2020.07.15, Szerda

Kultúra

Díjátadás Dunaújvárosban – A város kultúrájáért dolgoztak

2017.01.25

Idén ismét elismerésben részesültek azok, akik Dunaújváros kultúrájának felemelése és megismertetése érdekében maradandót alkottak.

Corbisier Kim képeiből készült kiállítás Nagyvenyimen

2017.01.23

Egy befejezetlen életút mozgalmas és művészileg kiemelkedően tartalmas pillanataiba egy tehetség ujjlenyomatának hagyatékán keresztül nyerhetünk bepillantást akkor, ha 2017. február 3-ig még felkeressük a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár földszinti galériáját Nagyvenyimen.

Átadták a Tollpihe díjakat Székesfehérváron

2017.01.22

Immár 12. alkalommal hirdették meg a Tollpihe Meseíró Pályázatot Székesfehérváron. A 3-4., valamint az 5-8. évfolyamosok versenyének eredményhirdetése pénteken volt a Hiemer-házban, ahol a kis meseíró palántákat Csimáné Kiss Ilona iskolaigazgató és Iszkádi Erika igazgató köszöntötte.

A Magyar Kultúra Napja: Programok sokasága lesz az egész megyében

2017.01.19

Fejér megyében zenés színdarabbal, versmondással, nyílt nappal, valamint író-olvasó találkozóval ünneplik meg a magyar kultúra napját.

Székesfehérvár színes programokkal emlékezik meg a magyar kultúra napjáról

2017.01.17

A programok között szerepelnek kiállítások, filmbemutató és egy ünnepi gálaműsor is.

Öreghegyen programokban gazdagnak ígérkezik a Magyar Kultúra Napja

2017.01.13

A Magyar Kultúra Napja alkalmából színes programokkal várják az érdeklődőket az Öreghegyi Közösségi Házban, 2017. január 20-án.

Gyermekrészleggel bővült az Aranybulla Könyvtár

2017.01.09

A Zentai utcai Általános Iskola könyvtárának és az Aranybulla Könyvtárnak az átalakítása még tavaly nyáron megtörtént a város finanszírozásában. Az iskola volt könyvtárhelyiségében tornaszobát hoztak létre, az Aranybulla Könyvtárban pedig a könyvállomány gyarapodása miatt vált szükségessé a bővítés, ennek okán egy új gyermekrészleget alakítottak ki.

A szerep védelme alatt – beavató színházi foglalkozások a Vörösmarty Színházban

2017.01.06

A Vörösmarty Színház a napokban közzétett egy interjút, mely betekintést ad számunkra a beavató színházról és annak céljáról, valamint a fiatalok személység fejlődéséről. Ennek okán kérdezték meg Laposi Rékát, a Vörösmarty Színház művészeti főtitkárát, aki évek óta színjátszó csoportokat vezet és drámapedagógiával foglalkozik.

Zenevonat indul az Újévi Hangversenyen!

2016.12.29

Újévi koncertre várják az érdeklődőket január 1-jén, 17.00 és 19.30 órakor az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Farkas Ferenc hangversenybérletének keretében a Vörösmarty Színházban. A 19.30 órakor kezdődő koncertre még korlátozott számban vásárolható jegy a Vörösmarty Színház jegyirodájában.

Karácsonyi ünnepség a kórház gyermekosztályán

2016.12.23

Csütörtökön délelőtt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött, Csecsemő és Gyermekosztályán szerveztek karácsonyi ünnepséget az ápolást igénylő kisgyermekek és szüleik részére.

Ismételten megtekinthető lesz a Hópehely hercegnő meséje

2016.12.14

A nagy sikert arató Hópehely hercegnő c. mesejátékot december 17-én, szombaton 10 órától újra műsorra tűzi a székesfehérvári Vörösmarty Színház. Kricsár Kamill kedves, fordulatos, meglepetéseket rejtő darabjára szeretettel várnak kicsiket és nagyokat egyaránt!

Jelmezbemutatót tartottak Zoób Kati szalonjában

2016.12.12

A Vörösmarty Színház Jelmezbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartott a Csehov Három nővér c. produkciója kapcsán Zoób Kati Divatház Szalonjában december 7-én. Az eseményen izgalmas információkat ismerhettünk meg a jelmezkölteményekről, melyeket egy-egy előadás formájában is felelevenítettek a színészek.

Csaknem száz iskolás a Vörösmarty Mihály szavalóversenyen

2016.12.01

Három különböző kategóriában is megmérethették magukat a versekért rajongó diákok a megyei szavalóversenyen. A rendezvényre a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában került sor. Az esemény lezárásaként a résztvevők közösen koszorúzták meg Vörösmarty Mihály szobrát, így tisztelegve a 216 évvel ezelőtt, ezen a napon született író, költő előtt.

Táncos forgatag Sárbogárdon

2016.11.30

Egész estés táncos eseményen vehettek részt szombaton a József Attila Művelődési Központban a város lakói. A korábbi évekhez hasonlóan a közönség most is teltházzal ajándékozta meg a fellépő táncosokat.

