2024.07.22, Hétfő

Matl Péter szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás Székesfehérváron

MTI

2018.09.14. 15:50

Matl Péter kárpátaljai szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtökön Székesfehérváron, a Szabadművelődés Házában.

A megnyitón Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy Matl Péter az alkotásain keresztül óvja és segíti a magyar kultúrát. "Művei láttán kétség sem férhet ahhoz, hogy számára elsőbbséget élvez a család- és a haza szeretete, mint azt témaválasztásai is bizonyítják" - fogalmazott.

Szilágyi Péter példaként hozta fel "a sokszor meggyalázott, de mindig újjászülető" Honfoglalás emlékművet a Vereckei-hágónál, a Nemzeti összetartozás emlékművét Ópusztaszeren vagy a tárlaton is kiállított Gulág-sorozatot.

Rámutatott, hogy lehetetlen lenne mindezeket hit nélkül létrehozni. Köszönetet mondott a művésznek azért, hogy alkotásaival a nemzet tagjait hitében erősíti és bátorítja.

Kocsis Balázs restaurátor-szobrász megnyitóbeszédében elmondta, hogy látta alkotás közben a művészt, aki szerinte úgy bánik az anyaggal, ahogy egy igazi mesterhez illik. Nem véletlen, hogy bármit képes megmunkálni, legyen az fa, kő vagy bronz.

Matl Péter úgy vélte, amennyiben a művek elérnek az emberek szívéhez, akkor a szobrász jól dolgozott.

Elmondta, hogy öt éve fiával közösen nemzetközi szobrásztáborokat szerveznek, hogy megmutathassák: itt vannak és alkotnak. A kész műveket kárpátaljai kistelepüléseknek ajándékozzák, hogy a poros utak mellett egy-egy téren virágok, padok és egy modern szobor álljon - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy eddig 22 település kapott szobrot, s így egyfajta "szoborút" jött létre Galíciától a magyar határig, de már Nyíregyháza és az ukrán határ között is áll két alkotás.

Matl Péter szobrász, grafikus 1960-ban született Munkácson. 1975-ben fejezte be a munkácsi magyar tannyelvű középiskolát. 1975-1979 között elvégezte az Ungvári Iparművészeti Szakiskola kerámia művészeti szakát. 1980-tól gimnáziumi tanárként dolgozott és a Kárpátaljai Művészeti-termelési Kombinát dekoratőre és monumentalista képzőművésze volt. 1995-től tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságnak. 1999-től tagja az Ukrán Képzőművészeti Szövetségnek. 2013-tól a Pro Arte-Munkács Civil szervezet elnöke.

Művészeti tevékenysége 1970-ben kezdődött. 1996-ban megnyerte a Magyarok Világszövetsége által kiírt millecentenáriumi szoborpályázatot - Vereckei Honfoglalási Emlékmű a magyarok bejövetelének 1100. évfordulójára. Az utóbbi 20 évben többnyire köztéri szobrokat készít fából, kőből, bronzból, díszkutakat, egyházi oltárokat és szobrokat alkot.

KultúraSzékesfehérvárkiállításFejér megyeSzabadművelődés HázaszobrászművészMatl Péter