2024.04.19, Péntek
Kortárs Művészeti Fesztivál huszadszor Székesfehérváron
Kortárs Művészeti Fesztivál - Facebook

Kortárs Művészeti Fesztivál huszadszor Székesfehérváron

MTI

2019.05.10. 09:00

Huszadik alkalommal rendezik meg péntektől Székesfehérváron a Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek középpontjában ezúttal az újrahasznosítás lesz, és ahogy az megszokott, a város szinte minden amatőr és profi művésze, formációja jelen lesz a többnapos rendezvénysorozaton.

Hirdetés

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Zichy ligetben lesz a fesztiválközpont, de a város több intézménye vendégül látja a fesztivált.

Pénteken képregényfestéssel veszi kezdetét a programok sora, Ambrus Izsák élőben festi A pillangók hétköznapi élete című egészfalas képregényét, amibe bárki bekapcsolódhat. Ezzel párhuzamosan az Igézőben kiállítás nyílik Szabó Lajos újrahasznosított anyagokból készült madaraiból és Szarka Flóra selyemfestő műveiből, este pedig a Pánik című fekete komédia premierjére várják a közönséget.

Szintén a központi téma, az újrahasznosítás jegyében nyílik meg szombaton a Székesfehérvári Művészek Társasága kiállítása, amelyen a szervezet harminc tagja mutatkozik be képző- és iparművészeti alkotásokkal: Mosberger Róbert fotóin például száz évről száz zsák mesél, de Ujházi Péter fémhulladékból összerakott vasplasztikáit és Ecsedi Mária színes műszálas textilekből és szalagokból tervezett nagyméretű textilinstallációját is láthatják majd az érdeklődők.

Idén is lesz interaktív, a közönséget is megmozgató balett óra a Székesfehérvári Balett Színház táncosaival, Csoóri Sándor Csillagkapu című gyermekkönyvének rendhagyó bemutatóján pedig Novák Péter lesz a játékmester, közreműködik a Parapács zenekar, az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja és a Kispendely Énekegyüttes. Vasárnap Kovács Kriszta és Nyáry Krisztián, kedden Grecsó Krisztián és Kollár-Klementz László várja az irodalmat és zenét kedvelőket a fesztiválligetbe.

A Köfém Művelődési Központban Bita-Simon Erika gyöngyékszer-készítő kiállítását, az Aranybulla könyvtárban pedig Horváth Hella paverpol kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. Az Ikon Club Rutkai Bori és Bujdosó János koncertjére várja a rajongókat, a Pelikán Kamaraszínházban a Luc Ex' Assemblée lép fel, A Szabadművelődés Házában a Prospero Színkör Körtevirágok című darabja kerül színre.

A tavalyi nagy sikert aratott kertmozi ismét a magyar filmekre próbálja ráirányítani a figyelmet, de a kínálatban szerepel az egyik legnagyobb tavalyi filmsiker, a Bohém rapszódia is.

A fesztivál záróeseménye ezúttal is a MéhKasAula Kulturális Egyesülethez kapcsolódik: a JamBoryVáron fellép többek között a Mörk és a ColorStar, jönnek Project Prometheus tűzzsonglőrei, továbbá dj-k és slammerek szórakoztatják az egybegyűlteket.

KultúraKortárs Művészeti FesztiválSzékesfehérvárFejér megye