2023.09.25, Hétfő
A Hadtörténeti Múzeum értékeiből nyílt kiállítás Székesfehérváron
Fotók: MTI/Vasvári Tamás

A Hadtörténeti Múzeum értékeiből nyílt kiállítás Székesfehérváron

MTI

2023.08.17. 09:00

A székesfehérvári Királyi Napok keretében a Hadtörténeti Múzeum értékeiből nyílt időszaki kiállítás kedden a Szent István Király Múzeum Rendházban, az intézmény dísztermében pedig a magyar katonazene fényképes történetét bemutató vándorkiállítás kapott helyet.

Hirdetés

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője megnyitójában elmondta, a mintegy 150 műtárgyat bemutató tárlaton, öt teremben tematikus elrendezésben olyan műtárgyakat láthatnak az érdeklődők, amelyek ritkán vagy még soha nem kerültek a nagyközönség elé.

A kiállításon évszázadokon átívelő összeállítás látható szúró- és vágófegyverekből, az 1848-1849-ben újonnan létrejött honvédség tárgyi emlékeiből, a 20. század legmagasabb kitüntetéseiből, ezüst és porcelán dísztárgyakból, valamint a magyar testőrség díszes emlékeiből.

 

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, fideszes országgyűlési képviselő beszédet mond a székesfehérvári Királyi Napok keretében a Hadtörténeti Múzeum értékeiből rendezett időszaki kiállítás megnyitóján a Szent István Király Múzeum Rendházban 2023. augusztus 15-én. MTI/Vasvári Tamás

 

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc emlékei közül több nemzeti ereklyének számító műtárgyat is meg lehet tekinteni, köztük Kiss Ernő altábornagy honvédtábornoki szolgálati atilláját és csappantyús pisztolyát, valamint bemutatnak egy látványos összeállítást a fringiákból mint jellegzetesen magyar szablyatípusból.

"Nemzetünk szabadságtörténetének meghatározó alakjaitól láthatunk itt személyes tárgyakat" - mondta Cser-Palkovics András (Fidesz-KDNP) polgármester, majd hozzátette, a tárlat a kormányzati forrásból megújított Rendház földszinti tereiben kapott helyet.

 

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, fideszes országgyűlési képviselő (b, takarásban) és Cser-Palkovics András (Fidesz-KDNP) polgármester a székesfehérvári Királyi Napok keretében a Hadtörténeti Múzeum értékeiből rendezett időszaki kiállítás megnyitóján a Szent István Király Múzeum Rendházban 2023. augusztus 15-én. MTI/Vasvári Tamás

 

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, Töll László elmondta, egy éve dolgozik együtt a Szent István Király Múzeum és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum; a most létrejött rendezvény az intézet jövő márciusban nyíló, nagyszabású székesfehérvári kiállításának előfutára.

 

Töll László, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka beszédet mond a székesfehérvári Királyi Napok keretében a Hadtörténeti Múzeum értékeiből rendezett időszaki kiállítás megnyitóján a Szent István Király Múzeum Rendházban 2023. augusztus 15-én. MTI/Vasvári Tamás

 

Pokrovenszki Krisztián, a székesfehérvári múzeum főigazgatója kiemelte, egy másik hadtörténeti kiállítás is helyet kapott a Rendházban, ez az első állomása a "Katonazenészek - zenész katonák, a magyar katonazene fényképes története 1868-tól napjainkig" című vándorkiállításnak.

 

Pokrovenszki Krisztián igazgató beszédet mond székesfehérvári Királyi Napok keretében a Hadtörténeti Múzeum értékeiből rendezett időszaki kiállítás megnyitóján a Szent István Király Múzeum Rendházban 2023. augusztus 15-én. MTI/Vasvári Tamás

A magyar katonazenét bemutató fotókiállítás az Osztrák-Magyar Monarchia időszakától napjainkig idézi meg a katonazenészek társadalmi és kulturális szerepét: a gyalogezredek zenekarain keresztül a tér- és menetzenét mint a társadalmi élet velejáróit; valamint a laktanyák és hadifogolytáborok életének mindennapjait, a zenés ébresztőket és a tábori színházak elengedhetetlen kellékét.

A "Hadi múltunk kincsestára" és a "Katonazenészek - zenész katonák, a magyar katonazene fényképes története 1868-tól napjainkig" elnevezésű időszaki kiállítások december harmadikáig látogathatók, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

 

 

Galéria

Helyi hírekSzékesfehérvári Királyi NapokSzent István Király MúzeumHadtörténeti Múzeumkiállítás