2024.05.25, Szombat

Hatodik alkalommal hívta a magyar gyapjú iránt érdeklődőket, gyapjúval foglalkozó szakembereket országos találkozóra a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szombaton, a Rác utcai Skanzenbe.

Az országos, sőt nemzetközi esemény célja a gyapjú kézi feldolgozásának ismertetése, illetve a hazai gyapjú, mint nyersanyag népszerűsítése.

A fesztivál alapötlete Füzes Zsuzsannától, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjától származik, amelynek a magyar gyapjú népszerűsítése a kiindulópontja. Tevékenységünk során azt tapasztaltuk, hogy ezt a kiváló alapanyagot manapság már alig használják. Mi, az őshonos, úgynevezett cikta-fajtát használjuk, műveinkből kiállításnyi anyag gyűlt már össze. Sokan idegenkednek tőle, pedig külföldön, jellemzően Spanyolországban vagy Erdélyben szívesen vásárolják a csípősebb, durvább anyagú rackagyapjakat, míg a magyar, merinoi finomságú anyagokat nem ismerik.” - mondta el Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke, aki hozzátette; az általuk „Alkoss szabadon gyapjúból!” - szlogennel kiírt pályázat fődíját Fóris Anna nyerte el, aki saját kisfiának készített gyapjúpaplant.

A kézműves szakmai nap során előadásokkal, kiállításokkal, divatbemutatójával és mesterség-bemutatókkal is várták a látogatókat, a fesztivál díszvendége volt Yntimak Abduldaev, kirgiz népi iparművész.

Galéria

KultúraSzékesfehérvárgyapjúFehérvári Kézművesek EgyesületeVI. Magyar Gyapjúfesztiválkézműves szakmai nap