2021.06.17, Csütörtök

Helyi hírek

Dunaújváros: születésnapi kedvezménnyel nyit az Élményfürdő

2021.06.15

A város 70. születésnapja alkalmából június 15-től egy héten át 70 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe a dunaújvárosiak az élményfürdőt - ezt sajtótájékoztatón jelentette be Szabó Zsolt alpolgármester.

Július végéig várják a tanszer-adományokat az Európa Klubba

2021.06.13

Év végi tanszergyűjtést szerveznek az Igazgyöngy Alapítvány tanulóinak. A fel nem használt tanszereket, segédeszközöket a Fő utca 3. szám alatti Európa Klubba várják július végéig.

105 évvel ezelőtt született Somogyi József, Kossuth - díjas szobrászművész

2021.06.10

105 évvel ezelőtt, 1916. június 9-én született Somogyi József, Kossuth-díjas magyar szobrászművész, a Képzőművészeti Főiskola tanára, 1974-1987 között rektora. Dunaújvárosban első szobra az 1950-ben felállított Öntelt mackó volt. 1953-ban készítette el első, kiemelkedő korszakjelző művét, a Martinászt, amelyet eredetileg a Soroksári Vasmű előtt akartak elhelyezni, azonban a megrendelőnek nem tetszett a kompozíció realista ábrázolásmódja, így végül csak 1960-ban állították fel, Dunaújvárosban. A szobor a tavalyi évben bekerült a Települési Értéktárunkba, épített környezet; kulturális örökség kategóriákban. A művésznek még egy szobra látható városunkban, az 1979-ben készült, Duna-parton található Aratók.

Szúnyoggyérítés lesz Dunaújvárosban

2021.06.08

2021. június 10-én, csütörtökön 18 órától Dunaújváros területén füstköddel történő szúnyoggyérítés lesz. Az irtószer kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A gyérítés pénteken és szombaton is folytatódni fog, ugyanúgy 18 órától. Mivel a szúnyogok fele az udvarokon kel ki (vízgyűjtő edényekben, pocsolyákban stb.) fontos, hogy a lakosság is részt vegyen a védekezésben.

Koronavírus - Oltás Székesfehérváron

2021.06.06

Koronavírus elleni oltásra érkeznek páciensek a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházba Székesfehérváron 2021. június 4-én.

Vízre szálltak pénteken a Sulisárkányok a fehérvári Csónakázó-tavon

2021.06.04

Lapáttal és dobverővel a kézben folyamatosan szálltak a kikötőben álló sárkányhajókra a fehérvári diákok. A nagyobbak a korábbi évek tapasztalatit osztották meg azokkal a diáktársakkal, akik ma először vettek részt ilyen csapatversenyen. A Sulisárkány programban négy fehérvári iskola vett részt pénteken.

Magony Imre Bory Jenőről írt könyvét mutatják be az Aranybulla Könyvtárban

2021.06.02

Június 8-án, kedden 17 órai kezdettel mutatják be Magony Imre Bory Jenőről írt legújabb, színes fotókkal illusztrált könyvét az Aranybulla Könyvtárban. A vetített képes előadásra és beszélgetésre regisztrálni kell, illetve kérik a védettségi igazolványt is.

Jazz-játszótér, zeneovi, babaszobák – ilyen volt a gyermeknapi hétvége Székesfehérváron

2021.05.31

Bábszínház és jazz-játszótér, játékos hangszerismertető és hagyományőrzők bemutatója, kézműves foglalkozások és sok-sok fajáték – az idei gyermeknap is számtalan érdekes, izgalmas programmal várta a kicsiket és a kicsit nagyobbakat városszerte. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ négy házában, négy városrészben – szombaton Feketehegy-Szárazréten és Öreghegyen, míg vasárnap Felsővárosban és Kisfaludon – várták az játszani vágyókat.

