2024.04.18, Csütörtök

Szombaton nyílik a székesfehérvári Szent István Király Múzeum új tárlata

szekesfehervar.hu

2018.08.07. 15:11

A Királyi Napok rendezvénysorozatának második napján, augusztus 11-én, szombaton 14 órakor nyitják meg az „akit Jeruzsáleminek nevezünk” - II. András élete és uralkodása című kiállítást a Szent István Király Múzeum Rendház épületének dísztermében.

Hirdetés

A kiállítás megtekinthető augusztus 11-december 31-ig, hétfőtől vasárnapig, 10 és 18 óra között.

II. Andrással nem volt kegyes a történelem: könnyelmű, az ország javait és birtokait nyakló nélkül osztogató, gyengekezű uralkodó képét hagyta ránk. II. Andrásnak ez az ábrázolása évszázadokon át makacsul tartotta magát. Csak a legutóbbi időben kezdik árnyaltabban látni őt és művét.

Gyengekezű uralkodó aligha lehetett, ha harminc éven át irányíthatta az országot. Ízig-vérig modern uralkodó volt, az újdonságok csigázták képzeletét. Az álmokhoz sok pénz kell, II. András gyakran került pénzszűkébe, megreformálta hát a gazdaság rendszerét, és a terményadókról egyre inkább áttért a pénzadókra. Öt gyermeke közül Béla IV. Béla néven követte őt a trónon, és lett a tatárjárás után a második honalapító. Erzsébet lányában az Árpád-ház negyedik szentjét tiszteli az egyház.

KultúraSzékesfehérvárFejér megyekirályi napokSzent István Király MúzeumtárlatII. András