2019.10.21, Hétfő

Kultúra

Székesfehérvári delegáció járt Lengyelországban

2017.03.27

Székesfehérvár Önkormányzata, Opole Város Önkormányzata, a Fejér Megyei Önkormányzat és Opole Vajdaság idén is közösen ünnepelte meg a Lengyel-Magyar Barátság Napját.

Fehérváron mutatják be a magyarság első számú ereklyéjéről készített filmet

2017.03.25

2017. március 28-án 18 órakor kerül sor a Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című film fehérvári bemutatójára a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az ismeretterjesztő film a magyarság legfőbb nemzeti kincse, a Szent Korona, valamint a magyar felségjelvények és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt.

Hétvégén nyílik a pompeji kiállítás

2017.03.23

Nagyszabású kiállítás nyílik szombaton a Gorsium látogatóközpontjában. A Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában címet viselő tárlat az egykor virágzó város életét és katasztrófáját mutatja be.

A fővárosban vendégszerepel a székesfehérvári színház

2017.03.21

A székesfehérvári Vörösmarty Színház A rajongók című előadásával vendégszerepel Budapesten. Robert Musil műve Szikora János rendezésében a Nemzeti Színházban lesz látható szerdán és csütörtökön.

Cserhalmi ANZIX – Egy este a Kossuth-díjas művésszel

2017.03.17

2017. április 25-én és 29-én egy nem mindennapi találkozásra hívja nézőit a Vörösmarty Színház. A Cserhalmi ANZIX című estén Cserhalmi György mesél filmjeiről, a beszélgetést pedig Szikora János vezeti.

Szent István király palotájával bővült a dinnyési Várpark

2017.03.14

A fehérvári vár mellett Géza fejedelem palotájának makettjével is bővült a dinnyési Várpark. Az új építmény bemutatásán Székesfehérvár történelmének legfőbb ismerőjére, dr. Siklósi Gyula régészre is emlékeztek.

Folytathatja munkáját a fehérvári színház igazgatója

2017.03.10

Mindössze egyetlen pályázat érkezett a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatói tisztségére a szerdai határidőig. Mégpedig nem más, mint a jelenlegi direktor, Szikora János pályázott.

Tavasszal is várja vendégeit a Bory-vár

2017.03.08

A téli szünet után újra várja a látogatókat a Bory Jenő szobrászművész által negyven nyáron át épült Bory-vár az Öreghegyen a Máriavölgy 54 szám alatt.

A jótékonykodás jegyében telt a II. Székesfehérvári Székely Bál

2017.03.05

Több mint kétszázötvenen mulattak a II. Székesfehérvári Székely Bálon. A vendégeket népzenei műsorral, élőzenével és többfogásos, hamisítatlan székely vacsorával várták a szervezők. A hajnalig tartó mulatsággal több nemes célt is támogattak a megjelentek.

Farsangbúcsúztató tikverőzésre készülnek a mohaiak

2017.02.27

Az évszázados hagyományoknak megfelelően a húshagyó kedden, a Fejér megyei Mohán megrendezett népszokás felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe.

Idén Fehérvárcsurgón is bemutatkozik a francia kultúra legjava

2017.02.22

2017. március 1. és április 1. között tizenkét magyar város több mint húsz helyszínén mintegy ötven, a francia nyelvhez kapcsolódó programot kínál a Frankofón Filmnapok és Fesztivál. Ennek keretében rendeznek konferenciát az európai identitásról, melynek ezúttal a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély ad otthont.

Kiseprűzik a telet! – Jön a fehérvári farsangfarki felvonulás

2017.02.21

2017. február 26-án, vasárnap délután tartják a hagyományos farsangfarki felvonulást és Asszonyfarsangot Székesfehérvár belvárosában. Idén különösen számítanak a kisgyermekes anyukák részvételére, hiszen a legkreatívabbak díjazásban részesülnek.

Sárbogárdon is reneszánszát éli a népművészet

2017.02.20

2017. február 13-án „Értékeink – Egy kis hagyomány” címmel nyílt kiállítás a sárbogárdi Madarász József Városi Könyvtárban. A kiállításon kilenc, Sárbogárdon és a környező településeken élő alkotó által készített népművészeti tárgyakat tekinthetik meg az érdeklődők.

Magyarországon született tudósok előtt tiszteleg Székesfehérvár

2017.02.13

A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a Magyarok Világszövetsége szervezésében 2017. február 15-én Tudománytörténeti Vándorkiállítás nyílik a székesfehérvári Tóparti Gimnáziumban.

Dunaújvárosban nyílt tárlat a Gastroblues Fesztivál történetéről

2017.02.11

A dunaújvárosi Munkás Művelődési Központban útjára indult vándorkiállítás fotók és programlisták segítségével eleveníti fel a rendezvény mintegy két és fél évtizedét.

