2020.02.27, Csütörtök

Hirdetés

Három 1956-os emlékhelyen is tisztelgett Székesfehérvár diáksága a hősök előtt
szekesfehervar.hu - Fotó: Molnár Artúr

Három 1956-os emlékhelyen is tisztelgett Székesfehérvár diáksága a hősök előtt

szekesfehervar.hu

2019.10.22. 19:00

Iskolai megemlékezésekkel tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt kedden délelőtt Székesfehérváron. Az intézmények diákjai az Ötvenhatosok terén, a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél és a Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál adtak ünnepi műsort, felidézve az országos és a fehérvári eseményeket verssel, zenével, a történések megjelenítésével. A megemlékezéseket koszorúzás és főhajtás zárta.

Hirdetés

Hagyományosan az iskolai megemlékezésekkel kezdődtek a város ünnepi programjai az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére.

Az Ötvenhatosok terén a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája adott emlékező műsort. A 10. C osztály diákjai egy család gondokkal terhelt, tragikus sorsán, kiemelten az apa forradalmi felemelkedésén, egyéni küzdelmén és kivégzésén keresztül mutatták be a szabadságharc kitöréséhez vezető utat, a forradalom napjait és a kegyetlen megtorlást.

 

 

A dalokkal, az eredeti ’56-os hangfelvételekkel, versekkel és prózai elemekkel tűzdelt előadásban elhangzott: október 23-a a bátorság, az öntudat és a győzelem napja, amely világosan megmutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt.

 

Az emlékünnepség néma koszorúzással zárult. Közös koszorút helyezett el az emlékműnél Mészáros Attila önkormányzati képviselő, Pálffy István, a Fejér Megyei Közgyűlés tagja és Bartus Tamás, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának osztályvezetője.

 

 

A Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél Schnee Zoltánné, a Tóvárosi Általános Iskola igazgatója ünnepi beszédében Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, költőt idézte: „Az embert ki lehet szakítani a hazájából, a hazáját azonban nem lehet kiszakítani az emberből.” – az ünnepről pedig azt is kiemelte, hogy egy független jogállamban valósulhat meg, és a forradalomnak köszönhető, hogy Magyarországra pozitívan, független országként tekint a világ. Az iskolások műsora egy régi bőröndben talált 1956-os naplóbejegyzésekre épült, amit mai fiatalok olvasgatnak a padláson.

 

 

Az október 23-ától kezdődő történések felidézése mellett versek és zenék gazdagították a megemlékezést. A rendezvényen részt vett Mészáros Attila önkormányzati képviselő és Dr. Horváth-Noszkó Zsolt, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Hatósági Főosztály Gyámügyi és Igazságügyi Osztály osztályvezetője.

 

 

A Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál hagyományosan a Ciszterci Szent István Gimnázium emlékezett. A műsor képet adott a korszakban megvalósuló diktatúráról, és a hősökre irányította a hallgatóság figyelmét.

 

 

Balsay István, az iskola egykori diákja kilenc évesen élte meg az ’56-os eseményeket – az akkori történésekre visszaemlékezve Camus szavait idézte: „(…) csak úgy maradhatunk hűek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol – még közvetve sem – igazoljuk a gyilkosokat.” – ebben pedig nagy szerepe van az emlékezésnek és az emlékeztetésnek. Brückner Á. Előd, az iskola tanára is átélte a történelmi napokat – Mindszenty bíboros irgalmas, korrekten józan és jövőtervező beszédét és sorsát felidézve azt mondta a diákoknak, hogy óriási örökséget hagytak maguk után a forradalom hősei és mártírjai.

 

 

Az ünnepségen részt vett Mészáros Attila önkormányzati képviselő és dr. Szabó Aliz, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Műszaki Engedélyezési, Fogyasztóvédelmi és Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetője.

A városi megemlékezések koszorúzással zárultak, a résztvevő közéleti személyek, intézményvezetők mellett koszorút helyeztek el a politikai pártok, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete, a Fejér Szövetség és Magyarok Világszövetségének a képviselői.

Október 23-án, szerdán 9 órakor Skorka Károly újságíró és költő emléktábláját avatják a Fejér Megyei Hírlap Ady Endre utcai épületénél, majd 16 órától a Városház téren kezdődik az ünnepi megemlékezés.

Kultúra1956SzékesfehérvárFejér megyemegemlékezés