Képviselői konzultáció az új buszhálózatról és menetrendről a megyeszékhelyen

2021.05.29

Képviselői konzultációt hívott össze a Városháza Dísztermébe dr. Cser-Palkovics András. A város polgármestere a közgyűlés tagjaival tartott egyeztetést az új autóbuszmenetrendről. A fehérvári képviselőtestület még tavaly döntött a közösségi közlekedés fejlesztéséről, amelynek keretében egy új menetrend és hálózat tervezete is elkészült.

Leendő ötödikesek jelentkezését várják az MCC tehetségprogramjára

2021.05.27

Már zajlik a toborzás az MCC Fiatal Tehetség Programjára: leendő ötödikesek jelentkezését várják a gyakorlatközpontú, ingyenes képzésre. A diákok már Székesfehérváron is részt vehetnek a népszerű programban, amire augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

Koronavírus - Oltás Székesfehérváron

2021.05.25

Egy nő megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. május 22-én.

Szabadtéri kiállítás vezeti fel a katolikus világtalálkozót Székesfehérváron

2021.05.23

A kiállításon olyan grafikák, plasztikák, digitális munkák és festményrészletek kapnak helyet, melyek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus üzenetét hordozzák.

Használt házak: Székesfehérváron már 400 ezer forint felett az átlagos négyzetméterár

2021.05.20

A használt házaknál átlagosan 286 ezer forintos négyzetméterár jellemző idén, ami a legalacsonyabb a használt lakóingatlan típusok között.

Pünkösdi virágözön - gyógynövénytúra indul Bakonykútiba

2021.05.18

Ha az időjárás is kegyes lesz, pünkösdhétfőn gyűjtéssel egybekötött kirándulásra is elindulhatnak az érdeklődők Lencsés Rita gyógynövényszakértővel. Ezúttal Bakonykútiba tart a túra, ahol a tavasz végi virágzó természetben tölthetik meg a kosarakat a résztvevők, és kaphatnak praktikus tanácsokat a teák, szirupok, macerátumok elkészítéséhez és felhasználásához.

Koronavírus - Fiatalok oltása Székesfehérváron

2021.05.16

Egy fiatal megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. május 14-én. Országszerte 101 kórházi oltóponton oltják azokat a 16-18 éveseket, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak.

Ingyenes futballtörténeti kiállítást nyitott az MTI Nemzeti Fotótár

2021.06.14

A kiállítás az Európa-bajnokság végéig ingyenesen látogatható a budapesti Szabadság téren, a debreceni Nagyerdei Stadion mellett, az esztergomi Széchenyi téren, a győri Megyeháza téren, a kaposvári Kossuth téren, a székesfehérvári Sóstói stadion belső kerengőjében és a zalaegerszegi Ruszt téren (színház előtt), illetve megtekinthető online is, a nemzetifototar.hu oldalon.

A nyár ajándékai - Csórra indul a vasárnapi gyógynövénytúra

2021.06.11

A nyár ajándékaiból gyűjthetnek a vasárnapi Herbarius túra résztvevői Csóron Lencsés Rita gyógynövényszakértő vezetésével. Nyílik az apróbojtorján, a mezei zsálya, a kakukkfű, amik kiváló alapjai a természetes házipatikáknak. A programra a tervezhetőség céljából előzetesen kell jelentkezni.

Hazai pályán, nézők előtt küzdhetnek a bajnoki érmekért a Fehérvár Rugby Club fiataljai

2021.06.09

Június 13-án, vasárnap 10 órai kezdettel a Köfém rögbi pályán rendezik az U14 és az U16 korosztályos magyar bajnokság utolsó, éremosztó bajnoki fordulóját a fiúk mezőnyében. A tornarendszerű magyar bajnokság várhatóan 13 órakor fejeződik be, majd következik a „nagydobogós” eredményhirdetés.

