2024.04.19, Péntek

Zászlókiállítással indul a Kortárs Művészeti Fesztivál

mti

2017.05.09. 12:09

Képzőművészeti kiállítások, zenei, színházi, irodalmi és filmes események szerepelnek a 18. Kortárs Művészeti Fesztivál kínálatában, amelyet péntektől rendeznek meg Székesfehérvár kulturális és közösségi intézményeiben.

Hirdetés

A szervezők tájékoztatása szerint az idei eseménysorozat 22 helyszínen 38 féle programmal, összesen 55 produkcióval, csaknem kétszáz művész és alkotó közreműködésével várja az érdeklődőket május 12-20. között.

A Kortárs Művészeti Fesztivál pénteken 18 órakor a Hiátus című, Garami Richárd intermédia-művész életművéből válogatott kiállítás-megnyitójával kezdődik a Pelikán Galériában, ám tulajdonképpen már múlt héten elkezdődött, amikor megnyílt a programsorozathoz tartozó első kiállítás: az Öreghegyi Közösségi Házban csütörtök óta George Kégl festményei láthatóak.

Az események közül a kiállítások és a zenés produkciók száma kiemelkedő: 15 képző- és fotóművészeti tárlat látogatható a fesztivál idején és 21 zenész, együttes, illetve DJ lép fel a fesztivál időtartama alatt. Az idei fesztivál egyik különleges eseménye lesz a Pelikán Kamaraszínházban a Naked Wolf koncertje: az amszterdami zenekar vezetője Luc Ex, aki ausztrál, brazil, finn és osztrák zenészekkel pop, jazz és rock számokat ad majd elő. A koncerten vendégként társul a zenekarhoz a trombitás, Brad Hankel.

Gazdag a filmes felhozatal is: a Barátság mozi és a Cinema City mellett a Szent István Király Múzeum szervez vetítéseket a múzeum díszudvarán. Az irodalmi programok között kötetbemutató, slampoetry található, a színházi előadások pedig nem csak kamara-előadásokra szorítkoznak, hiszen a Vörösmarty Színház nagyszínpadán a Forte Társulat A te országod című produkcióját is láthatja a közönség. Premier is lesz: Hubay Miklós Római karnevál című darabját a Szabad Színház mutatja be Magony Imre rendezésében.

A fesztivált a hagyományoknak megfelelően május 20-án a Jam-Bory-Vár zárja a MéhKasAula és a Bory-vár közös szervezésében. A jövő szombati kisfesztiválon többek között családi programok, koncertek, kiállítások, épületvetítések lesznek, míg a tűzzsonglőr műfajt a Tűzmadarak csapata képviseli. A zenei felhozatal szokatlanul erős: koncertet ad a Mörk, valamint Lajkó Félix és az Óperentzia is. A gazdag programot két belvárosi after-party zárja.

 

Forrás: mti

KultúraSzékesfehérvárszínházzenefesztiválKortárs Művészeti Fesztiválképzőművészet