2024.07.19, Péntek

Kiállítás nyílt a székesfehérvári koronázó bazilikáról

mti

2017.09.18. 09:07

A székesfehérvári koronázó bazilikát bemutató kiállítás nyílt vasárnap a nemzeti emlékhelyen. A tárlat a koronázó bazilika történetét mutatja be a templom építésétől kezdve egészen napjaink feltárásáig.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Koronázó Bazilika című tárlat az Árpád-ház Program egyik kicsi, ám fontos része.

Cser-Palkovics András polgármester szerint a "nemzet számára kiemelten fontos helyszínen" egy szakmailag értékes és látványos kiállítás jött létre.

Úgy vélte, az Árpád-ház Program több évtizedes problémákat oldhat meg és gondolkodást indíthat el a nemzeti emlékhely további sorsa felől.

Szabados György, a Szent István Király Múzeum történésze megnyitóbeszédében úgy fogalmazott: "a romok mellett élő gondolatok, újraértelmezések vannak, hirdetve azt, hogy a múlt velünk él és a jövőbe vihető". Hozzátette: ezt a "sétát" segítik a kiállítás darabjai.   

Vargha Tamás emlékeztetett arra, hogy egy korábbi kormánydöntés értelmében a koronázó bazilika fennmaradt köveinek biztonságos elhelyezése lehetővé válik. Az ideiglenes kiállítóhely Székesfehérváron, a volt Köztársaság Mozi épületében lesz, ahol a kövek láthatók is lesznek.

A képviselő arról is beszélt, hogy az Árpád-ház és az Árpádok életművét bemutató tárlat, amely eredetileg a Nemzeti Múzeumban valósult volna meg, a kormány nyári döntése értelmében Székesfehérváron valósul meg. Közölte, hogy hamarosan a kiállítás koncepcióját a kormány elé viszik.

Elmondta: a grandiózus kiállítás létrehozásához a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületén komoly felújításokra, átépítésekre lesz szükség, valamint a rendkívül sok műtárgy biztonságát szavatoló fejlesztéseket is el kell végezni. A tervek szerint nagy számú kiállítási tárgyat külföldi múzeumoktól fognak kölcsön kérni a Kárpát-medencén belül és azon kívül is - fűzte hozzá.

A Koronázó Bazilika című kiállítás jóvoltából megismerhetővé válik a koronázó- és a temetkezési templomnak a középkori magyar történelemben betöltött szerepe, a Romkert kialakításának története. A tárlaton a történeti adatok mellett oklevél- és krónikarészletek kaptak helyet, melyek ásatási fényképekkel, tárgyfotókkal, középkori és kora újkori képi ábrázolásokkal egészültek ki.

Az interaktív kiállítás elsősorban gazdag látványelemekkel, világító képekkel, forgatható táblákkal, kijelzőkkel igyekszik különleges élményt.
 

Forrás: mti

KultúraSzékesfehérvárkiállítástörténelemSzent István Király MúzeumKoronázó Bazilika