2024.03.19, Kedd
 Pesovár-kiállítás a Szent István Király Múzeumban
Fotó: szekesfehervar.hu

 Pesovár-kiállítás a Szent István Király Múzeumban

szekesfehervar.hu

2022.01.23. 10:00

A pásztoréletről, Fejér megyei népszokásokról, egykor élt mesterekről és a gyűjtőről hallhatnak majd érdekes történeteket, akik ellátogatnak január 26-án a Pesovár-kiállításra.

Hirdetés

Az „Egy élet e tánc, melyben lélek a dal” – Pesovár Ferenc (1930–1983) emlékezete című kiállítás kísérőrendezvényeként január 26-án, szerdán 17 órától Lendvai Sándor magyaralmási pásztorral fia, Lendvai Tibor kulturális antropológus, Pesovár Ferenc-díjas tanár, népzenész beszélget a Szent István Király Múzeumban.

A magyaralmási pásztor testvére, Lendvai János Pesovár egyik legkedvesebb adatközlője volt. Az eseményen szó lesz többek között a kiállításban látható, hallható és interaktívan működő kolompokról is.

Mint ahogy Pesovár leírta a Béres vagyok, béres – Fejér megyei népzene kötetében: „A kolomphangolások egy-egy pásztor zenei ízlését tükrözik. A pásztor a juhnyájra tett kolompok összhangzását igyekezett állandóan tökéletesíteni, rendszeresen módosított rajta. (…) Az egyik, 11-ből álló kolompsor darabjait a magyaralmási Lendvai János háromszori meghallgatás után többféleképpen, de megközelítő meghatározásokkal nevezte el. (…) A kolompjait hordszíjjal látta el, és az azokhoz tartozó díszes csatokat is ő készítette. A hangolás rendjében, felakasztva tárolja őket. Egyébként rézcsengők gyűjtését, és azok összehangolását is rendszeresen végzi.”

 

A részvétel védettségi igazolványhoz és maszk viseléséhez kötött. Legfeljebb 40 főt tudnak fogadni érkezési sorrendben.

Helyi hírekSzékesfehérvárSzent István Király Múzeum