2024.06.18, Kedd
Európai turnéra indul a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Európai turnéra indul a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar

szekesfehervar.hu

2019.02.13. 15:00

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tavaly az országhatárokon túl is nevet szerzett magának és a Királyok Városának először a Moszkvai Városi Balettel közös angliai turnéval, majd lipcsei koncertsorozatával. Idén újabb meghívásoknak tesznek eleget a zenekar: február végén az Opéra d'Avignon színpadán szerepelnek.

Február végén az Opéra d'Avignon színpadán szerepel majd az Alba Regia Szimfonikus Zenekar egy Magyar esttel.

A franciaországi koncerten kiváló magyar szólisták valamint a Virtuózok tévés tehetségkutató 2017-es korcsoportgyőztese és két 2018-as különdíjasa közreműködésével lépnek fel Dinyés Dániel vezetésével. Ezt követően áprilisban, Zürichben, a Tonhalle Maag színpadán három alkalommal láthatják az érdeklődők a fehérvári együttest. A külföldi koncertek kapcsán az Alba Regia Szimfonikus Zenekar fontos partnerre talált az Armel Operafestivalban, velük szoros együttműködésben szervezik fellépéseiket 2018 óta.

 

 

Brájer Éva alpolgármester elmondta, a fehérvári közönség igényeinek kiszolgálása mellett legalább olyan fontos az Alba Regia Szimfonikus Zenekar számára, hogy hírnevet szerezzen külföldön az ország és a város számára.

Székesfehérvár alpolgármestere szerint az Armel Operafesztivál különleges produkciókkal jelentkezik, ennek részesévé vált most a fehérvári szimfonikus zenekar is. Az alpolgármester köszönetet mondott az együttműködésért az Armel Produkciónak.

ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, hogy  2018 elején a Moszkvai Városi Balettel együttműködve angliai turnéra indultak, Nottingham (Royal Concert Hall) és Manchester (Palace Theatre) közönsége előtt lépve fel olyan nagyszerű művekkel, mint a Rómeó és Júlia, a Hattyúk tava valamint a Csipkerózsika. Az év végén a lipcsei Gewandhaus színpadán adtak koncertet négy alkalommal Michael Zukernik és Dubóczky Gergely vezetésével. Lipcsében előadták többek között Beethoven IX. szimfóniáját is, ahol Székesfehérvári kórusok - az Alba Regia Vegyeskar és a Primavera Kórus - is közreműködtek.

Dubóczky Gergely karmester a külföldi fellépések kapcsán arról is szólt, hogy a nemzetközi porond magasabb mércét jelent a fejlődő zenekar számára, világhírű koncerttermekben, kiváló akusztika mellett műértő közönség előtt léphetnek fel. "Ezek a koncertek inspirálják, motiválják a muzsikusokat és elképesztő ütemben fejlődik tőlük a zenekar." - hangsúlyozta. 

Havas Ágnes, az Armel Operafesztivál alapítója és igazgatója kiemelte, hogy partenereik révén sok olyan lehetőséghez jutnak, hogy a világ legrangosabb operaházaiban és koncerttermeiben szervezhetnek koncerteket. Elmondta, hogy ilyenkor igyekeznek a tehetséges magyar együtteseket bemutatni a világ számára. Hozzátette, hogy ezek között van az az Alba Regia Szimfonikus Zenekar is, amellyel nemcsak szakmailag, hanem emberileg is megtalálták a közös hangot.

KultúraSzékesfehérvárFejér megyekoncertAlba Regia Szimfonikus Zenekar