2024.06.25, Kedd

Főhajtás Fehérváron a háborúkban elesett katonák emléke előtt

szekesfehervar.hu

2018.05.27. 10:00

A háborúkban elesett magyar katonák és életüket vesztett civilek előtt tisztelgünk a Hősök Napján. Az országos kezdeményezéshez hagyományosan csatlakozott Székesfehérvár városa, pénteken a katonatemetőkben tartottak néma koszorúzásokat. A megemlékezések a hétvégén is folytatódnak.

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartjuk azokra a katonákra és civilekre emlékezve, akik életüket áldozták Magyarországért. Először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe a Hősök Napját, melyet 1945-től, a kommunista időszakban nem tartottak meg. A rendszerváltoztatás után újra megtartották a tiszteletadást, melyről 2001-től ismét törvény rendelkezik.

 

 

Délelőtt az Izraelita temetőnél tartottak megemlékezést, ahol Molnár Tamás tanácsnok, Wilmek Tibor, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, a Fejér Megyei Kormányhivatal képviseletében Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetője és Sándor Zsolt dandártábornok, az MH ÖHP megbízott szárazföldi haderőnemi főnöke koszorúzott. A Rác temetőben is koszorúztak, ahol Viza Attila önkormányzati képviselő, Wilmek Tibor, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, a Fejér Megyei Kormányhivatal képviseletében Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetője és Sándor Zsolt dandártábornok, az MH ÖHP megbízott szárazföldi haderőnemi főnöke volt jelen.

Délután a Hosszútemetőben emlékeztek, ahol Földi Zoltán bizottsági elnök, Wilmek Tibor, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke és Mucsi István ezredes, az MH ÖHP Híradó, Informatikai és Információvédelmi Főnökség főnöke koszorúzott. Szentlélek katonatemetőben is emlékeztek a hősökre, koszorút helyezett el Horváth Miklós Csaba bizottsági elnök, Törő Gábor országgyűlési képviselő és Mucsi István ezredes, az MH ÖHP Híradó, Informatikai és Információvédelmi Főnökség főnöke. A Repülős és Ejtőernyős emlékműnél zárult a pénteki program, az emlékezés virágait Horváth-Tancsa Ágnes tanácsnok, Wilmek Tibor, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke és Sáfár Albert dandártábornok, az MH ÖHP Légierő Haderőnem főnöke helyezte el.

A méltósággal teli tiszteletadásokon díszőrök, koszorúvivők és a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar működött közre.

A megemlékezések a hétvégén is folytatódnak. Május 26-án, szombaton 18.30 órakor a Donát és Zobori utca kereszteződésében található emlékkeresztnél Róth Péter alpolgármester képviseli Székesfehérvár Önkormányzatát, míg május 28-án, vasárnap 12.00 órakor Székesfehérvár Belvárosában, a Hősök terén tartanak néma koszorúzást, többek között Mészáros Attila alpolgármester részvételével.

KultúraSzékesfehérvármegemlékezésFejér megyekatonaHősök Napjaháború