2024.04.16, Kedd
Végzett a honvédség a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény fertőtlenítésével
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Végzett a honvédség a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény fertőtlenítésével

szekesfehervar.hu

2020.05.02. 20:08

A kormány által állami költségen elrendelten országszerte többszáz idősotthon fertőtlenítését kezdte meg a Magyar Honvédség áprilisban. A katonák az önkormányzati fenntartású Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény fertőtlenítésével ma végeztek.

Hirdetés

Mint Mészáros Józsefné igazgató elmondta: ki- és bejárási tilalom van az intézményekben, a dolgozóikat és a kórházi vagy külső orvosi ellátásban résztvevő időseket folyamatosan tesztelik, és a veszélyhelyzet meghirdetése óta működnek az izolációs szobák is.

 

 

Az országos tisztifőorvos április 12-én rendelte el a fővárosban a Pesti úti Idősek Otthona fertőtlenítését, majd az Operatív Törzs döntése alapján április 22-én a Magyar Honvédség megkezdte országszerte többszáz intézmény – az állam által elrendelt és finanszírozott –fertőtlenítését. Ezt a székesfehérvári vegyivédelmi zászlóalj állománya, valamint az általuk felkészített, és a jelen feladatra speciálisan kiképzett közel 700 fő szerződéses és tartalékos katona végzi.

 

 

Székesfehérvár Önkormányzatának fenntartásában működő Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény speciális fertőtlenítése is lezajlott, amelyről Mészáros Józsefné igazgató számolt be: „A feladatra speciálisan kiképzett tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái végezték el a városi tagintézmények fertőtlenítését. Az előzetes felmérés során azt kértük a honvédségtől, hogy minden olyan helység fertőtlenítésére kerüljön sor, amelyet mi ki tudunk üríteni, ahol járóképes lakóink vannak. Így került sor a szobák, folyósók, ebédlők, tálalókonyhák és egyéb közös helységek alkoholos tisztítására, amelyet a MOL Zrt. által gyártott tisztítószerekkel végeztek, valamint a vizes helységek takarítására, klóralapú szerrel történt kezelésére.”

Az igazgató elmondta, hogy a dolgozókat és a külső orvosi, illetve kórházi ellátásra szorult idős gondozottakat az Önkormányzat által biztosított gyorstesztekkel letesztelték, és eddig szerencsére minden vizsgálat negatív eredményt hozott. „Két karanténállomást alakítottunk ki, a Zsolt utcában és a Cserkész utcában, ahol hét-hét főt tudunk elkülöníteni, valamint a Rádió utcában, Hosszúsétatéren, a Farkasvermi úton és a Rákóczi úton is úgynevezett izolációs szobákat alakítottunk ki. A ki- és bejárási tilalom idején ezzel próbáljuk védeni a bentlakóinkat. Persze vannak rendszeres kórházi ellátásra szoruló lakóink, valamint a demens vagy vérnyomás-problémákkal küzdő betegeinkre is jellemző, hogy eseti kórházi ellátásra szorulnak egy-egy esés miatt, őket helyezzük el a karanténállomásokon és az izolációs szobákban. Az itt elkülönített ápoltak csak két hét és két negatív COVID-19 teszt után térhetnek vissza az intézményekbe, a megszokott mindennapokba.” – mondta el intézmény igazgatója.

Mészáros Józsefné kiemelte, hogy az intézmény dolgozói különös odafigyeléssel és fegyelemmel dolgoznak azért, hogy megóvják ápoltjaikat a betegségtől. Mint mondta, a betegek is nagy türelemmel és megértéssel viseltetnek a kialakult veszélyhelyzet iránt, bár mindannyiuknak hiányoznak már a hozzátartozói.

Az elrendelt fertőtlenítés csütörtökön valamennyi fehérvári intézményegységben lezárult, és az Önkormányzat értesülései szerint a járványügyi vizsgálatok, ellenőrzések mindent rendben találtak.

A város polgármestere nyilvánosan mondott köszönetet az intézmény vezetésének és kollégáiknak az elvégzett magas szintű, lelkiismeretes szakmai munkáért.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeKossuth Zsuzsanna Szociális IntézményMagyar Honvédségfertőtlenítés Koronavírus