2024.04.24, Szerda

Ismét Székesfehérváron koncertezik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

mti

2017.05.22. 15:16

2017. május 26-án Brahms, Ravel és Muszorgszkij művei is megszólalnak a Nemzeti Filharmonikusok hangversenyén Vaszilij Szinajszki vezényletével a székesfehérvári Vörösmarty Színházban.

Hirdetés

Mindezt megelőzően május 25-én a Müpában koncerteznek a Nemzeti Filharmonikusok, ahol a közreműködő szólista Budapesten Szergej Hacsatrjan hegedűművész és Pasztircsák Polina szoprán énekművész lesz, a székesfehérvári koncerten  pedig Nyári László hegedűművész lép színpadra.

Az est programjában Brahms D-dúr Hegedűversenye, Ravel Seherezádé című dalciklusa és Muszorgszkij-Ravel Egy kiállítás képei szerepelnek - közölték a Nemzeti Filharmonikusok az MTI-vel.

Brahms egyetlen hegedűversenyét Joachim József, a 19. század egyik legnagyobb hegedűművésze számára komponálta. A mű 1878 nyarán keletkezett, ősbemutatóját 1879-ben, újév napján tartották  a szerző vezényletével, Joachim szólójával Lipcsében. 

Maurice Ravelt gyermekkora óta vonzotta a keleti mesék világa. A három dalból álló Seherezádé-ciklus 1903-ban született, s az F-dúr vonósnégyes viszonylagos szigorúsága után szinte lírai kompenzációnak is mondható az életműben.

A hangverseny záróműve Muszorgszkij-Ravel Egy kiállítás képei. A zeneszerzőnek Viktor Hartman építész, festő emlékére rendezett kiállítás adta az ötletet, hogy zongoraszvitet írjon a képek keltette benyomások alapján, így szvitje számára tíz Hartman-képet választott ki. Bár többen is meghangszerelték a darabot, a világot Ravel verziója hódította meg.

Az est karmestere elsősorban az orosz, német és angol repertoár interpretációiról ismert, kiváló opera hátteret tudhat magáénak, a Moszkvai Nagyszínház vezető karmestere és zeneigazgatója volt. A Berlinben rendezett Karajan Versenyen aranyérmet nyert, ezután nevezték ki a Litván Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmesterévé, majd a Moszkvai Filharmonikusok vezető karmestere és zeneigazgatója lett.
 

Forrás: mti

KultúraSzékesfehérvárvörösmarty színházhangversenyNemzeti Filharmonikus Zenekar