2020.05.31, Vasárnap

Kultúra

Könyvfesztivál költözik a fehérvári Pagonyba

2017.04.20

2017. április 21-én, pénteken 16 órától a független könyvesboltok éjszakája alkalmából ingyenes programokat szerveznek a fehérvári Pagonyban, ahol Rutkai Bori koncert, utazó planetárium, kreatív foglalkozások és csillágnyomozás is várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Székesfehérváron is várják a háziállatokat és gazdáikat a hétvégén

2017.04.14

Szombaton, a cirkuszi világnapon országszerte több utazócirkusz alkalmi porondot hoz létre azért, hogy mindenkinek lehetősége legyen arra, hogy kedvenceikkel közös attrakciót mutathasson be a nagyérdeműnek.

Különleges lelki feltöltődést kínál a húsvéti hangverseny

2017.04.10

2017. április 19-én, szerdán este Haydn remekműve csendül fel az Alba Regia Szimfonikus Zenekar húsvéti hangversenyén a Felsővárosi Szent Sebestyén templomban.

Mindenkinek látnia kell a visszavásárolt műkincseket

2017.04.07

A Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja keretében visszavásárolt műkincseket minél több embernek látnia kell - hangsúlyozta Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke, egyben a program vezetője csütörtökön, Székesfehérváron, ahol megnyitotta a Fejedelmi kincsek - Erdélyi tallérok című, 16-17. századi erdélyi tallérokat és emlékérmeket bemutató kiállítást.

Erdélyi kincsekkel is gazdagszik a székesfehérvári múzeum

2017.04.04

2017. április 6-án Fejedelmi kincsek - Erdélyi tallérok címmel kiállítás nyílik a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban. A gyűjtemény a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja keretében 2015 nyarán megvásárolt 16-17. századi erdélyi tallérokból és emlékérmekből áll.

Meghosszabbították A Döntés kiállítás időtartamát

2017.03.29

Hamarosan már a tízezredik látogatót köszönthetik a Döntés kiállításon a Csók István Képtárban, mely messze a leglátogatottabb a kortárs képzőművészeti kiállítások között. A kiállítást május 20-ig, a Kortárs Művészeti Fesztivál végéig hosszabbították meg.

Székesfehérvári delegáció járt Lengyelországban

2017.03.27

Székesfehérvár Önkormányzata, Opole Város Önkormányzata, a Fejér Megyei Önkormányzat és Opole Vajdaság idén is közösen ünnepelte meg a Lengyel-Magyar Barátság Napját.

Fehérváron mutatják be a magyarság első számú ereklyéjéről készített filmet

2017.03.25

2017. március 28-án 18 órakor kerül sor a Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című film fehérvári bemutatójára a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az ismeretterjesztő film a magyarság legfőbb nemzeti kincse, a Szent Korona, valamint a magyar felségjelvények és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt.

Hétvégén nyílik a pompeji kiállítás

2017.03.23

Nagyszabású kiállítás nyílik szombaton a Gorsium látogatóközpontjában. A Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában címet viselő tárlat az egykor virágzó város életét és katasztrófáját mutatja be.

A fővárosban vendégszerepel a székesfehérvári színház

2017.03.21

A székesfehérvári Vörösmarty Színház A rajongók című előadásával vendégszerepel Budapesten. Robert Musil műve Szikora János rendezésében a Nemzeti Színházban lesz látható szerdán és csütörtökön.

Cserhalmi ANZIX – Egy este a Kossuth-díjas művésszel

2017.03.17

2017. április 25-én és 29-én egy nem mindennapi találkozásra hívja nézőit a Vörösmarty Színház. A Cserhalmi ANZIX című estén Cserhalmi György mesél filmjeiről, a beszélgetést pedig Szikora János vezeti.

Szent István király palotájával bővült a dinnyési Várpark

2017.03.14

A fehérvári vár mellett Géza fejedelem palotájának makettjével is bővült a dinnyési Várpark. Az új építmény bemutatásán Székesfehérvár történelmének legfőbb ismerőjére, dr. Siklósi Gyula régészre is emlékeztek.

Folytathatja munkáját a fehérvári színház igazgatója

2017.03.10

Mindössze egyetlen pályázat érkezett a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatói tisztségére a szerdai határidőig. Mégpedig nem más, mint a jelenlegi direktor, Szikora János pályázott.

Tavasszal is várja vendégeit a Bory-vár

2017.03.08

A téli szünet után újra várja a látogatókat a Bory Jenő szobrászművész által negyven nyáron át épült Bory-vár az Öreghegyen a Máriavölgy 54 szám alatt.

A jótékonykodás jegyében telt a II. Székesfehérvári Székely Bál

2017.03.05

Több mint kétszázötvenen mulattak a II. Székesfehérvári Székely Bálon. A vendégeket népzenei műsorral, élőzenével és többfogásos, hamisítatlan székely vacsorával várták a szervezők. A hajnalig tartó mulatsággal több nemes célt is támogattak a megjelentek.

