2024.06.15, Szombat

Árpád-ház program - Elkezdődik a székesfehérvári múzeum felújításának előkészítése

MTI

2017.11.20. 18:41

Csaknem 32 millió forintot biztosít a kormány a székesfehérvári Szent István Király Múzeum rekonstrukciójának előkészítésére, hogy az épület megfelelő helyszíne lehessen 2020-ban az Árpád-ház történetét bemutató kiállításnak.

Az Árpád-ház programhoz kapcsolódó legújabb döntésekről Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a program miniszteri biztosa és Cser-Palkovics András, Székesfehérvárpolgármester adott tájékoztatást hétfőn.

A képviselő elmondta, hogy a

31 millió 750 ezer forintos támogatásból megkezdik a múzeum Fő utcai épületrekonstrukciójának előkészítését.

Megjegyezte, hogy a Királyok és szentek. Az Árpádok kora című, nagyszabású kiállítás a tervek szerint legkésőbb 2020. augusztus 20-ig megvalósul a Magyar Nemzeti Múzeum szakmai irányításával.

Vargha Tamás beszélt arról is, hogy a

kormány 65 millió forintot biztosított a Nemzeti Emlékhely komplex fejlesztése érdekében további megalapozó feltárások, műszaki felmérések, vizsgálatok elvégzésére.

Kiemelte: az Árpád-ház program célja, hogy korszerű, 21. századi múzeumtechnikai eszközökkel értelmezhetően bemutassa az egykori koronázó bazilikát, annak kőmaradványait pedig méltó módon megőrizze.

Cser-Palkovics András pozitívnak nevezte, hogy egy ilyen, kiemelt nemzetközi figyelmet érdemlő kiállításnak Székesfehérvár adhat otthont.

A földszint mellett az emeletet is teljesen fel kívánják újítani, de ehhez a múzeum raktározási feladatait előbb meg kell oldani. Jövőre kezdődik el a tervezés, majd 2019-ben indulhat el a kivitelezés, amely homlokzati felújítást, belső folyosók és külső nyílászárók felújítását, kiállítóterek létrehozását, valamint teljes biztonságtechnikai fejlesztést foglal magában.


Az Árpád-ház program célja, hogy 2022-ben méltó módon ünnepelhesse az ország és a város az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját, valamint hogy 2038-ra, Szent István halálának 1000. évfordulójára a tudományos kutatások eredményeinek bemutatására is méltóvá váljon a Nemzeti Emlékhely.

KultúraSzékesfehérvárrekonstrukcióÁrpád-ház ProgramSzent István Király Múzeum