2024.04.24, Szerda

megemlékezés

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára emlékeztek Székesfehérváron

2022.04.25

Helyi hírek

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára emlékeztek Székesfehérváron vasárnap.

Az ország több pontján is figyelemfelhívó akciót tart a Melletted a helyem Egyesület a koraszülöttek világnapján

2021.11.17

Országos hírek

A koraszülöttek szimpátiaszíne a lila, amely a reményt, a kitartást és a bizakodást szimbolizálja.

Közös közleményben tartottak megemlékezést a magyar jelnyelv napjáról

2021.11.09

Országos hírek

Közös közleményben emlékezett meg a magyar jelnyelv napjáról Nyitrai Zsolt kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) elnöke és Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő kedden.

A megemlékezés, amit csak 30 éve szabad megtartani: Székesfehérvár nem felejti a gyalogezredet

2021.09.06

Helyi hírek

Székesfehérváron idén is megemlékezést tartanak a „Szent István” 3. gyalogezred hős katonáiról, a megemlékezés szeptember 7-én, kedden 16 órakor a Gyergyó Emlékparkban lesz megtartva.

Emléket állítanak Dunaújváros egyik legelismertebb házaspárjának

2021.06.01

Helyi hírek

Dunaújváros egyik legelismertebb házaspárjának emléke előtt tiszteleg a temetői kopjafánál hamarosan felállított emlékmű. A tervek szerint mintegy 1 méter magas, tölgyfából készült művet Nyitrai Mihály fafaragó készíti.

Megemlékező szentmise és könyvbemutató Glósz Ervin atya halálának 10. évfordulóján

2020.10.27

Helyi hírek

November 6-án, pénteken 18 órakor megemlékező szentmise kezdődik az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya templomban dr. Glósz Ervin atya halálának 10. évfordulóján. A szentmisét követően mutatják be az "Öreghegyi szőlőtő in memoriam dr. Glósz Ervin" című emlékkönyvet.

Megemlékeztek a pákozdi csatáról

2020.09.30

Helyi hírek

A pákozd-sukorói csata 172. évfordulója alkalmából megemlékezést rendeztek.

Trianon 100 – Székesfehérvár méltón emlékezik június 4-én

2020.06.03

Helyi hírek

"… június 4-én egyetlen percre se hagyjuk magára az Országzászló Emlékművet! Aki csak teheti, helyezzen el virágot, mécsest a Nemzeti Összetartozás városi szimbólumánál a nap folyamán.” – ezzel a kéréssel fordult csütörtökön a fehérváriakhoz dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Beethoven 250 - a zeneszerzőzsenire emlékeznek március 10-én

2020.03.08

Aktuális

A 250 évvel ezelőtt született Ludwig van Beethoven zeneszerzőzsenire emlékeznek március 10-én kedden a Hermann László Zeneiskolában. A 18 órakor kezdődő koncerten a művészetoktatási intézmény Zongora Tanszékének növendékei mellett a Székesfehérvári Balett Színház művészei is fellépnek.

Wekerle Sándorra emlékeztek Móron

2019.11.17

Aktuális

November 14-én a Wekerle emlékműnél ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartottak, majd ezt követően a Művelődési Házban sor került a Wekerle novellapályázat eredményhirdetésére.

Főhajtás hősi halottaink előtt - néma koszorúzások voltak Székesfehérváron

2019.11.01

Aktuális

Hősi halottak, elhunyt katonák emléke előtt tisztelegtek a város, a megye képviselői, valamint a Magyar Honvédség katonái. Tegnap először a sírkertekben és a Budai úti laktanyánál, illetve a Helyőrségi Művelődési Otthonban hajtottak fejet, majd a megemlékezések a Városház téri II. világháborús emlékműnél értek véget néma koszorúzással.

Emlékünnepséget szerveznek Wathay Ferenc hős vicekapitány tiszteletére

2019.09.16

Helyi hírek

Wathay Ferenc vicekapitány és a 30 éves fennállását ünneplő Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület tiszteletére szerveznek emlékünnepséget szeptember 19-én, csütörtökön Székesfehérváron. A programok 14 órakor a Prohászka ligetben kezdődnek, majd 15.00 órakor a Városházán folytatódnak. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Doberdó hősei - a 17-es gyalogezred katonáira emlékeztek

2019.07.18

Aktuális

A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred július 18-i emléknapja alkalmából idén is a Zichy-ligetben emlékeztek a hős katonákra. Székesfehérváron minden évben megemlékeznek az „oroszlános” emlékműnél, hogy a csatatereken maradt déd- és ükapák hősies katonai helytállása, küzdelme ne merüljön feledésbe.

331 évvel ezelőtt szabadult fel Székesfehérvár a török uralom alól

2019.05.23

Aktuális

1688-ban, 331 évvel ezelőtt május 19-én szabadult fel Székesfehérvár a 145 éves török uralom alól és kezdődött el Fehérvár barokk korszaka. A 331 évvel ezelőtti eseményekről hétfőn délelőtt emlékeztek meg a Nemzeti Emlékhelyen.

Tízéves a pákozdi Katonai Emlékpark

2019.03.05

Aktuális

Jubileumi, tizedik évadát nyitja meg március 9-én, szombaton a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, melyen Magyarország NATO-csatlakozásának 20. évfordulójáról is megemlékeznek. Az ünnepi rendezvényen emlékfutás, megemlékezés és NATO-kiállítás várja a látogatókat.

