2024.06.17, Hétfő

A székesfehérvári Tádzs Mahal

velenceito.info

2018.01.15. 22:04

A kövek beszélnek – ez a felirat fogad az épület főbejáratánál, természetesen kőből kirakva. És valóban, aki elég figyelmes, meghallhatja e vár megálmodójának, megépítőjének történetét.

A Bory-vár egy különleges épületcsoport Székesfehérvár Öreghegy városrészében, a Mária-völgyben, melyet Bory Jenő (1879–1959) székesfehérvári építészmérnök és szobrászművész nagyrészt egymaga épített és díszített évtizedeken át, emléket állítva a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak. Bory a várat 1923-ban kezdte építeni és élete végéig dolgozott rajta. ű

Bory Jenő ösztöndíjasként tanult Budapesten, ahol 1903-ban kapott építészmérnöki diplomát. Ezután iratkozott be a Képzőművészeti Főiskolára. Szobrászatot Stróbl Alajostól, festészetet Székely Bertalannál tanult. Németországban és Olaszországban is járt, ahol megtanulta a márványszobor-készítést is. Feleségével, Komócsin Ilonával (1885–1974) Székely Bertalan tanítványaként ismerkedett meg. Ő is ösztöndíjasaként végezte el a főiskolát. Elsősorban portrékat és virágcsendéleteket festett. Bory Jenő tanított a Képzőművészeti Főiskolán, a Műszaki Egyetemen és a Képzőművészeti Főiskola rektora is volt. 1906-1944 között 185 szobrát állította ki. Híres épülete a székesfehérvári Jézus Szíve templom. Több hazai és külföldi elismerést kapott.

Külön érdekesség, hogy Bory Jenő a várban élte végig a második világháborút. Az épület összes tornyát lebombázták és komoly sérülések érték. Bory utolsó éveiben a károk helyreállításával foglalkozott, ezen kívül idegenvezetőként is tevékenykedett a várában. A várban hunyt el 1959-ben.

Bory Jenő és felesége, Komócsin Ilona képei és szobrai mellett a következők alkotásaival találkozhatunk a várban: Székely Bertalan, Karlovszky Bertalan, Körösfői-Kriesch Aladár, Csók István, László Fülöp, Márk Lajos, Bosznay István, Szüle Péter, Márton Ferenc, Iványi-Grünwald Béla, Haranghy Jenő, Fadrusz János, Zala György, Stróbl Alajos, Ligeti Miklós, Dankó János stb. A Bory-vár „kivonatos” tárgymutatója majdnem 400 művet sorol fel, de több ezer is van ott.

A Bory-várhoz legkönnyebben eljutni autóval érdemes. Ha nincs kocsink, az autóbérlés manapság már egyszerűen megoldható.

KultúraSzékesfehérvárTádzs Mahal