Nyugat-Magyarország legnagyobb forgalmú logisztikai üzemét adta át a Magyar Posta Székesfehérváron

2021.06.07

Nyugat-Magyarország legnagyobb forgalmú logisztikai üzemét adta át hétfőn a Magyar Posta Zrt. Székesfehérváron.

Minden hónap első vasárnapján díjtalan az Intercisa Múzeum

2021.06.05

Az Intercisa Múzeum minden hónap első vasárnapján, így legközelebb június 6-án 14 és 18 óra között díjtalan múzeumlátogatási alkalmat biztosít a történelem szerelmeseinek.

Az elmúlt egy hétben három dunaújvárosi polgár ünnepelte jubileumi születésnapját

2021.06.03

Rajnai Istvánné, Pásztor Bertalan és Gémes Antal is az elmúlt egy hétben ünnepelte 90. születésnapját. A város vezetése mindhárom szépkorút otthonában kereste fel, és köszöntötte a jubileumi esemény alkalmából.

Emléket állítanak Dunaújváros egyik legelismertebb házaspárjának

2021.06.01

Dunaújváros egyik legelismertebb házaspárjának emléke előtt tiszteleg a temetői kopjafánál hamarosan felállított emlékmű. A tervek szerint mintegy 1 méter magas, tölgyfából készült művet Nyitrai Mihály fafaragó készíti.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara június elején megrendezi a Szántóföldi Napokat

2021.05.30

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével együttműködésben - megrendezi a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-t a Fejér megyei Mezőfalván június 9-10-én.

Dunaújváros: Szombaton az I-III. városrészben lesz lomtalanítás

2021.05.28

Május 29-én, szombaton 7 és 15 óra között a Béke I-III. városrészben folytatódik az új rendszerű lomtalanítási akciósorozat.

Újult erővel nyitották meg kapuikat a kulturális intézmények Dunaújvárosban

2021.05.26

Nemrégiben kulturális kerekasztalt tartott Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter az Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolati Bizottság elnöke közösen a város kulturális intézményeinek vezetőivel. A beszélgetés alkalmával egyebek mellett az újranyitásról és a készülő kulturális koncepcióról is szó esett. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be.

Öt dunaújvárosival készül az olimpiára a női pólós válogatott

2021.05.24

Az olimpia legnagyobb esélyese ezúttal is a magyarokat választotta felkészülési partnerként.

Indul az idei út- és járdafelújítási program – munkaterület-átadások több városrészben

2021.05.22

Csütörtökön több városrészben is munkaterület-átadásokra került sor. A 2021. évi útfelújítási program keretében kezdheti meg a fejlesztéseket a Városgondnokság. Vízivárosban és az ’író utcákban’ járdafelújítások lesznek, az Álmos vezér és a Töhötöm utcák csomópontjában kopóréteg-cserét végeznek, a Rádió lakótelepen pedig szintén járdafelújítás indul, illetve folytatódik a sétány építése.

Május 27-től új helyszínen működik a kórházon belül az oltópont Fehérváron

2021.05.19

Jövő csütörtöktől – továbbra is a kórházon belül, de – új helyszínen működik tovább az oltópont. A Seregélyesi úti teherporta felől lehet majd megközelíteni a Lujza épületet, ahol változatlan nyitvatartással várják az oltásra érkezőket.

Városszerte folyamatosak a tavaszi munkálatok Dunaújvárosban

2021.05.17

Negyedik hete tartanak a tavaszi fűnyírási munkálatok a város minden pontján. A DVG Zrt. munkatársai emellett a különböző tereprendezési és csinosítási feladatokat is folyamatosan végzik városszerte. Most még kaszálnak, de pár héten belül már virágosítanak - a cél a rendezett környezet kialakítása lesz.

A dunaújvárosi Béke II. városrészben folytatódik a lomtalanítás

2021.05.15

Szombaton 7 és 15 óra között a Béke II. városrészben folytatódik az új rendszerű lomtalanítási akciósorozat.