2024.06.15, Szombat

Elkezdődött az új évad a Vörösmarty Színházban: átadták a Pro Theatro-díjat is

vorosmartyszinhaz.hu

2017.09.19. 11:37

2017. szeptember 16-án A Pál utcai fiúk bemutatója előtt adták át a Pro Theatro Civitatis Albae Regalis díjat. Az elismerést ezúttal Matuz János író, rendező, forgatókönyvíró, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa vehette át.

A Pro Theatro Civitatis Albae Regalis díjat minden évben a város színházi életben tevékenykedő természetes személynek, társulatnak, csoportnak vagy közösségnek ítélik oda munkásságuk elismeréseként. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója ünnepi beszédében elmondta, hogy minden évadkezdés igazi ünnep a színházi emberek számára, és mivel ünnep, különösen szerencsés, hogy évről évre a város önkormányzata egy díj átadásával emeli az ünnep fényét. Matuz János rendezői tevékenysége mellett kiemelkedő munkát végzett a közösségépítésben a város tehetséges fiataljainak bevonásával. Nevéhez fűződnek a város fontos ünnepeihez kötődő dramaturgiák, és utcaszínházi előadások, a Koronázási szertartásjáték forgatókönyvének írása, a március 15-én előadott Együtt verő szíveink, majd az Őrzők című produkciók, továbbá az ’56-os Tiszta szívvel, és a legutóbbi Magyar Advent.

Az esten Székesfehérvár polgármestere is köszöntötte a díjazottat. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a Vörösmarty Színház igazgatójának azért, hogy a tavalyi évben elindulhatott az a hagyomány, hogy a Pro Theatro díj átadására az első nagyszínpadi bemutató előtt kerülhet sor. „Ezzel is szeretnénk üzenni, hogy ennek a városnak és ennek a megyének a kulturális életében az egyik legfontosabb intézmény a Vörösmarty Színház” – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, aki szólt arról is, hogy a város a színház nélkül nem tudná megvalósítani a közösségteremtő értékek és értékőrzés kapcsán tett célkitűzéseit.

A díjazottal kapcsolatban kiemelte, hogy az egyik legfontosabb munka, amit végez, a fiatalokhoz kapcsolódik. „Azok a megemlékezések, ünnepségek, amelyek ebben a városban a fiatalok segítségével megmutatkoztak a Versünnepen, október 23-án, vagy március 15-én , a beavató színházi előadásokon és sok más csodában, az Matuz Jánosnak köszönhető. Mert álmodhatunk, kitalálhatunk ilyeneket, de kellenek olyan lelkes szakemberek, akik mindezt professzionális módon valósítják meg úgy, hogy a fiatalok is megkapják a lehetőséget tehetségük bemutatására” – tette hozzá Cser-Palkovics András polgármester.  

 

Forrás: vorosmartyszinhaz.hu

KultúraSzékesfehérvárelismerésönkormányzatvörösmarty színházévadnyitó2017Pro Theatro-díj