2024.04.16, Kedd
A Gyergyószentmiklóson elesettekre emlékeztek Székesfehérváron
kormanyhivatal.hu

A Gyergyószentmiklóson elesettekre emlékeztek Székesfehérváron

Fejér Megyei Kormányhivatal

2019.09.14. 21:04

Koszorúzási ünnepséget rendeztek Székesfehérváron az 1944-ben, Gyergyószentmiklós határában elesett 159 katona emlékére

Hirdetés

Gyergyószentmiklós mellett, egy szovjet előőrs betörése során, 1944. szeptember 7-én, a magyar határt védve halt hősi halált 159 katona, akik a Magyar Királyi Honvédség 3. Szent István Gyalogezredéhez tartoztak. Előttük tisztelegnek minden évben a Gyergyószentmiklós határában lévő Gac-hegynél, az egykori tömegsír melletti emlékhelyen, amelyet a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete kezdeményezésére alakítottak ki 2008-ban. Székesfehérváron, széles körű társadalmi összefogással 2014-ben hozták létre a „Gyergyó emlékparkot”, ahol idén is megemlékeztek a mártírokról.

 

 

A rendezvényen dr. Simon László elmondta: évtizedekkel korábban, Székesfehérvártól több mint 700 kilométerre történtek a tragikus események. A kormánymegbízott hozzátette: fájdalmunkat azonban sem az idő, sem pedig a távolság nem csökkentheti, hiszen nemzetünk, illetve városunk katonafiai voltak az áldozatok. Ma rájuk és minden, a világháborús harcokban elesett, eltűnt Fejér megyei katonára emlékezünk – egészítette ki.

 

 

Dr. Simon László kiemelte: a 159 katona története szimbolizálja a történelem viharában elesett egykori katonáink sorsát, és jelképezi egyben azt is, hogy nem feledünk. Fejér megye és Székesfehérvár 75 év múltán is fájó szívvel emlékezik elveszett fiaira – fűzte hozzá a kormánymegbízott.

Gyergyószentmiklós képviseletében Len Emil Balázs alpolgármester mondott beszédet, amelyet követően a résztvevők megkoszorúzták az öt éve felavatott emlékkövet.

AktuálisGyergyószentmiklós megemlékezéskoszorúzásSzékesfehérvárFejér megye