2021.10.21, Csütörtök

Szent István Király Múzeum

Október végére elkészül a székesfehérvári Szent István Király Múzeum felújítása

2021.02.15

Helyi hírek

A megújuló múzeumépület a Királyok és szentek - Az Árpádok kora című kiállítással nyitja majd meg a kapuit.

Új igazgatója van a székesfehérvári Szent István Király Múzeumnak

2019.12.23

Kultúra

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma levélben tájékoztatta Székesfehérvár polgármesterét, hogy a Székesfehérvár Közgyűlése által igazgatóvá választott Pokrovenszki Krisztián pályázatát átgondoltnak és megalapozottnak tartja, a jogszabályok által a minisztert megillető véleményezési jogkörben eljárva az eddigi igazgatóhelyettest a Szent István Király Múzeum igazgatói feladatainak ellátására alkalmasnak tartja.

Az Ikarus-gyár történetéről nyílt kiállítás Székesfehérváron

2019.05.29

Kultúra

Az Ikarus - A busz címmel az Ikarus-gyár történetéről nyílt időszaki kiállítás kedden Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeumban.

Új múzeumigazgatót választott pénteken Székesfehérvár képviselőtestülete

2019.01.18

Kultúra

Pénteken délelőtt tartotta idei első ülését Székesfehérvár képviselőtestülete, melyen Pokrovenszki Krisztiánt választották a Szent István Király Múzeum igazgatójának.

Megnyílt a Fehérvár Szalon 2018 kiállítás

2018.06.28

Megnyílt szerdán a Fehérvár Szalon 2018 kiállítás, amely - kapcsolódva a város barokk emlékévéhez - kortárs képzőművészek barokk inspirációit gyűjtötte egybe.

Középkori tölgyfa cölöpsort is találtak a fehérvári Szent István Király Múzeum ásatásánál

2018.06.06

A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének hátsó udvarán, a szoborpark területén végeztek ásatásokat a régészek, ami a napokban fejeződött be.

Barokk emlékévet rendez Székesfehérvár

2018.04.23

Kultúra

Székesfehérvár áprilistól decemberig tartó rendezvénysorozattal tiszteleg a barokk kor előtt, amely a város számára a megújulást, az újjászületést jelentette.

Megújul a székesfehérvári Szent István Király Múzeum

2018.03.21

A kormány 1,2 milliárd forinttal támogatja az Árpád-ház Program első ütemében megvalósuló tudományos-szakmai alprogramokat.

III. Béla életét bemutató kiállítás nyílt Székesfehérváron

2018.02.08

Tárlatvezetésre várták az érdeklődőket a III. Béla király (1172-1196) „Teste Fehérvárott nyugszik” című kiállításra a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületébe szerdán délután.

Árpád-ház program - Elkezdődik a székesfehérvári múzeum felújításának előkészítése

2017.11.20

Csaknem 32 millió forintot biztosít a kormány a székesfehérvári Szent István Király Múzeum rekonstrukciójának előkészítésére, hogy az épület megfelelő helyszíne lehessen 2020-ban az Árpád-ház történetét bemutató kiállításnak.

Márton-napi programok jövő hétvégén Székesfehérváron

2017.11.05

Számos programmal készülnek jövő szombati Márton-napra Székesfehérváron. November 10-én, pénteken a Fehérvári Polgárok Egyesülete a Múzeumban tartja hagyományos ludaskásás, műsoros megemlékezését, november 11-én, szombaton a Szabadművelődés Házában a Táncházban és a Városi Piacon várják különböző rendezvényekkel az érdeklődőket. N

Kiállítás nyílt a székesfehérvári koronázó bazilikáról

2017.09.18

A székesfehérvári koronázó bazilikát bemutató kiállítás nyílt vasárnap a nemzeti emlékhelyen. A tárlat a koronázó bazilika történetét mutatja be a templom építésétől kezdve egészen napjaink feltárásáig.

Ingyenes tárlatvezetések indulnak a Gorsiumban

2017.07.20

Tárlat- és szakvezetésekkel várják a látogatókat a Pompeji – Élet és halál a Vezúv árnyékában című kiállításon, a táci Gorsium Szabadtéri Régészeti Parkban.

Árpád-kori leletekre bukkantak Székesfehérváron

2017.06.05

Néhány hónapja kezdődött Székesfehérváron a Huszár utcai ásatás, melyen 12-13 századi, Árpád-kori leletekre bukkantak a Szent István Király Múzeum régészei.

Erdélyi kincsekkel is gazdagszik a székesfehérvári múzeum

2017.04.04

2017. április 6-án Fejedelmi kincsek - Erdélyi tallérok címmel kiállítás nyílik a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban. A gyűjtemény a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja keretében 2015 nyarán megvásárolt 16-17. századi erdélyi tallérokból és emlékérmekből áll.

Kezdődhet a Szent István Király Múzeum központjának felújítása

2020.01.30

Aktuális

A Kormány döntése alapján Fehérvár egy európai színvonalú kulturális beruházással gyarapszik: kezdődhet a Szent István Király Múzeum központjának, a volt ciszter rendház Fő utcai épületének teljes felújítása. A jó hírről Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője számolt be Facebook oldalán.