Gyertyagyújtást tartottak a Halesz Parkban Dr. Tokodi Istvánért

2021.12.21

Helyi hírek

Néma megemlékezés zajlott hétfőn este a Halesz parkban, ahová sokan jöttek el, hogy emlékezzenek a Szent György Kórház osztályvezető főorvosára, Dr. Tokodi Istvánra. Az ismert fehérvári gasztroenterológus emlékére kollégái szerveztek gyertyagyújtást.

Évadzáró rendezvénnyel készülnek a pákozdi Katonai Emlékparkban vasárnap

2021.11.14

Aktuális

Ünnepélyes keretek között zárul az idei évad Pákozdon, a Katonai Emlékparkban. Filmvetítések, előadások és beszélgetések várják a honvédség iránt érdeklődőket. Sikeres esztendőt tudhatnak maguk mögött, sok rendezvénnyel, megannyi látogatóval.

Mécsesgyújtás, emlékezés az országalmánál a nemzeti gyász emléknapján

2021.11.06

Helyi hírek

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére emlékeztek ma országszerte, a nemzeti gyász emléknapján. Székesfehérváron hagyományosan az Országalmánál tartottak csendes mécsesgyújtást a városi, megyei, egyházi és honvédelmi vezetők, képviselők, valamint civil emlékezők részvételével.

Bajtársiasság és hazaszeretet - a hajdani ejtőernyős alakulatra emlékeztek

2021.08.08

Helyi hírek

Huszonkilencedik alkalommal tartottak koszorúzással egybekötött megemlékezést a Székesfehérvári Repülős és Ejtőernyős Emlékműnél a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesületének szervezésében. A hagyományokat ápoló veteránok ezzel a rendezvénnyel őrzik a második világháború után újjászervezett ejtőernyős alakulat emlékét, amely 1951-től 1954-ig Székesfehérváron vált ismertté.

Ma van a magyar kultúra napja

2021.01.22

Országos hírek

A Himnusz születésének évfordulójáról országszerte és a határokon túl is megemlékeznek.

Félárbócra engedték a nemzeti lobogót az aradi vértanúk emléknapján

2020.10.06

Országos hírek

2001-ben nyilvánították a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át.

Székesfehérváron is megkondulnak a harangok ma délután fél ötkor

2020.06.04

Helyi hírek

Egész napos emlékező programsorozattal készül Székesfehérvár Önkormányzata, valamint civil szervezetek és közösségek június 4-én, csütörtökön a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára.

Akikért a pipacs vöröslik - háborúkban elesett katonákra emlékeztek

2020.05.31

Aktuális

A háborúkban elesett katonákra emlékeztek pénteken Székesfehérváron, több helyszínen tartottak néma koszorúzást a vasárnapi Hősök Napja tiszteletére. Az eseményeken képviseltette magát Székesfehérvár Önkormányzata, a Fejér Megyei Önkormányzat, a Magyar Honvédség Parancsnoksága, az Albatrosz Repülő Egyesület, valamint a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesülete.

Benkő: a pákozdi emlékpark iránymutatást ad a jövő nemzedékei számára

2020.03.07

Aktuális

A Pákozdi Katonai Emlékpark történelmi áttekintést és iránymutatást ad a jövő nemzedékei számára - hangoztatta a honvédelmi miniszter az emlékpark felavatásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett szombati ünnepségen.

Székesfehérvár polgármestere azt szeretné, hogy augusztus 20-át Szent István városaiban ünnepeljük

2019.11.06

Kultúra

Székesfehérvár fideszes polgármestere kezdeményezni fogja, hogy amíg az új fővárosi vezetés nem talál méltó helyet Szent István szobrának, addig augusztus 20-án a központi megemlékezéseket az államalapító király városaiban, évente váltva Esztergomban és Székesfehérváron rendezzék meg.

Három 1956-os emlékhelyen is tisztelgett Székesfehérvár diáksága a hősök előtt

2019.10.22

Kultúra

Iskolai megemlékezésekkel tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt kedden délelőtt Székesfehérváron. Az intézmények diákjai az Ötvenhatosok terén, a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél és a Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál adtak ünnepi műsort, felidézve az országos és a fehérvári eseményeket verssel, zenével, a történések megjelenítésével. A megemlékezéseket koszorúzás és főhajtás zárta.

A Gyergyószentmiklóson elesettekre emlékeztek Székesfehérváron

2019.09.14

Aktuális

Koszorúzási ünnepséget rendeztek Székesfehérváron az 1944-ben, Gyergyószentmiklós határában elesett 159 katona emlékére

Koszorúzást tartottak a Márkushegyi Bányaüzem áldozatainak emlékére

2019.06.27

Aktuális

A katasztrófában 37 bányász vesztette életét.

Emlékhelyek Napja és a Magyar Honvédség születésének 170. évfordulója Pákozdon

2019.05.09

Kultúra

A Magyar Honvédség születésének és dicső küzdelmeinek 170. évfordulója alkalmából ünnepélyes megemlékezésre, rendhagyó történelem- és testnevelésórára kerül sor május 11-én, szombaton Pákozdon. Az „Iskolák csatájában” öt intézmény kétszáz diákja méri össze tudását és ügyességét.

A 100 éve elhunyt Ady Endrére emlékeznek a fehérvári Új Magyar Képtárban

2019.02.06

Kultúra

Február 8-án, pénteken 18 órától Imre Zoltán kulturális antropológus Nagyvárad város múzeumainak kultúráért felelős főigazgató-helyettese "Párizs, a Szajna -parti Várad" címmel tart előadást az Új Magyar Képtárában.