2022.05.27, Péntek
Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára emlékeztek Székesfehérváron
Képek: MTI/Vasvári Tamás

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára emlékeztek Székesfehérváron

MTI

2022.04.25. 17:20

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára emlékeztek Székesfehérváron vasárnap.

Hirdetés

A székesfehérvári önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Varga Zs. András, a Kúria elnöke és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere együtt helyezett el koszorút az Aranybulla-emlékműnél.
 

Székesfehérvár, 2022. április 24. Az Aranybulla monumentális emlékműve a székesfehérvári Csúcsos-hegyen 2022. április 24-én, azon a helyen, ahol a hagyomány szerint egykor kihirdették. Nyolcszáz éve, 1222. április 24-én adta ki II. András király Fehérváron a magyar nemesség jogait első ízben rögzítő Aranybullát, amely évszázadokra a magyar jogrendszer egyik legfőbb tartóoszlopa, a történeti alkotmány fontos része lett. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

Sulyok Tamás beszédében az Aranybulláról "mint történelmünk és alkotmányos önazonosságunk meghatározó ereklyéjéről" szólt.

Varga Zs. András előadásában úgy fogalmazott:

"az Aranybulla történeti alkotmányunk vívmányai közé tartozik: nemcsak történeti ereklye, hanem ma is az Alaptörvény érvényes és kötelező értelmezési forrása".

Cser-Palkovics András azt emelte ki, hogy Székesfehérvár "az ország történelmi fővárosaként és a kortörténeti dokumentum egykori kiadásának helyszíneként", emlékévet hirdetett 2022-re - olvasható az önkormányzati közleményben.

Nyolcszáz éve, 1222. április 24-én adta ki II. András király Fehérváron a magyar nemesség jogait első ízben rögzítő Aranybullát, amely évszázadokra a magyar jogrendszer egyik legfőbb tartóoszlopa, a történeti alkotmány fontos része lett.
 

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

Helyi hírekSzékesfehérvárAranybullaAranybulla Emlékév 2022megemlékezésemlékmű