2024.04.28, Vasárnap
Érdekes, izgalmas programok a Fehérvári Irodalmi Napokon
Fotó: szekesfehervar.hu

Érdekes, izgalmas programok a Fehérvári Irodalmi Napokon

szekesfehervar.hu

2023.09.12. 16:16

Nyomdalátogatás, kötetbemutatók, író-olvasó találkozók, gasztrodélután és koncert szerepel az idei FIN – Fehérvári Irodalmi Napok programjában. A négy nap alatt négy helyszínen várják az irodalom és a művészet kedvelőit szeptember 13-16. között - tájékoztatott róla a szekesfehervar.hu honlapján.

Hirdetés

Mint írták, a városban az elmúlt évtizedben több helyszínen zajlottak és zajlanak ma is sikeres irodalmi sorozatok, a FIN célja, hogy ezeket összefogja és egy többnapos fesztivál keretében tárja az irodalom iránt érdeklődők elé.

Az eseménysorozat alkalmat nyújt arra, hogy a város különböző kulturális színterei is bemutatkozzanak, és kapcsolatot teremtsenek a kortárs képzőművészet, a huszadik századi képzőművészet, a gasztronómiai hagyományok, a mai szubkulturális terek, a hagyományos kulturális intézmények és a kortárs irodalom között.

Az idei program a „nulladik nappal” a hagyományokhoz hűen az Irányi Dániel utcai nyomdában indul. Szeptember 13-án, szerdán 18 órától az író, Karafiáth Orsolya nyomába eredhetnek a résztvevők, akik megismerhetik a nyomdatechnikát és szemtanúi lehetnek egy könyv születésének.

A Fehérvári Irodalmi Napokat szeptember 14-én, csütörtökön 18.30 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárában nyitja meg Pallag Zoltán, majd 19 órakor mutatják be Závada Péter költő új verseskötetét, A muréna mozgása címmel. Az első napot Kollár-Klemencz László Öreg Banda estje zárja. Az író többgenerációs zenész családjának és a családja alkotta Öreg Bandának az izgalmas, sokszínű életét kíséri végig az ezernyolcszázas évek közepétől, háborúkon, családi és társadalmi drámákon keresztül az ezerkilencszázhetvenes évekig, Pest megye egy kis sváb falujában, ahol a tradíciókat, az ünnepeket, a szokásaikat, hitüket, de sokszor az életüket is a zene, az Öreg Banda mentette meg.

Szeptember 15-én, pénteken 17 órakor És most kelletlen elrugaszkodom címmel kezdődik Szálinger Balázs gyűjteményes verseskötetének bemutatója a Könyvek Boltjában, az Ady Endre utcában.

A FIN harmadik napján, szeptember 16-án, szombaton gasztrodélután, lemezbemutató és garázskoncert várja az érdeklődőket a Petz Sörözőben. 17 órakor a Ferencesek főztje – Szakácskönyv Csíksomlyóról az 1690-es évekből címmel tartalmas és ízletes beszélgetés lesz Saly Noémivel, majd 19 órakor indul cserihanna Kikötő című lemezbemutató koncertje, 20.30 órától pedig Víg Mihály szólóestjével zárul az idei Fehérvári Irodalmi Napok.

KultúraSzékesfehérvárFehérvári Irodalmi Napokprogramok