2024.03.28, Csütörtök
Bach Máté-passiójával indítja a nagyböjti időszakot az Alba Regia Szimfonikus Zenekar
pixabay - illusztráció

Bach Máté-passiójával indítja a nagyböjti időszakot az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

MTI

2020.02.18. 15:38

Johann Sebastian Bach grandiózus művével, a Máté-passióval indítja a nagyböjti időszakot az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a koncert jövő pénteken lesz a székesfehérvári Szent Sebestyén-templomban.

Hirdetés

A zenekar keddi sajtótájékoztatóján Brájer Éva, a kulturális ügyek tanácsnoka hangsúlyozta, hogy a korszakalkotó zeneszerző gazdag életművéből is méltán kiemelkedik a Máté-passió, amely "a kereszténység legfájóbb és egyben legfelemelőbb történetét" dolgozza fel, Jézus keresztre feszítését.

Ifj. Major István, a zenekar igazgatója elmondta, hogy Bach ezen művét egyetlen egyszer mutatták be Székesfehérváron, vélhetően azért, mert művészt próbáló és nagy szaktudást igénylő zenemű.

Az igazgató kiemelte, hogy Pad Zoltán karnagy kiváló szólistákat hívott meg az estre: Stefanik Márta (szoprán), Tillai Csilla (szoprán), Nagy Bernadett (alt), Balogh Eszter (alt), Megyesi Zoltán (tenor), Gál József (tenor), Najbauer Lóránt (basszus) és Borka Ákos (basszus) énekel majd. Rajtuk kívül a Kodály Zoltán Iskola Gyermekkórusa, az Ars Oratoria Kamarakórus és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészei lépnek fel.

Selmeczi Gábor koncertmester elmondta, hogy a Máté-passió három órányi zenét kínál szünet nélkül, ami kihívás lesz nemcsak a zenészeknek és az énekeseknek, hanem a közönségnek is. Megemlítette, hogy az eredeti felállásban játsszák majd a művet, így annak gondolatai jobban előtérbe kerülhetnek.

A sajtótájékoztatón szó esett az ötödik alkalommal elinduló Somorjai Ferenc Kamarazenekari és Kórus Hangversenysorozatról is, amelynek első koncertje szintén nagyböjt idejére esik. Mint ifj. Major István elmondta, a muzsika mellé beszélgetés is párosul, minden koncerten más-más vendéget és műsorvezetőt ismerhet meg a közönség.

A sajtóanyag szerint március 19-én a Hotel Magyar Király kupolatermében Mozart A-dúr zongoraversenye és Schumann C-dúr fantázia című műve csendül fel. Az esten a zenekar mellett fellép Bogányi Gergely zongoraművész is.

A sorozat második koncertjét június 4-én rendezik a Bory-várban, a szabadtéri rendezvényen Mozart, Beethoven, Rahmanyinov és Ránki György művei lesznek hallhatók. Vezényel Károlyi Sándor, közreműködik Selmeczi Gábor (hegedű), Nagy Eleonóra (trombita) és Myfanwy Price (oboa).

A harmadik alkalom szeptember 10-én lesz, amikor a Szent István teremben Sibelius-, Janacek-, Holst-, Vaughan-Williams- és Brams-darabok lesznek műsoron. Az esten Pad Zoltán vezényel, fellép még az Ars Oratoria Kamarakórus.

A záró koncertet december 2-án rendezik a ciszterci templomban, ahol Dinyés Soma vezényletével Antonio Vivaldi Juditha triumphans című műve lesz hallható a Magyar Rádió gyermekkórusa közreműködésével.

KultúraJohann Sebastian BachAlba Regia Szimfonikus ZenekarnagyböjtSzékesfehérvárFejér megyeSzent Sebestyén-templom