2021.12.05, Vasárnap
Mécsesgyújtás, emlékezés az országalmánál a nemzeti gyász emléknapján
Illusztráció, pixabay.com

Mécsesgyújtás, emlékezés az országalmánál a nemzeti gyász emléknapján

szekesfehervar.hu

2021.11.06. 09:00

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére emlékeztek ma országszerte, a nemzeti gyász emléknapján. Székesfehérváron hagyományosan az Országalmánál tartottak csendes mécsesgyújtást a városi, megyei, egyházi és honvédelmi vezetők, képviselők, valamint civil emlékezők részvételével.

Hirdetés

1956. november 4-én indult meg az szovjet csapatok összehangolt támadása, amely vérbe fojtotta a forradalmat. A sorsfordító harcokban sokan életüket vesztették, a szabadságharc résztvevőit tömegesen börtönözték be, sokukat ki is végezték. A mártírok tiszteletére 2013 óta november 4-e a nemzeti gyász emléknapja.

Hagyományosan az Országalmánál gyújtottak mécseseket Székesfehérváron

- az eseményről a szekesfehervar.hu számolt be. 

A csendes főhajtáson részt vettek országgyűlési képviselők, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Fejér Megyei Önkormányzat, a Fejér Megyei Kormányhivatal, a Magyar Honvédség hazai és nemzetközi alakulatainak, valamint a történelmi egyházaknak a képviselői, továbbá civil emlékezők.

Az emlékmécsesek elhelyezését követően a résztvevők közösen imádkoztak és mondták el a Miatyánkot, így tisztelegve a katonahősök és a civil áldozatok előtt.

Helyi hírekSzékesfehérvárországalmamegemlékezés