Repülős emlékmű maradványait találták meg a Vásárhelyi út felújítása közben

2019.06.26

Aktuális

Augusztus végéig újul meg a Vásárhelyi út legrosszabb állapotban lévő szakasza, a beruházás során máris izgalmas történelmi emlékek kerültek felszínre: múlt héten megtalálták egy 1931-ből származó repülős emlékmű maradványait.

Az Év kiállítása 2019 elismerést kapott a székesfehérvári Réber kiállítás

2019.05.16

Aktuális

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című, a Hetedhét Játékmúzeumban megnyílt állandó kiállítása kapta „AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2019” elismerést. A díjat a Magyar Nemzeti Múzeum megújult kertjében a Múzeumok Majálisán adják majd át hétvégén.

Szombaton nyílik a székesfehérvári Szent István Király Múzeum új tárlata

2018.08.07

A Királyi Napok rendezvénysorozatának második napján, augusztus 11-én, szombaton 14 órakor nyitják meg az „akit Jeruzsáleminek nevezünk” - II. András élete és uralkodása című kiállítást a Szent István Király Múzeum Rendház épületének dísztermében.

Vannak még szabad helyek Székesfehérváron a múzeum nyári táboraiban

2018.06.10

Aktuális

Akad még néhány szabad hely a Szent István Király Múzeum nyári táboraiban, amelyekre 5-11 éves gyerekek jelentkezését várják. Lesz táborzászló, amit közösen készítenek el, de kalandok, megoldandó rejtélyek, felfedezésre váró helyek és tárgyak illetve sok játék várja gyerekeket.

Június 30-ig látható Mátyás halotti pajzsának másolata Fehérváron

2018.04.26

A magyar történelem egyik legismertebb uralkodójára emlékezünk ebben az évben. Szerdán megnyílt a Mátyás király halotti pajzsa című tárlat, ennek kapcsán a pajzs kalandos történetéről is hallhattak előadást az érdeklődők a Szent István Király Múzeumban. A tárlat június 30-ig látogatható.

Árpád-ház program - Megkezdődik a székesfehérvári múzeum felújításának előkészítése

2018.04.03

Megkezdődik a székesfehérvári Szent István Király Múzeum felújításának előkészítése, amelyre a magyar kormány mintegy 400 millió forint támogatást biztosít - jelentette be Vargha Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő, az Árpád-ház program miniszter biztosa a város polgármesterével közös, keddi sajtótájékoztatóján.

Ingyenesen látogathatóak a Szent István Király Múzeum kiállítóhelyei a hosszú hétvégén

2018.03.13

A múzeumkedvelők nemcsak a nemzeti ünnepen, hanem az egész hosszú hétvégén ingyenesen látogathatják a Szent István Király Múzeum nyitva tartó kiállítóhelyeit. Kilenc helyszínen várják aktuális és állandó tárlatok a közönséget.

Az egykori négykaréjos templom maradványait kutatják a Bazilika előtt Székesfehérváron

2017.12.04

Már a burkolata készül az Arany János utcának, a Bazilika előtti tér pedig ideiglenes járófelületet kap, hogy a templom mindkét irányból, könnyebben megközelíthető legyen. Az ásatás még nem fejeződött be, az eddig feltárt részeket védőborítással látják el, és tavasszal folytatódik a négykaréjos templom feltárása.

Seuso-búcsú - 27.528 látogató nézte meg a kincseket Székesfehérváron

2017.11.20

Vasárnap este 10 órakor bezárt a Szent István Király Múzeum Seuso kiállítása, Székesfehérváron összesen 27 ezer 528 látogató nézte meg a különleges lelet együttest. Az utóbbi három hét igazi kincs volt a kincsekkel, az utolsó héten naponta több, mint kétezer ember érkezett a múzeumba.

Október 29-től újra Seuso kiállítás Fehérváron

2017.10.07

Először Székesfehérvárra érkezik a Seuso-kincs mind a 14 darabját bemutató vándorkiállítás.

A Kortárs Művészeti Intézet kiállítása is látható a Sziget Fesztiválon

2017.08.15

Virtuális valóság segítségével hozzák el fiatal autista alkotók műveit a Sziget Fesztiválra. A VR-szemüvegekkel a fesztiválozók a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben is látható Autizmus mint metafora című tárlatot járhatják be.

Nyáron is várja a kultúrakedvelőket a székesfehérvári múzeum

2017.07.08

A Szent István Király Múzeum nyári kulturális eseményeket csomagolt össze a kultúrakedvelők számára, akik ezt a lehetőséget választva kedvezményes áron juthatnak el az augusztus 12-i Musica Sacra koncertre és az időszak két legnagyobb kiállítására Fehérváron és Gorsiumban.

A székesfehérvári múzeum idén is csatlakozott a Régészet Napjához

2017.05.22

Tárlatvezetések, interaktív előadások, kézműves játszóház és fotósarok mellett május 26-án és 27-én „Közösségek régen és ma” témakörben számos programmal várják az érdeklődőket a Szent István Király Múzeumban.

A Szent István Király Múzeumnál is szabálytalanságokra bukkant az ÁSZ

2017.02.01

Az Állami Számvevőszék befejezte a megyei hatókörű városi múzeumok ellenőrzését. Az intézmények ellenőrzése során a székesfehérvári Szent István Király Múzeumnál is szabálytalanságokat találtak.