2024.03.29, Péntek
Útjára indul a Fejér menetszázad
szekesfehervar.hu

Útjára indul a Fejér menetszázad

szekesfehervar.hu

2019.02.16. 21:00

A Magyar Tartalékosok Szövetsége 2019-ben XIX. alkalommal szervezi meg a Doni Hősök Emléktúrát, amelynek résztvevői valós teljesítménnyel tisztelegnek a Don kanyarban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba esett honvédek előtt.

Hirdetés

A Magyar Tartalékosok Szövetsége az 1943. január 12-i urivi áttörés emlékére, tisztelegve az elhunytak emléke előtt emlékmenetet szervez immár XIX. alkalommal.

A rendezvénysorozat fővédnöke a honvédelmi miniszter. Az országos emlékmenet elsőként Veszprém megyében volt január elején, és Fejér megyében zárul február 21-én, csütörtökön a FEJÉR menetszázad menetelésével.

Az egy napos program a Fekvő katona emlékmű előtt 9.00 órakor indul Székesfehérváron. A Hősök terén megalakul a menetszázad. Az egységzászló átadását és megáldását követően a harcban elesett katonák emléke előtt koszorúzással tisztelegnek, majd dobszó mellett elindul a gyalogmenet. A középiskolások, jelenleg szolgáló és tartalékos katonák, honvéd hagyományőrzők által alkotott század dobszó mellett vonul végig a városon. A Fő utcán végighaladva érkeznek a Zichy ligetbe, ahol gyertyát gyújtanak a 17. honvéd gyalogezred emlékművénél, majd továbbmenetelnek a laktanyákig.

A doni hősökre emlékezők következő állomása Zámoly lesz. 1945-ben a Zámolyi-medencében 1945 januárjában Magyarország legnagyobb páncélos csatáinak egyikére került sor, amelyben közel 400 harckocsit lőttek ki, és több mint ezer katona vesztette életét. A falu közössége a településen lévő magtárban állított emléket az elesetteknek. A csütörtöki menetszázad az egykori harcokról egy rövid történelmi összefoglalót hallgat meg, majd gyalogosan indul tovább Sárkeresztesre. A világháborús emlékműnél gyertyát gyújtanak, koszorúznak, és a helyszínen lezajlott harcokról rendhagyó történelem óra keretében bővíthetik ismereteiket.

A "Fejér menetszázad” előreláthatóan 16 óra körül érkezik vissza Székesfehérvárra, ahol a Hosszútemetőben megemlékezéssel, a résztvevőknek szóló emléklapok átadásával zárul.

KultúraFejér megyeMATASZDon kanyar emlékmenetDoni Hősök EmléktúrahonvédFejér menetszázad