2024.07.24, Szerda
Elkezdődik Székesfehérváron a Nemzeti Emlékhely Sétaút kialakítása
szekesfehervar.hu - Fotó: Molnár Artúr

Elkezdődik Székesfehérváron a Nemzeti Emlékhely Sétaút kialakítása

MTI

2019.03.07. 20:00

Elkezdődik Székesfehérváron az Árpád-ház program első elemének megvalósítása, a Nemzeti Emlékhely Sétaút kialakítása.

A témában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Vargha Tamás, az Árpád-ház programért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: a 2013-ban elindított projekt célja, hogy megörökítse az Árpád-házi királyok művét és méltó emléket állítson nekik. Ennek első "kézzelfogható" eleme a sétaút, amelynek első üteme a következő hónapokban valósul meg.

Cser-Palkovics András polgármester szerint egy kellemes belvárosi séta keretében megismerhetők lesznek az Árpád-ház kiemelkedő alakjai, a hozzájuk kötődő legfontosabb történések. A sétaút bemutatja, kiknek köszönhető a magyar nemzet létezése, megmaradása a Kárpát-medencében - tette hozzá.

A városvezető elmondta, hogy a sétaút első ütemével a nyár végéig elkészülnek. Megjegyezte, hogy a volt Köztársaság moziban kialakítandó kőtár előkészítése is jól halad: a kiállítás tervei készek, év vége felé kezdődhet a várhatóan két évig tartó kivitelezés, miután a vonatkozó közbeszerzési eljárást hamarosan kiírják.

Cser-Palkovics András beszélt arról is, hogy a szintén az Árpád-ház program részét képező, a város határában található Aranybulla emlékmű és környezete is teljesen megújul.

A sajtóanyag szerint a beruházás a királyjelek és a kőrovátkák elhelyezése mellett zöldfelület-fejlesztést, valamint információs táblák kihelyezését is tartalmazza. Elkészül továbbá a Koronázó tér 2. számú ház árkádja alatt egy szabadtéri kiállítási pont Királynék útja névvel, ahol a középkori bazilika virtuális építéstörténeti bemutatására nyílik lehetőség.

A Nemzeti Emlékhely Sétaút az egykori városfalakon belül vezet, ez alól csak a város határában, a Csúcsos-hegyen lévő Aranybulla emlékmű jelent kivételt. A program révén Rétfalvi Sándor 1972-ben készült alkotása és annak környezete is megújul.

Egy nagy nemzetközi kiállítás létrehozása és egy nemzetközi kutatóintézetet megalapítása mellett a program harmadik pillére érinti Székesfehérvárt: komplex városrehabilitációs program részeként a volt Köztársaság moziból látogatóközpont jön létre, onnan indulva pedig egyfajta kulturális körút épül ki a Nemzeti Emlékhely és a Szent István-székesegyház érintésével.

A kormány tavaly márciusban közölte, hogy 1,2 milliárd forinttal támogatja az Árpád-ház program első ütemében megvalósuló tudományos-szakmai alprogramokat, emellett további, mintegy 400 millió forint támogatást biztosít a székesfehérvári Szent István Király Múzeum rekonstrukciójának előkészítésére.

Emlékeztettek arra, hogy az Árpád-ház program célja elhelyezni az Árpádok örökségét a magyar és az európai közemlékezetben, illetve előkészíteni az Aranybulla kiadása 800. évfordulójának megünneplését (2022), valamint Szent István halálának 1000. évfordulójáról (2038) való megemlékezést.

 

szekesfehervar.hu


 

KultúraSzékesfehérvárFejér megyeÁrpád-ház ProgramNemzeti Emlékhely Sétaút