2024.03.29, Péntek
Repülős emlékmű maradványait találták meg a Vásárhelyi út felújítása közben
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Repülős emlékmű maradványait találták meg a Vásárhelyi út felújítása közben

szekesfehervar.hu

2019.06.26. 19:10

Augusztus végéig újul meg a Vásárhelyi út legrosszabb állapotban lévő szakasza, a beruházás során máris izgalmas történelmi emlékek kerültek felszínre: múlt héten megtalálták egy 1931-ből származó repülős emlékmű maradványait.

Hirdetés

Dr. Négyesi Lajos, a Szent István Király Múzeum tudományos osztályvezetője a lelet kapcsán kiemelte, hogy egy 1931-ből való emlékmű darabjai kerültek elő, amely négy balesetet szenvdett pilótának állít emléket.

A múzeum osztályvezetője szólt arról is, hogy Vida Lajos, Vilhelm Károly, Rohla Miklós és Szabados Béla 1931 és 1935 között szenvedtek halálos balesetet. Ez az az időszak, amikor a magyar katonai repülés kezd elterjedni, ennek volt bázisa a sóstói repülőkísérleti telep. Hozzátette, hogy a műemlék darabjait valószínűleg az Ikarus gyár építésénél bontották le. Az eltávolításával megbízott munkások szerencsére csak az árok széléig vitték ki és viszonylag jó állapotban kerül elő: megmaradt rajta az "Istennel a hazáért" felirat is. Dr. Négyesi Lajos szerint a felújított emlékművet olyan helyen kellene majd elhelyezni, ahol betöltheti korábbi funkcióját és minél több ember láthatja a hős repülősök neveit.

Fekete Zoltán, az ÚTÉPPARK vállalkozásvezető mérnöke elmondta, a Vásárhelyi út felújítása kapcsán egy betonburkolatú autóbusz öböl készül a meglévő aszfaltozott burkolat helyén, ennek elbontása során találták meg az emlékmű darabjait, mintegy 60-70 cm mélységben.

Galéria

Aktuálisrepülős emlékműútfelújításSzent István Király MúzeumFejér megye