2024.04.19, Péntek
A tánc világnapja - Gálaesttel és díjátadóval ünnepelnek hétfőn Budapesten
pixabay - illusztráció

A tánc világnapja - Gálaesttel és díjátadóval ünnepelnek hétfőn Budapesten

MTI

2019.04.29. 16:48

Gálaesttel és díjátadóval ünnepli a tánc világnapját a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége (MTSZ) a Müpa Fesztivál Színházában hétfőn este.

Hirdetés

A világnapot, amely a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapjához kötődik, 1983 óta minden évben április 29-én ünneplik.

Vincze Balázs balettművész, koreográfus, a Pécsi Balett művészeti vezetője a világnap alkalmából tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gálaműsorban ezúttal is az előző év díjazottjai lépnek fel, többek között a Bozsik Yvette Társulat, a Duna Művészegyüttes, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Miskolci Balett, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett. A gálaest rendezője Bozsik Yvette táncművész, koreográfus.

A gálaesten számos szakmai díjat adnak át. Az évad legjobb női táncművészének járó elismerést Melnik Tatjana (Magyar Nemzeti Balett), Gyurmánczi Diána (Győri Balett), Takács Zsófia (Szegedi Kortárs Balett), Paput Júlia (Magyar Nemzeti Táncegyüttes) és Pirók Zsófia Dorottya (FlamenCorazónArte Táncszínház) veheti át. Az évad legjobb férfi táncművészének díját Balázsi Gergő Ármin (Magyar Nemzeti Balett), Matola Dávid (Pécsi Balett), Szabó Tamás (Duna Művészegyüttes) és Dragos Dániel (Miskolci Balett) kapja.

Az évad legjobb végzős növendéke Radic Diana (Magyar Táncművészeti Egyetem) és Szendrői Bence (Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium Táncművészeti tagozat), az évad legjobb pályakezdő táncművésze pedig Lee Yourim (Magyar Nemzeti Balett), Jurák Bettina (Badora Társulat, Kecskemét City Balett), Opiczer Márton (Magyar Állami Népi Együttes) és Rovó Virág (GG Tánc Eger) lett.

Az évad legjobb alkotóját elismerő díjat Mihályi Gábor néptáncművész, koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője és Sághy Alexandra táncművész, koreográfus, a Budapest Táncszínház művészeti vezetője veheti át.

A táncművészetért díjat Uhrik Dóra táncművész, balettmester, a Pécsi Balett ügyvezetője és Reich Margit, a Magyar Táncművészeti Egyetem főiskolai docense kapja hétfőn este. A táncoktatásért díjat Eva Hotova balettművész, balettmester, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium Táncművészeti Tagozatának vezetője nyerte el, A tánctudományért díjat pedig Németh András, a Magyar Táncművészeti Egyetem tanára kapja.

Életműdíjat vehet át Koren Tamás balettművész, balettmester, a Magyar Táncművészeti Egyetem tanára, a Magyar Állami Operaház nyugalmazott címzetes magántáncosa, balettmestere. Posztumusz életműdíjjal ismerik el Falvay Károly néptáncművész, koreográfus, szakíró, Fenyves Márk mozdulatművész, orkesztész, vizuális művész, koreográfus, pedagógus, kutató, szervező, látványtervező és Mozsonyi Albert táncművész, balettmester, koreográfus munkásságát.

Az Imre Zoltán Alapítvány díját Lőrinc Katalin táncművész, koreográfus, egyetemi tanár veheti át a gálán.

Az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány A Táncművészetért díjai közül A NAGY Alakításért hallgatói díjat Nagy Franciska Eszter (Magyar Táncművészeti Egyetem), A NAGY Alakításért díjat pedig Felméry Lili (Magyar Nemzeti Balett) kapja.

A gálán osztják ki a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjakat is. Idén Rónai András (Magyar Nemzeti Balett), Kelemen Dorottya Ágnes (GG Tánc Eger), Almási Berta Csilla (Magyar Állami Népi Együttes), Gera Zoltán (Duna Művészegyüttes, Fitos Dezső Társulat), Jenna Jasmin Jalonen (GG Tánc Eger), Pirók Zsófia Dorottya (FlamenCorazónArte Táncszínház) , Sánta-Bíró Anna (Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, Magyar Nemzeti Táncegyüttes), Keresztes Patrik Ádám és Újvári Milán (független) táncművész, valamint Albert Dorottya tánckritikus kapja az ösztöndíjat.

Kiss János, a Győri Balett igazgatója, a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke a magyar táncszakma idei programjai közül a sajtótájékoztatón kiemelte a XV. Magyar Táncfesztivált, amelyet júniusban rendeznek Győrben, a Pas de Quatre'19-et, a Hullámzó Világot Szegeden, a XIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, a VIII. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált, a 31. Népzene- és Néptánctalálkozót, valamint a 8. Sissi Őszi Tánchetet.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója kiemelte, hogy befogadószínházként működve mintegy 40 professzionális magyar táncegyüttesnek adnak otthont. Hozzátette, hogy a Millenáris parkban februárban megnyílt új épületükben az idei évad második felében összesen 25 premiert és budapesti bemutatót valósítottak meg.

A 2019/20-as szezont ismertetve elmondta, hogy az ősz folyamán bemutatják a Győri Balett Anna Karenina-produkcióját, a Pécsi Balett Carmina Burana és Csipkerózsika című előadását, a Szegedi Kortárs Balett Hamupipőkéjét, a Bozsik Yvette Társulat Nyaralás című koreográfiáját és a Magyar Népmesék című gyerekdarabját. A Frenák Pál Társulat SPID_ER, a Székesfehérvári Balett Színház Homokvár és Aladin címmel készít előadást, a Miskolci Balett Üvöltő szelek és Szentivánéji álom című produkcióit hozza el Budapestre. A Kecskemét City Balett is bemutatja Anna Karenina-előadását, a Duda Éva Társulat Új világ című produkcióját, a Közép-Európa Táncszínház Juhász Péter és Mészáros Máté új koreográfiáit, a Budapest Táncszínház pedig francia és portugál vendégkoreográfusok alkotását viszi színre a Nemzeti Táncszínházban.

KultúraA tánc világnapjaSzékesfehérvári Balett Színház