2024.03.29, Péntek
Félelmekről, egyedül maradásról és elmúlásról a tánc nyelvén a Székesfehérvári Balettel
szekesfehervar.hu

Félelmekről, egyedül maradásról és elmúlásról a tánc nyelvén a Székesfehérvári Balettel

szekesfehervar.hu

2019.10.03. 08:00

A Balett Színház idei évadának első bemutatójára október 16-án lesz a Vörösmarty Színházban. A Homokrajzok című előadásban három kortárs balettet, táncverset láthat majd a közönség. Az új etűdök közül kettőt – Homokrajzok és Félhomály – Egerházi Attila balettigazgató koreografál, a harmadik, az Eltűnőben című rész pedig Kristian Ole Tangen norvég vendég koreográfus rendezésében kerül színpadra.

Hirdetés

Tizenhárom táncossal és hét gyakornokkal kezdte meg az évad munkáját a balettszínház augusztusban. Az első bemutató a Homokrajzok című előadás három egyfelvonásos kortárs balett, a Vörösmarty Színházban lesz október 16-án. A Félhomály című rész a félelmeinket jeleníti meg, az Eltűnőben az emberi kapcsolatok törékenységéről, sérülékenységéről mesél – a norvég Kristian Ole Tangen rendezésében –, a Homokrajzok pedig költői képet rajzol az elmúlásról.

 

 

Nem szavakkal, hanem testbeszéddel kezdődött a sajtótájékoztató: a táncosok két részletet mutattak be a készülő előadásból. „Innentől kezd nagyon izgalmas lenni a történet.” – fogalmazott Brájer Éva alpolgármester, és arról beszélt, hogy a balettszínház elindulásáról szóló döntés után elkezdődött a komoly munka, amiből a tavalyi évad előadásaiban kaphatott képet a közönség – a mostani évad pedig ezek után még lenyűgözőbbnek ígérkezik. A nyári sajtótájékoztatón bemutatott új táncművészek mellé új koreográfusok is érkeznek, így az ő művészi elgondolásaik újabb kalandokat ígérnek az élet különböző megközelítéseinek a tolmácsolásában, nagyon érdekes zenékkel párosítva, fejezte ki az alpolgármester.

 

 

Ebben a formában új a repertoárban a Homokrajzok, mondta Egerházi Attila balettigazgató a három egyfelvonásosról, és hozzátette, hogy először dolgoznak vendég koreográfussal: „Nagyon fontos az, hogy olyan művészi laboratórium jöjjön itt létre a Székesfehérvári Balett Színház révén, amely egy befogadó laboratórium – az egyedüli vízválasztó a minőség.” Műfajilag a verstáncokhoz sorolta az est darabjait, és felhívta a figyelmet az izgalmas, sokszor eklektikus, nagyszerű zenékre is.

 

 

Kristian Ole Tangen norvég koreográfus rendezi az egyik etűdöt a háromból: az ő darabja korábban készült, mondta el, és a cím az önmagunkban megélt kettéválást, illetve a valaki mástól való elválást is jelenti ebben az alkotásban. A mozdulatokkal megfogalmazza azt a magányt is, amit akár közösségben is megélhetünk, mindennapi, akár az utcán látható gesztusokkal is élve, törekedve a természetességre a koreográfiában. Az északi, skandináv jelleg a tánc esztétikájában tetten érhető – a nyugodtságban, a befelé fordulás megjelenítésében, amit a norvég kultúra magában hordoz, mondta el a vendég művész.

 

 

A Homokrajzok előadásról:

Az Egerházi Attila által táncverseknek is nevezett darabok mindegyike olyan kérdésekről beszél a tánc nyelvén, amelyek sokunkat foglalkoztatnak. Az első, a Félhomály című félelmeinkről szól, arról az állapotról, amikor az ember nem látja tisztán az őt körülvevő dolgokat a maguk valójában. A félhomály előhívja a sötétben rejtőző démonokat; az álarcok, amelyeket az ember addig viselt, lehullanak, nem védik többé, nem rejtik el valódi arcát.

Az előadásokra jegyeket és bérleteket személyesen az Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénztárában, a Vörösmarty Színházban lehet váltani, online pedig a balettszínház honlapján.

Az Eltűnőben címet viselő, költői hangvételű mű az emberi kapcsolatok törékenységéről, sérülékenységéről mesél. Ez lesz az első olyan bemutató, amelyet vendég koreográfus készít a társulat számára: a norvég Kristian Ole Tangen nyolc táncművészre álmodta meg a darabot. A tehetséges, fiatal koreográfus a Spin Off Táncstúdió végzett tanulmányai után két évet töltött az oszlói Nemzeti Művészeti Akadémián, majd a Barcelonában működő IT Dansa társulatnál dolgozott. Részt vett több fesztiválon és versenyen. Első önálló koreográfiáját Egerházi Attila meghívására a South Bohemian Ballet számára készítette 2016-ban – ennek a fehérvári társulatra szabott változatát láthatja a közönség a bemutató első részében.

Az est címadó darabja, a Homokrajzok, amelynek Egerházi Attila a rendezője és a koreográfusa. A mű költői képet rajzol az elmúlásról, miközben a táncosi lét tiszavirág életű mivoltáról is szól. A tánc – lényegét tekintve – mozdulatrajzok összessége a térben, amelyek olyanok, mint a vízre rajzolt vonalak, vagy a homokba írt szavak, amelyet az idő vagy egy óvatlan lépés elporlaszt – fogalmaz a rendező az alkotásról.

Az idei évadban már bérletes formában is megnézheti a közönség az előadásokat. A Homokrajzok című kétfelvonásos táncestet a 14 éves kortól, felnőtteknek ajánlott PremiereBalett és Allegro bérletekben játsszák majd a Vendégségben Kafkánál című táncos videóklip és a Rómeó és Júlia című táncdráma mellett. Ezen kívül a 7–13 éveseknek szól a Hattyú és Varázsló bérlet, amelyekben a tavaly bemutatott, telt házak előtt játszott Diótörő és a májusra tervezett Aladdin című mesebalett kapott helyet, utóbbit ugyancsak vendégművész, Nemes Zsófia koreografálja.

KultúraSzékesfehérvári Balett SzínházFejér megyeVörösmarty Színház táncHomokrajzok