2024.05.25, Szombat

Újra virágpompa díszíti Székesfehérvár belvárosát

mti

2017.06.02. 14:14

Székesfehérváron is kezdetét vette a négy napos ünnepség, a Pünkösdi Virágálom, melyen idén a könyv és az olvasás lesz a virágkompozíciók témája.

A szervezők tájékoztatása szerint több helyszínen láthatók majd az alkotások és idén először a virágkötő mesterek mellett a Tóparti és a Gorsium művészeti szakgimnázium diákcsapatai is megmutatják tudásukat. A színes, virágos összeállítások látványa mellé pünkösdi koncerteket, kézműves foglalkozásokat, családi programot is kínálnak.

A négynapos pünkösdi programsorozat megnyitását követően a Varkocs-szobornál élőben követhetik az érdeklődők a virágcsokrok születését, és azokat a hagyományos virágárverésen megvásárolhatják. A jótékony célú akción befolyó összegek ebben az évben a Herosz fehérvári állatotthonát segítik, amely idén ünnepli 25. születésnapját.

A hosszú hétvégén két komolyzenei koncert várja a zenekedvelőket: pénteken 18 órakor a Püspöki Palota felújított kertjében a Hermann László zeneiskola hegedű, fuvola és oboa szakos növendékei mutatkoznak be, szombaton 19 órakor pedig a Hermann László Kamarazenekar ad ünnepi hangversenyt a ciszterci Nagyboldogasszony-templomban Arvo Pärt, Händel, Haydn, Mozart és Liszt műveiből.

A további zenei kínálatban megtalálható a Melodika együttes, az Erdőn-mezőn és a Folk On zenekar, Kovácsovics Fruzsina, a Fehérvári Ütőegyüttes és a Kákics zenekar. Pünkösdi vigadalom címmel a Hermann László zeneiskola tanárainak közreműködésével zenés-mesés hangszerbemutatót is tartanak majd.

A Varkocs-szobornál a Nyugalomszigetre térhetnek be a látogatók, ahol szombaton zenés gyerekjóga-foglalkozásokon vehetnek részt, mandalát színezhetnek a kisebbek, a felnőttek pedig a Bach-virágterápiával ismerkedhetnek meg. Vasárnap a Szent István Király Múzeum munkatársainak segítségével gyógynövényes foglalkozásokat tartanak, illetve a Zaana kézműves tortaműhely jóvoltából akár cukrászként is kipróbálhatják magukat.

A Mátyás király-emlékműnél családi programok lesznek szombattól hétfőig: különféle kézműves foglalkozások zajlanak, de láthatók lesznek a Herosznál gondozott állatok, valamint a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete galamb- és óriásnyúl-bemutatót is tart.
 

Forrás: mti

KultúraSzékesfehérvárpünkösdvirágkötészetPünkösdi Virágálom