2024.07.24, Szerda
Új nagyszínházi bemutatóra készül a Székesfehérvári Balett Színház
Székesfehérvári Balett Színház - Facebook: ‎Rómeó és Júlia

Új nagyszínházi bemutatóra készül a Székesfehérvári Balett Színház

szekesfehervar.hu

2019.04.27. 09:00

Shakespeare klasszikus műve alapján, Prokofjev zenéjére készült Rómeó és Júlia című háromfelvonásos balettet május 12-én láthatja először a közönség a Vörösmarty Színházban. A produkcióról dr. Cser-Palkovics András polgármester és Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója, a darab rendező-koreográfusa tartott sajtótájékoztatót.

A Hamlet mellett Shakespeare legismertebb és legtöbbet játszott darabja a két ellenséges veronai család gyermekeinek szerelmét bemutató mű, amelyben örök érvényű gondolatok és emberi viszonyok, az érzelmek legszélesebb skálája jelenik meg. A tragikus kimenetelű, a drámát vígjátéki elemekkel is színező történet az elmúlt ötszáz évben számtalan feldolgozást ért meg, készült belőle film, musical és zenemű is – balettszínpadon 1785-ben beszélték el először a tánc nyelvén. A dráma egyik legnépszerűbb megzenésítése Prokofjev balettje, amelyet 1936-ban írt a Leningrádi Opera felkérésére, és 1938-ban, Brünnben mutatták be először.

 

 

Az új bemutatót Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere és Ererházi Attila a balettszínház igazgatója ajánlotta a fehérváriak figyelmébe.

Mérföldkő a balettszínház életében az új bemutató, hiszen nagy fába vágtuk a fejszénket, amikor az intézmény megalapítása mellett döntöttünk – mondta Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere. „Jó döntés volt, hogy adventkor egy családi balettet lehetett bemutatni és a Diótörőt nagyon nagy sikerrel vitte színpadra a város új kulturális intézménye. Az első siker pedig a várakozást is megteremtette, a következő bemutató iránt. Biztos vagyok abban, hogy sokan lesznek rá kíváncsiak és arra bíztatok mindenkit, hogy vegyen részt a bemutatón.” Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott azoknak a világhírű szakembereknek, akik segítik a fehérvári balettszínházat és mint mondta „bízom abban, hogy legalább akkora örömmel fogadják majd a nézők ezt a darabot is, mint a Diótörőt.”

 

 

Szergej Prokofjev elementáris, egyúttal drámai erejű balettzenéje sok koreográfust megihletett, mint ahogyan engem is. Olyan kortárs balett, pontosabban táncszínház megalkotása volt a célom, amely nem illusztrálja sem a Shakespeare által megírt művet, sem pedig Prokofjev zenéjét, hanem egyedi formanyelven keresztül újrateremti és láttatja a megírt, valamint a zenében rejlő, szavakba nem önthető drámát” – mondta a Székesfehérvári Balett Színház produkciójáról a rendező-koreográfus. Egerházi Attila számára a Rómeó és Júlia alapvetően a szeretet, azon belül a szerelem, továbbá a félelem, annak egyik legerősebb megnyilvánulási formája, a gyűlölet, a meg nem értés, valamint az emberi gyarlóság és emelkedettség drámája.

„Meglátásom szerint olyan táncdráma született, amely szinte minden korosztályt megszólít. A Rómeó és Júlia olyan balett, amely szándékom és reményeim szerint megérinti a nézők szívét” – fogalmazott Egerházi Attila.

 

 

A darabot kettős szereposztással viszi színre a város balettszínháza; Júliát Cristina Porres Mormeneo és Dusana Heráková táncolja, Rómeó szerepében Fernando Gabriel Luis Luis és Dávid Janík látható. A társulat tagjai mellett vendégek, a fehérvári táncélet ismert szereplői és ifjú tehetségek is szerepet kaptak a darabban.

A produkció neves nemzetközi alkotók közreműködésével valósul meg: a díszlet- és fényterv a holland Loes Schakenboes, a világ egyik legkeresettebb táncszínházi látványtervezőjének munkája, a jelmezeket pedig az ugyancsak holland Bregje van Balen tervezte.

A premiert ebben az évadban öt további előadás követi májusban és júniusban, jegyek az Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénztárában, a Vörösmarty Színházban és online is válthatók, a www.jegy.hu honlapon.

Bemutató: 2019. május 12., vasárnap 19 óra

További előadások:
2019. május 21., kedd 18 óra
2019. május 27., hétfő 18 óra
2019. június 19., szerda 19 óra
2019. június 20., csütörtök 19 óra
2019. június 21., péntek 19 óra

Jegyinformáció:
Belépő: 3.500 / 3.000 / 2.800 Ft
Diák- és nyugdíjasjegy: 2.000 Ft
Csoportos kedvezmény diákcsoportoknak: 10 diákjegy után 1 jegy ingyen

Jegyértékesítés: Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénztára (Vörösmarty Színház, Fő utca 8.) • +36 70 509 88 05 • [email protected] (Diák- és nyugdíjasjegy csak személyesen vásárolható)

Online jegyértékesítés: www.jegy.hu/program/103813

További információ: www.fehervaribalett.hu

 

KultúrabemutatóSzékesfehérvári Balett SzínházFejér megyeShakespeareRómeó és JúliaVörösmarty Színház