2024.04.27, Szombat
Évadnyitó a Vörösmarty Színházban - 25 éves évfordulóját ünnepli az önálló társulat
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Évadnyitó a Vörösmarty Színházban - 25 éves évfordulóját ünnepli az önálló társulat

szekesfehervar.hu

2019.09.02. 17:54

A Vörösmarty Színház 2019/2020-as évadában olyan klasszikusokat láthat a közönség, mint a Játék a kastélyban, a Rómeó és Júlia, vagy a Mágnás Miska és két magyarországi ősbemutatóra is sor kerül. Az évadnyitón Szikora János igazgató megemlékezett arról, hogy a színház ebben az évadban ünnepli önálló társulata megalakulásának 25. évfordulóját.

Hirdetés

1995 júniusában a városi önkormányzat lehetővé tette, hogy tíz fiatal színésszel (Brunner Márta, Fehér Adrienn, Horkay Péter, Németh Attila, Szabó P. Szilveszter, Szomor György, Tihanyi Lívia, Várfi Sándor, Zakariás Éva, Závodszky Noémi) létrejöjjön a színház önálló társulatának magja.

A jubileumi évadnyitón egy 15 perces kisfilmmel idézték fel az önálló társulat történetét, a filmben megszólaltak a színház korábbi vezetői, Szurdi Miklós, Vasvári Csaba és Quintus Konrád, valamint olyan legendás színészegyéniségek, mint a 2005-ben elhunyt Kállay Ilona. A filmvetítést követően köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester jó döntésnek nevezte, hogy Nagy István polgármester annak idején felvállta egy ilyen horderejű döntés felelősségét, ami óriási elköteleződést jelent a fenntartó önkormányzat részéről.

 

 

"A magyar színháztörténet egyik legfontosabb városában vagyunk, ezért is érthetetlen, hogy korábban nem volt önálló társulata a városnak. Amikor a döntés megszületett, nagyon nehéz időszakban volt a város, a szocialista nagyipar összeomlása éreztette hatását, ennek ellenére előremutató döntést hozott az önkormányzat. Belátták, hogy nem tud erősödni a város gazdaságilag sem, ha nincs mellette a kultúra és a sport, ami képes közösséget formálni. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki közszereplőként, vagy színházi emberként adta a tudását, lelkesedését, kitartását ehhez az építkezéshez."  - fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester.

 

 

Závodszky Noémi a kezdetektől, 25 éve tagja a Vörösmarty Színház társulatának, a színésznőt virággal köszöntötte Szikora János színházigazgató és Cser-Palkovics András polgármester.

Az évadnyitón Szikora János igazgató elmondta, hogy az elmúlt évek során sokat tettek annak érdekében, hogy a színház repertoárjába olyan színdarabok is belekerüljenek, amelyekkel a néző addig Fehérváron sohasem találkozott. "Évről évre növekszik a bérletvásárlóink száma - több mint 16 ezer bérletesünk van - úgy is, hogy minden évben van néhány ember, aki inkább jegyeket vesz arra az általa kiválasztott darabokra. A színház ma már három lábon áll: a kőszínház kínálatára, az ifjúsági darabokra és a Pelikán Fészekre alapozzuk működésünket." - fejtette ki az igazgató.

 

 

 Az új évadban három színész csatlakozott a társulathoz: Seres Zoltán, Imre Krisztián és Ladányi Júlia.

Szikora János igazgató elmondta, hogy a nagyszínpadon vígjátékkal indul az évad, a műfaj klasszikusa Molnár Ferenc Játék a kastélyban című művét Szikora János viszi színpadra. Ezt követi Shakespeare halhatatlan remekműve a Romeo és Júlia, amelyet Hargitai Iván visz színre. Láthatjuk a kőszínházban Szabó Magda talán legjobb, és mégis legritkábban játszott darabját „Az a szép fényes nap”-ot is. 2020 márciusában pedig a Trianon című dokumentum dráma magyarországi ősbemutatójára kerül sor Szikora János rendezésében. A bemutatók sorát a Mágnás Miska zárja. 

 

 

A Vörösmarty Színház 2019/2020-as évadában olyan klasszikusokat láthat a közönség, mint a Játék a kastélyban, a Rómeó és Júlia, vagy a Mágnás Miska és két magyarországi ősbemutatóra is sor kerül. 

A nagyszínpadon bónusz előadással is kedveskednek a nézőknek. Az Operaház 2019/2020-ra keresztény évadot hirdetett, ehhez Karol Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa színdarabjával kapcsolódik a Vörösmarty Színház. II. János Pál pápáról kevesen tudják, hogy fiatal korában amatőr színjátszó volt, és kiváló színdarabokat is írt. Ezek közül „Az aranyműves boltja” igazi remekmű, számos országban bemutatták már.

A Kozák András Stúdióban Závada Pál a Vörösmarty Színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát. Szintén itt látharó Oleg és Vladimir Presnyakov darabja, a Csónak, avagy az özönvíz előtt is.

Galéria

KultúraVörösmarty Színház SzékesfehérvárFejér megyeévadnyitó