, amely az ünnep fontosságát hangsúlyozza és a hétköznapok szürkeségétől való eltávolodást jelenti.

Trianon címmel nyílt kiállítás Jankovics Marcell munkáiból Székesfehérváron

2018.12.05

Trianon címmel nyílt kiállítás Jankovics Marcell munkáiból szerdán Székesfehérváron, a Csók István Képtárban: a grafikusművész közel kétszáz alkotásból álló, grandiózus tárlata 1526-tól 2016 végéig jeleníti meg a magyar történelem eseményeit a trianoni békediktátummal való összefüggéseiket megragadva.