2024.04.24, Szerda

Átadás-átvétel az összhaderőnemi parancsnokságon

2016.03.01. 12:00

Ünnepi állománygyűlésen adta át Huszár János vezérőrnagynak a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága vezetését Fucsku Sándor vezérőrnagy, eddigi parancsnok hétfőn Székesfehérváron. Huszár János március elsejétől fél évig megbízottként irányítja az összhaderőnemi parancsnokságot.

Hirdetés

Ünnepi állománygyűlésen adta át Huszár János vezérőrnagynak a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága vezetését Fucsku Sándor vezérőrnagy, eddigi parancsnok hétfőn Székesfehérváron. Huszár János március elsejétől fél évig megbízottként irányítja az összhaderőnemi parancsnokságot.

A rendezvényen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, az elmúlt évben mind a missziókat, mind az összhaderőnemi parancsnokság által felügyelt nemzetközi szerepvállalásainkat olyan, felelősséggel végzett szolgálat jellemezte, amely nagy elismerést hozott Magyarországnak és a Magyar Honvédségnek. 
Vargha Tamás beszélt az elkövetkező évek új típusú kihívásairól is. "A 2016-os év egyik legnagyobb kihívása a migráció kezelése és ezzel szoros összefüggésben az emberek, a magyar emberek biztonságának kérdése, annak szavatolása" - fogalmazott.
Az államtitkár kitért arra, hogy a Magyar Honvédség egyidejűleg volt képes a balti országok - Lettország, Észtország, Litvánia -, valamint Szlovénia légterének ellenőrzésére, védelmére és a hazai feladatok maradéktalan végrehajtására. 
Hozzátette, a tömeges bevándorlás által előidézett válsághelyzetben, az összhaderőnemi parancsnokság felügyeletével katonáink ismét bizonyították hazánk védelme és a nemzeti közösség iránti elhivatottságukat.
"Úgy érzem, hogy Székesfehérvár közössége és a társadalmi szervezetek is befogadtak és az önkormányzattal, egyházakkal is mondhatom baráti viszonyt ápoltunk. Ez sokat segített abban, hogy a katonáink meg tudjanak jelenni a városi rendezvényeken és azokon a helyi ünnepségeken is." - mondta  Fucsku Sándor vezérőrnagy, leköszönő parancsnok. Külön kiemelte a Hondvédség és Társadalom Baráti Kört és a Tiszti Kaszinó fehérvári tevékenységét is.

Fucsku Sándor az elmúlt években végzett munkáról szólva kiemelten beszélt a látható katona, az egyenruhás állampolgár eszményének erősítéséről. Úgy fogalmazott, "a magyar katonák, és elsősorban a határon tevékenykedő katonák, tovább növelték a magyar honvédség elismertségét". Hozzátette, az emberek bizalommal tekintenek a katonákra és biztonságban érzik magukat azokon a helyeken, ahol a katonák megjelennek. 

A parancsnoki beosztást átvevő Huszár János az elmúlt időszak legnagyobb eredményei közt említette Sínai-félszigeten sikeresen befejezett megfigyelő missziót és az elkezdett iraki kiképző missziót. Szólt még a szlovén és balti légtérvédelemről, a medinai radarállomás integrációjáról, valamint a migrációs hullám kezeléséről, amely "egy darabig" még folytatódni fog.
Fucsku Sándor az ulmi többnemzeti összhaderőnemi parancsnokság parancsnokhelyettese lesz.

Forrás: MTI, szekesfehervar.hu

Galéria

AktuálisSzékesfehérvárhonvédelemösszhaderőnemi parancsokfucskuhuszár jános