Nagy terveket szövöget Szikora János

2017.03.26

Művészeti egyetemek találkozója, nemzetközi Molnár Ferenc Fesztivál, és a koronázási szertartásjátékok folytatása is szerepel a pénteken újabb öt évre a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatójának megválasztott Szikora János terveiben.

Nyílt napot tart vasárnap a dunaújvárosi színház

2017.03.23

2017. március 26-án a Bartók Kamaraszínház ismét megrendezi a már hagyománnyá vált családi nyílt napot.

Ellenszavazat és tartózkodás nélkül szavazták meg Szikora János támogatását

2017.03.22

A székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatói munkakörére benyújtott pályázatával kapcsolatban Szikora Jánost kedd délelőtt hallgatta meg a szakmai bizottság. A bizottság támogatja Szikora Jánost a fehérvári színházigazgatói posztra.

Állatplasztikákat bemutató kiállítás nyílik a Munkácsyban

2017.03.19

Innen ide címmel állatplasztikákból álló tárlata nyílik Revák Katalin iparművésznek szerdán, a Munkácsy Mihály Általános Iskolában. A tárlatot, amelyet a művésznő egykori iskolájában rendeznek, Revák István festőművész nyitja meg.

Idegen nyelvi versenyen diadalmaskodtak a fehérvári diákok

2017.03.16

Idén kilencedik alkalommal került sor a szegedi Karolina Gimnázium által megrendezett Könyv-Papír-Olló idegen nyelvi versenyre.

Már javában zajlik a pompeji tárlat építése

2017.03.12

A táci Gorsium látogatóközpontjában hamarosan látható lesz a Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában című kiállítás, mely az egykor virágzó város katasztrófáját mutatja majd be március végétől. A székesfehérvári Szent István Király Múzeum ezzel párhuzamosan nyitja meg Tácon állandó tárlatát, amely Gorsium történetét mutatja be.

Vivaldi-ritkaságokat is hallhatunk a Csók István Képtárban

2017.03.09

2017. március 12-én vasárnap 18 órakor Vivaldi koncertre várják a zenebarátokat a Csók István Képtárba.

Március végétől a Gorsium közönsége is láthatja majd a Pompeji-kiállítást

2017.03.06

Több mint százezren látták a szegedi Móra Ferenc Múzeum Pompeji-kiállítását. Bár a kiállítás szegeden bezárta kapuit, ugyanakkor a Székesfehérvár határában meghúzódó Gorsium-nál március végétől már látható lesz a tárlat.

Székesfehérváron is találkozhatunk az Arany medve-díjas film alkotóival

2017.03.01

Már elővételben is hatalmas az érdeklődés az Arany Medve-díjas Testről és lélekről című filmre. A hazai mozikban országosan csütörtöktől látható Enyedi Ildikó filmje, akit az alkotók Székesfehérvárra személyesen is elkísérnek.

Indul a filmes mustra: Székesfehérváron is vetítenek

2017.02.25

Novák Emil, a Magyar Filmhét főszervezője szerint a hazai filmgyártás aranykorát éljük, valamint soha ennyi pénz nem volt a magyar filmiparban és az alkotások minősége is nemzetközi szintű.

Fehérvári színészekkel jön a 3. Magyar Filmhét

2017.02.22

A 3. Magyar Filmhét programja idén Székesfehérváron, a Barátság moziban is látható lesz. A Vörösmarty színház színészei közül Tóth Ildikó, Törőcsik Franciska, Cserhalmi György, Lábodi Ádám és Horváth Csaba tánctagozat-vezető is játszik a műsorra tűzött filmekben. Erről a színház közös sajtótájékoztatón egyeztetett a Barátság mozival.

Időutazás indul az Osztrák-Magyar Monarchia idejébe

2017.02.20

2017. február 23-án, csütörtökön 17 órakor Azok a boldog békeidők...! címmel nyílik kiállítás a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. A kiállítás mellett lesz egy rendhagyó történelemóra is, mely valódi időutazást kínál az Osztrák-Magyar Monarchia korába, az 1867-1914 közötti évekre irányítva a figyelmet.

Jubileumi kiállításon hallhatjuk 1956 székesfehérvári tanúit

2017.02.14

A Rabok tovább… - 1956 és Székesfehérvár című kiállításhoz szervezett programok február 15-én, szerdán 17 órakor folytatódnak a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. Dr. Demeter Zsófia történész és vendégei ezúttal a városi eseményeket elevenítik fel. A tárlatot február 26-ig lehet megtekinteni.

Virtuózokkal koncertezett a fehérvári kamarakórus

2017.02.12

A napokban tartották meg a Virtuózok újévi koncertjét a Pesti Vigadóban, melyre meghívták a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórust is.

Népzenét terjesztő énekes vetélkedő veszi kezdetét Székesfehérváron

2017.02.09

2017. február 10-én kerül megrendezésre a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny ötödik területi válogatója. A Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával megvalósuló eseménynek a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium ad otthont.