2024.03.29, Péntek

Megnyílt a 19. Aranybulla Művészeti Napok Fehérváron

szekesfehervar.hu

2018.08.25. 13:15

Éltes Barna, sepsiszentgyörgyi szobrászművész KAPU című kiállításának megnyitójával kezdetét vette a 19. Aranybulla Művészeti Napok az Öreghegyi Közösségi Házban.

Hirdetés

Az este a Budapest Ragtime Band koncertjével folytatódott a kertben, ahol szombaton 21 órakor Hevesi Tamás lép fel. A megnyílt tárlat az intézmény nyitvatartási idejében szeptember 19-ig látogatható.

Az Aranybulla Művészeti Napokat 1999 óta az Öreghegyi Közösségi Ház egykori igazgatója, Tóth István ötlete nyomán rendezik meg minden év augusztusának utolsó napjaiban. Az ötletgazda egyfajta áthidaló rendezvénynek szánta a programokat a nyári fesztiválidőszak és az iskolakezdés közötti időszakban.

Éltes Barna, sepsiszentgyörgyi szobrászművész a szakralitáson és a néprajzon keresztül mutatja be a kapu fogalma köré csoportosítható jelenségeket, gondolatokat az Öreghegyi Közösségi Házban rendezett tárlatán- mintegy harminc munkán keresztül, a tenyérnyi kisplasztikáktól a nagyobb méretű művekig. Az alkotónak a Magyar Képzőművészeti Egyetem elvégzését követően az elmúlt tizenöt évben kilenc egyéni tárlata volt, jelenleg a Székely Nemzeti Múzeum farestaurátora.

Nagyon örülök annak, hogy ismét egy szép és színvonalas kiállításnak adhat otthon az Öreghegyi Közösségi Ház. Ezzel is gyarapítjuk Székesfehérvár művészeti életét.” - emelte ki köszöntőjében Östör Annamária, önkormányzati képviselő.

 

Arról is szólt, hogy az augusztus 17-i Közgyűlés a 2022-es esztendőt az Aranybulla emlékévévé nyilvánította, Öreghegyen pedig hagyományosan minden évben megünneplik az Aranybullát.

Hagyomány, egyszerűség, csend” - ezekkel a szavakkal jellemezte Éltes Barna kiállítását Filep Sándor, festőművész.

 

A fiatal alkotót érezhetően megérintette a posztmodernség szelleme, - mint mondta - ő azonban vallásosan jelenik meg ebben a világban.

A művész ma egy kis erdélyi faluban éli a mindennapjait, ami szintén hatással van az alkotásaira, az erdélyi lét szerves részét képezi a művészetének. Éltes Barna eddigi kiállításaival nyomot hagyott a világban.” - emelte ki Filep Sándor.

Az Aranybulla Művészeti Napok pénteken este a Budapest Ragtime Band koncertjével folytatódott, szombaton 21 órától pedig Hevesi Tamás lép fel.

Galéria

KultúraSzékesfehérvárFejér megyeÖreghegyi Közösségi HázszobrászművészAranybulla Művészeti NapokÉltes BarnaHevesi Tamás