Újraértelmezték Bartók Béla színpadi műveit

2016.11.28

A Bartók újratöltve! diákpályázat nyertesei a zeneszerző újragondolt színpadi műveit mutatják be december 20-án az Átrium Film- Színházban. A csodálatos mandarin című művet a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai viszik színre.

Idén a Cserta család vehette át a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat

2017.01.24

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Vörösmarty Színházban rendezett gálán hat fehérvári iskola diákjai szavalták el a Himnuszt, majd felhangzott Kodály Zoltán három vegyeskari műve, a zeneszerző születésének 135., halálának 50. évfordulójára emlékezve, valamint bemutatták Szirtes Edina "Mókus" egyedülálló három tételes etno-szimfonikus művét is. Az ünnepségen Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője mondott köszöntőt.

A Döntés: Egy kiállítás, ami a jó és a rossz közötti választáshoz is segítséget nyújt

2017.01.23

Székesfehérváron január 22-én, a Magyar Kultúra Napján nyílt meg A Döntés című kiállítás a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában, mely Somogyi Győző 127 festményét, valamint Párkányi Raab Péter 66 fotográfiáját vonultatta fel.

Szikora János újra indul az igazgatói posztért

2017.01.20

Székesfehérvár közgyűlése pénteken pályázatot írt ki a Vörösmarty Színház igazgatói posztjára. A teátrum jelenlegi igazgatójának megbízatása július 31-én jár le.

Birkás István festőművésznek életmű-kiállítása nyílik Dunaújvárosban

2017.01.18

Birkás István, a hetvenéves festő életműveiből „Mostani Lélekfestészet - Birkás István 70” címmel nyílik kiállítás pénteken a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben.

Sötétbe borul a Csók István Képtár – Hamarosan megnyílik „A Döntés” című kiállítás

2017.01.17

Január 23-tól lesz látogatható a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában a Somogyi Győző 127 festményét, valamint Párkányi Raab Péter 66 fotográfiáját, fény-, tér- és illatinstallációját felvonultató „A Döntés” című kiállítás Székesfehérváron.

Elindult a jelentkezés a Fejér Megyei Diáknapokra

2017.01.11

A Fejér Megyei Művelődési Központ 2017 március 31-től április 2-ig rendezi meg Székesfehérváron a háromnapos rendezvényt. A kulturális esemény újítása, hogy a diákszínpadhoz hasonlóan a népszerű könnyűzene kategória indulói is két napon át szerepelhetnek a Diáknapok színpadán.

60 éve működik a megye legrangosabb alkotóköre

2017.01.09

Idén ünnepli alapításának 60. évfordulóját a Derkovits Képzőművészeti Kör, mely 14-es taglétszámával Fejér megye legrégebbi és legrangosabb alkotókörének számít.

Magyarországi ősbemutató a Vörösmarty Színházban

2016.12.30

A Vörösmarty Színházban január 21-én kerül bemutatásra az Apák és fiúk című színmű. Brian Friel darabja a magyarországi ősbemutató lesz Bagó Bertalan rendezésében.

A Művészetek Háza önkéntes munkára hívja a diákokat

2016.12.27

2017-ben is iskolai közösségi szolgálatra várják a tanulókat a Művészetek Háza és a M-ART Kulturális Egyesület. Az intézmény különböző programjai közül a szakmai és családi rendezvényeken, kiállításokon vagy akár a Fejér Megyei Diáknapokon is közreműködhetnek segítőként a tanulók.

Nincs ünnep a kisangyalok nélkül

2016.12.16

Szeretettel várják az ünneplő közönséget a Városház téren december 18-án a Fehérvári kisangyalok vasárnap esti előadására. Csaknem ötszáz városi általános iskolás fog fellépni Székesfehérvár díszbe öltözött Belvárosában. A szebbnél szebb karácsonyi dalok sorát egy kánon is színesíti majd.

Oktatási díjat kapott a Székelyföldi Verstábor

2016.12.14

Az MMA 2016. évi oktatási díját a Varga Sándor Székelyföldi Verstábornak ítélte oda a fiatal generációk „szellemi” útbaigazításának elismeréseként. A díjat Varga Anna, a versek szeretetét nekik átadó nagyszerű kezdeményezés névadójának lánya vette át.

Könyv jelent meg a Középkori Romkert történetéről

2016.12.04

Péntek délután mutatták be a Szent István Király Múzeum kiadásában megjelent Középkori Romkert történetéről szóló kötetet a Csók István Képtárban. A tanulmánykötet 1938-tól napjainkig ismerteti a Romkert sorsát.

Bált szerveznek a Finn Köztársaság 99. évfordulójának tiszteletére

2016.11.30

A szombat estére tervezett bál az Iszkaszentgyörgy Finnugor Kulturális Főváros 2016 program során megvalósult események záró rendezvényeként szolgál.

20 órán át olvasták a Bibliát

2016.11.29

Ötödik alkalommal is megrendezték az országos szinten páratlan fehérvári eseményt. A különböző felekezetek együttműködésén alapuló maraton vasárnap éjfél előtt ért véget.

Korszerűsített, mégis klasszikus a Figaro házassága

2016.11.16

A Figaro házasságát november 5-én mutatták be a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, és a hónap folyamán még öt, decemberben pedig további három alkalommal tűzi műsorra a teátrum.