A móri Lamberg-Kastély Sváb Tájháza is csatlakozott az idei Tájházak Napjához

2017.04.18

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2017-ben április 22-23-án rendezi meg a Tájházak Napja elnevezésű országos rendezvénysorozatot. Az esemény Szent György ünnepéhez kötődik, ahhoz az időszakhoz, amely április végén a tavaszi megújulást hozza.

Válogatott vendégjátékok a székesfehérvári színházban

2017.04.12

Májusban több, szakmailag elismert előadást lát vendégül a Vörösmarty Színház: a HHH angyalok kara az Utcaszínházi Alkotóközösség vendégjátéka lesz, a Fehérvárra visszatérő Forte Társulattól a POSZT-díjas A te országod c. Horváth Csaba-rendezés lesz látható, a budapesti Nemzeti Színház pedig a Részegek c. Ivan Viripajev-darabbal vendégszerepel a Vörösmarty Színházban.

Színes programokkal ünneplik a költészet napját Fejér megyében

2017.04.10

A programok között szerepelnek rendhagyó irodalomórák, zenés estek, stand-up est, köztéri rímröppentő és versmaraton is.

Ősbemutatóra készül a Pelikán

2017.04.06

2017. április 7-én egy különleges magyarországi ősbemutató lesz a Pelikán Kamaraszínházban.

Csaknem 350 diákkal lépett színre a Ludas Matyi

2017.04.03

Nagy nap volt a Vörösmarty Színház életében a március 29-e, hiszen egy több hónapja tartó alkotómunka ért a végéhez: tizenegy iskola közel 350 diákja mutatta be a Lúdas Matyi egy-egy jelenetét.

Évadnyitó kulturális pikniket rendeznek Agárdon

2017.03.29

Az április elsején 11 órakor kezdődő esemény programjainak keretein belül múzeumpedagógiai foglalkozás, rendhagyó tárlatvezetések, várprogramok, címerkiállítás megnyitó és címertani előadás is lesz.

Nagy terveket szövöget Szikora János

2017.03.26

Művészeti egyetemek találkozója, nemzetközi Molnár Ferenc Fesztivál, és a koronázási szertartásjátékok folytatása is szerepel a pénteken újabb öt évre a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatójának megválasztott Szikora János terveiben.

Nyílt napot tart vasárnap a dunaújvárosi színház

2017.03.23

2017. március 26-án a Bartók Kamaraszínház ismét megrendezi a már hagyománnyá vált családi nyílt napot.

Ellenszavazat és tartózkodás nélkül szavazták meg Szikora János támogatását

2017.03.22

A székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatói munkakörére benyújtott pályázatával kapcsolatban Szikora Jánost kedd délelőtt hallgatta meg a szakmai bizottság. A bizottság támogatja Szikora Jánost a fehérvári színházigazgatói posztra.

Állatplasztikákat bemutató kiállítás nyílik a Munkácsyban

2017.03.19

Innen ide címmel állatplasztikákból álló tárlata nyílik Revák Katalin iparművésznek szerdán, a Munkácsy Mihály Általános Iskolában. A tárlatot, amelyet a művésznő egykori iskolájában rendeznek, Revák István festőművész nyitja meg.

Idegen nyelvi versenyen diadalmaskodtak a fehérvári diákok

2017.03.16

Idén kilencedik alkalommal került sor a szegedi Karolina Gimnázium által megrendezett Könyv-Papír-Olló idegen nyelvi versenyre.

Már javában zajlik a pompeji tárlat építése

2017.03.12

A táci Gorsium látogatóközpontjában hamarosan látható lesz a Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában című kiállítás, mely az egykor virágzó város katasztrófáját mutatja majd be március végétől. A székesfehérvári Szent István Király Múzeum ezzel párhuzamosan nyitja meg Tácon állandó tárlatát, amely Gorsium történetét mutatja be.

Vivaldi-ritkaságokat is hallhatunk a Csók István Képtárban

2017.03.09

2017. március 12-én vasárnap 18 órakor Vivaldi koncertre várják a zenebarátokat a Csók István Képtárba.

Március végétől a Gorsium közönsége is láthatja majd a Pompeji-kiállítást

2017.03.06

Több mint százezren látták a szegedi Móra Ferenc Múzeum Pompeji-kiállítását. Bár a kiállítás szegeden bezárta kapuit, ugyanakkor a Székesfehérvár határában meghúzódó Gorsium-nál március végétől már látható lesz a tárlat.

Székesfehérváron is találkozhatunk az Arany medve-díjas film alkotóival

2017.03.01

Már elővételben is hatalmas az érdeklődés az Arany Medve-díjas Testről és lélekről című filmre. A hazai mozikban országosan csütörtöktől látható Enyedi Ildikó filmje, akit az alkotók Székesfehérvárra személyesen is elkísérnek.