2022.06.27, Hétfő
Kezdődhet a Szent István Király Múzeum központjának felújítása

Kezdődhet a Szent István Király Múzeum központjának felújítása

szekesfehervar.hu

2020.01.30. 15:54

A Kormány döntése alapján Fehérvár egy európai színvonalú kulturális beruházással gyarapszik: kezdődhet a Szent István Király Múzeum központjának, a volt ciszter rendház Fő utcai épületének teljes felújítása. A jó hírről Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője számolt be Facebook oldalán.

Hirdetés

Az Árpád-ház Program első nagyszabású beruházására Magyarország Kormánya több mint 5 milliárd forintos támogatást biztosított.

A kormány 1006/2020. (I. 29.) számú határozata alapján támogatásáról biztosítja a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületének rekonstrukcióját az elkészült kiviteli tervdokumentáció szerint, ezen kívül pedig azt is támogatja, hogy a tervezettnél előbb, 2022 március 15-ig valósuljon meg az Árpádok történelmi művét bemutató „Királyok és szentek - az Árpádok kora” című kiállítás. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a kormány egyetért az Árpád-ház Program megújulásának és továbbfejlesztésének szükségességével, amelynek kormányzati felelőseként az emberi erőforrások miniszterét jelöli ki.

A kormányhatározat a rekonstrukcióra összesen 5 milliárd 356 millió forintot - a 2020. évben 2 milliárd 576 millió forintot, a 2021. évben pedig 2 milliárd 779 millió forintot - biztosít. A kiállítás megvalósítására a 2021. évben mintegy 506 millió forint, üzemeltetésére pedig mintegy 120 millió forint áll rendelkezésre.

A múzeum három szintes barokk épületének rekonstrukciós tervei már elkészültek: modern előcsarnokot, új kiállítótereket, múzeum shopot alakítanak ki a felújítás során. Az építészeti megújulással a Belváros új élményhelyszíneként is megőrzi műemléki jellegét, örökségvédelmi értékeit. A Rendház az Árpád-ház-kiállítás megrendezését követően új állandó várostörténeti kiállításnak ad majd helyet, továbbá alkalmas lesz nemzetközi nagykiállítások fogadására.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeSzent István Király Múzeumfelújítás