2024.03.28, Csütörtök
A megemlékezés, amit csak 30 éve szabad megtartani: Székesfehérvár nem felejti a gyalogezredet
Illusztráció, pixabay.com

A megemlékezés, amit csak 30 éve szabad megtartani: Székesfehérvár nem felejti a gyalogezredet

szekesfehervar.hu

2021.09.06. 16:32

Székesfehérváron idén is megemlékezést tartanak a „Szent István” 3. gyalogezred hős katonáiról, a megemlékezés szeptember 7-én, kedden 16 órakor a Gyergyó Emlékparkban lesz megtartva.

Hirdetés

A Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred 1944. szeptember 7-én, Gyergyószentmiklós határában elesett 159 székesfehérvári katonájára emlékeznek kedden a Gyergyói kőnél, a tragikus események 70. évfordulójára kialakított emlékparkban - számolt be róla a szekesfehrvar.hu.

1944. szeptember 7-én hajnalban a székesfehérvári Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred 159 hazát védő katonája vesztette életét a Gac-oldalban egy szovjet előőrs betörése nyomán.


Csak a 90-es évek óta lehet szabadon megtartani ezt a megemlékezést 

A gyergyói, felszegi emberek a hősöket két tömegsírba temették. 1990-ig nem volt szabad megemlékezni róluk, de mindig voltak bátor felszegi emberek, akik gondoskodtak arról, hogy halottak napján gyertya égjen a hős katonák nyughelyén.

Generációról generációra adták át egymásnak a hősök tiszteletét. 1990 után gyergyóiak és székesfehérváriak közösen, szabadon emlékeznek meg róluk.

Székesfehérvár idén is megemlékezik a „Szent István” 3. gyalogezred hős katonáiról. Az esemény szervezője Deák Lajosné önkormányzati képviselő, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete tisztelettel hívja és várja az emlékezőket szeptember 7-én, kedden 16 órakor a Királysor és Géza utca kereszteződésében található Gyergyó Emlékparkban.

Helyi hírekSzékesfehérvárhonvédségGyergyószentmiklós megemlékezés