2024.06.17, Hétfő

25 éves jubileumát ünnepli a Székesfehérvári Művészek Társasága

mti

2017.09.03. 12:36

Ennek alkalmából szeptemberben egyéni és csoportos tárlatokkal invitálják a közönséget a város galériáiba, képtáraiba, művelődési házaiba.

A város önkormányzatának közleménye szerint az alapító tagokat a társaságban ma nyolc kortárs alkotó képviselik: Bauer István, Bukovácz Lajos, Ecsedi Mária, Hegedűs 2 László, Jónás Attila, Pinke Miklós, Végvári Beatrix és az alapításkor megválasztott és azóta többször újraválasztott elnök, Ujházi Péter. Ma több mint negyven rendes és két tiszteletbeli tagot számlálnak a helyi művészek.

A társaság negyedszázados jubileumát öt kollektív tárlattal - négy Székesfehérváron és egy Budapesten - és három egyéni kiállítással ünneplik meg jövő héttől.

Ecsedi Mária képzőművész könyvbemutatóval egybekötött kiállítását szeptember 6-án, szerdán Szele Bálint irodalomtörténész, műfordító nyitja meg a Vörösmarty Színház galériájában.

Csütörtökön a Vörösmarty Társaság termében Az, ami hasznos címmel nyílik meg Revák István festőművész kiállítása Pálfalvi András költő ajánlásával, majd A Szabadművelődés Házába várják a művészetkedvelőket, ahol először tekinthető meg a Dobozművek és egyéb rendhagyóságok című csoportos tárlat, amit Borsos Lőrinc festő, grafikus nyit meg.

Pénteken három csoportos tárlat nyílik meg: a Külvilág - a szabadtéri elektrografikai kiállítás a Városház téren lesz látható, az Új Magyar Képtárban az Átiratok című válogatás a Székesfehérvári Művészek Társaságának parafrázisait mutatja be, míg a Társaság Önarcképeit a Pelikán Galériában állítják ki.

A társaság által felajánlott művekből szeptember 16-án jótékonysági árverést tartanak a Fehérvári Heti Betevő javára a Pelikán Galériában.

Az ünnepségsorozat ezzel nem ér véget, hiszen szeptember 22-én, Budapesten, a Bartók 1 Galériában mutatkoznak be a székesfehérvári művészek, majd október 20-án Miklós János keramikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

 

Forrás: mti

KultúraSzékesfehérvárkiállításévfordulóképzőművészet2017 szeptemberSzékesfehérvári Művészek Társasága